Tι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την σφοδρή εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα: Ανάλυση Meteo για την αποπνικτική ατμόσφαιρα [video]

FILE PHOTO: Μεγάλο σύννεφο καπνού από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα όπως φαίνεται από την Αθήνα, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λίλια Αγάθου




Η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα από το «πυρονέφος» που δημιουργήθηκε, είναι δύο σημεία τα οποία μελέτησε το Meteo.gr.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

To πυρονέφος πάνω από την Αθήνα. Photo screenshot via meteo

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά.

Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

Παράλληλα, η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατέγραψε τη φωτιά στην Πάρνηθα.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πηγή: ertnews

Eντονη ανησυχία για το τοξικό νέφος των πυρκαγιών: Είναι πάρα πολύ επιβλαβές για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: