Οι Ιταλοί παραγωγοί Παρμεζάνας «επιτίθενται» στις ορδές απομιμήσεων βάζοντας micro chips στο πολύτιμο τυρί τους [videos]

FILE PHOTO: ο τυρί παρμεζάνα κέρδισε το καθεστώς της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ το 1996. Φωτογραφία: pixabay.com@zalazaksunca/https://pixabay.com/photos/parmigiano-reggiano-cheese-italy-1574183/




Πότε ένα τυρί δεν είναι αυτό που φαίνεται; Πότε, συγκεκριμένα μια παρμεζάνα δεν είναι παρά απομίμηση παρμεζάνας;

Το διάσημο parmigiano reggiano της Ιταλίας, που προτιμάται για το φινίρισμα των μπολ με ζυμαρικά και σαλάτες ρόκας και λοιπών λαχανικών, είναι ένα από τα πιο παραποιημένα τυριά στον κόσμο.

Τώρα οι κατασκευαστές της βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντεπιτεθούν: προσθέτοντας μικροτσίπ στα παγκοσμίως φημισμένα τυριά τους

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη καινοτομία από την Κοινοπραξία Parmigiano Reggiano (PRC), την Ένωση που επιβλέπει την παραγωγή, η οποία προσπαθεί εδώ και έναν αιώνα να καταπολεμήσει φθηνότερες απομιμήσεις που δεν ακολουθούν τις αυστηρές απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Το τυρί, του οποίου η ιστορία φτάνει πίσω ακόμη και πριν τον Μεσαίωνα, κέρδισε το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες το parmigiano reggiano –το μόνο είδος που μπορεί να ονομαστεί παρμεζάνα στην Ευρώπη– πρέπει να παρασκευάζεται σε ένα μικρό τμήμα της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Πάρμα και Ρέτζιο Εμίλια.

Επιπλέον, τα κεφάλια ή οι ρόδες του τυριού – που ζυγίζουν κατά μέσο όρο 40 κιλά – πρέπει να ωριμάσουν για τουλάχιστον 12 μήνες σε μια ορεινή περιοχή και να ελέγχονται από ειδικούς δύο χρόνια μετά την παραγωγή για να διασφαλιστεί ότι έχουν την πρέπουσα ποιότητα.

  • Το καθεστώς ΠΟΠ δίνεται στα τρόφιμα «που παράγονται, μεταποιούνται και παρασκευάζονται σε δεδομένη γεωγραφική περιοχή με χρήση αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας» και καλύπτει τη γαλλική σαμπάνια, το πορτογαλικό λιμάνι και το ελαιόλαδο Καλαμάτας από την Ελλάδα.

Δεδομένων των αυστηρών κανόνων για την απόκτηση της πιστοποίησης, τέτοιες λιχουδιές συνήθως πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, κάτι που τις καθιστά μια δελεαστική αγορά για αντιγραφές.

Πράγματι, το κονσόρτσιουμ Parmigiano Reggiano εκτιμά ότι οι ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις παραποιημένων τυριών φτάνουν περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όχι πολύ μακριά από εκείνες του αυθεντικού προϊόντος, το οποίο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Τώρα οι παραγωγοί δοκιμάζουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας – μικρο-αναμεταδότες μεγέθους περίπου ενός κόκκου αλατιού που έχουν τοποθετηθεί στις ετικέτες που βρίσκονται στο φλοιό 120.000 κεφαλιών parmigiano reggiano.

Τα μικροτσίπ είναι ασφαλή για τα τρόφιμα, αλλά είναι απίθανο να καταναλωθούν, δεδομένης της θέσης τους στη σκληρή φλούδα του τυριού, η οποία είναι κατασκευασμένη από την γαλακτική πρωτεΐνη καζεΐνη.

Τα τσιπ λειτουργούν ως ετικέτες τροφίμων με δυνατότητα σάρωσης μεγάλης διάρκειας που επιτρέπουν στους καταναλωτές να παρακολουθούν  την προέλευση του τυριού που καταναλώνουν.

Κατασκευασμένα από την αμερικανική εταιρεία p-Chip Corporation, είναι ενσωματωμένα απευθείας σε μια ετικέτα κωδικού QR και λειτουργούν σαν «μικροσκοπικές ψηφιακές άγκυρες για φυσικά αντικείμενα», σύμφωνα με την εταιρεία.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με νέες μεθόδους», είπε ο Alberto Pecorari, από τη ΛΔΚ, στη Wall Street Journal. «Δεν θα τα παρατήσουμε».

Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως το «μοναδικό και αμίμητο τυρί», σύμφωνα με τους παραγωγούς παρμεζάνας,  το σήμα προέλευσης που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα δεν αποδείχθηκε ικανό να αποτρέψει τις “μαϊμούδες”.

Μέχρι σήμερα, όλες οι ρόδες του τυριού – φτιαγμένες από 550 λίτρα γάλακτος – έφεραν μια πλάκα καζεΐνης, με έναν μοναδικό και σειριακό αλφαριθμητικό κωδικό. Λειτουργώντας ως δελτίο ταυτότητας, ο κωδικός αποτελούσε ένα διακριτικό μοτίβο κουκκίδων γύρω από το κεφάλι του τυριού και περιλάμβανε τον μήνα και το έτος παραγωγής.

  • Τα νέα μικροτσίπ είναι το τελευταίο στάδιο στην ιστορία του τυριού, το οποίο χρονολογείται πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια από τότε που επινοήθηκε από Βενεδικτίνους και Κιστερκιανούς μοναχούς που αναζητούσαν ένα τρόφιμο μακράς διαρκείας.

Οι παραγωγοί πιστεύουν τώρα ότι χρειάζεται νέα τεχνολογία, σε μια εποχή που οι εξαγωγές παρμεζάνας στις διεθνείς αγορές αυξάνονται, με λίγο λιγότερο από το ήμισυ της παραγωγής του περασμένου έτους να ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας παρακολούθησης σχεδιάστηκε για να «μεταφέρει την αξία του προϊόντος μας παγκοσμίως και να το διακρίνει από παρόμοια προϊόντα στην αγορά που δεν πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις μας για την παραγωγή και την περιοχή προέλευσης», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρόεδρος της Ένωσης Parmigiano Reggiano  Nicola Bertinelli. .

Η απειλή από τις ποικιλίες “μαϊμούδες” εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν εισήλθε στην αγορά μια νοτιοαμερικανική απομίμηση που ονομάζεται reggianito, η οποία είχε δημιουργηθεί από Ιταλούς μετανάστες στην Αργεντινή.

Πέρυσι, η κοινοπραξία Parmigiano Reggiano πέτυχε να εμποδίσει τον αμερικανικό γίγαντα τροφίμων Kraft Heinz να καταχωρίσει το εμπορικό σήμα «τυρί παρμεζάνα Kraft» στον Ισημερινό [Εκουαδόρ] και το χαιρέτισε ως αξιοσημείωτη νίκη, δεδομένου ότι το καθεστώς ΠΟΠ της ΕΕ δεν αναγνωρίζεται παντού εκτός Ευρώπης.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης και έστειλε την πρώτη του selfie

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: