Τα όσα είπε ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια κατέληξαν σε μπούμερανγκ για το “κομμουνιστικό” κόμμα: Πυροβόλησε τα πόδια του…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Η συνέντευξη του τέως γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Αντρέα Κημήτρη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να ήταν μια καλή διαφήμιση για το βιβλίο που ετοιμάζει. Αντί τούτου, όμως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ΑΚΕΛ.

Η ανάλυση του κ. Κυπριανού, που πήγε πίσω μέχρι το 2004, το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα, ουσιαστικά κονιορτοποίησε την ουσιώδη επιθετική γραμμή που υιοθετήθηκε επί των ημερών του, σε ότι αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις γιατί ήθελε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας…

Ο κ. Κυπριανού απέδωσε την απόφαση του ΑΚΕΛ για «όχι» στο σχέδιο Ανάν σε μια «αιωρούμενη απειλή» ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος που ήταν, το 2004, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παραιτείτο αν περνούσε το «ναι», αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το βάρος της υπογραφής της συμφωνίας θα έπεφτε στον πρόεδρο της Βουλής που τότε ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας.

  • Θα «φορτωνόταν» ο Χριστόφιας, όπως εξήγησε ο διάδοχός του ένα σχέδιο, «που δεν διαπραγματεύθηκε ο ίδιος, που είχε σοβαρές αδυναμίες και κενά και το οποίο κατά την άποψη μας (του ΑΚΕΛ), στο τελικό στάδιο στο Μπούργκενστοκ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν το διαπραγματεύθηκε». Εξήγησε ότι «δεν το είπε ποτέ δημόσια ο Τάσσος Παπάδοπουλος.

Όμως, ανέφερε, για να αιωρείτο και να κυκλοφορούσε σημαίνει ότι το είχε πει σε κάποιους». Είπε κι άλλα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε άλλα πράγματα. Και ο ίδιος και οι συνεργάτες του μιλούσαν για προσπάθεια δημιουργία άλλης βάσης λύσης».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ μέτρησε που θα οδηγούσε το δικό τους «ναι» στο σχέδιο Ανάν εκτιμώντας ότι θα οδηγούσε το λαό σε διχασμό και έντονη τη θέση του ότι χρειαζόταν μια σοβαρή πλειοψηφία υπέρ του «ναι» για να κυλήσει χωρίς προβλήματα η πορεία εφαρμογής του.

Στέκεται στη Μεγάλη Παρασκευή όταν το σχέδιο Αναν βρισκόταν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και αναφέρεται σε πληροφορίες που είχαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου ότι η ΕΔΕΚ θα στήριζε το «ναι» και ενδεχομένως ο ΔΗΣΥ.

Το Μεγάλο Σάββατο όμως η ΕΔΕΚ είχε αποφασίσει υπέρ του «όχι» και γνώριζαν, όπως είπε ό,τι έστω και αν ο ΔΗΣΥ έλεγε «ναι» μια μεγάλη πλειοψηφία του θα υποστήριζε το «όχι».

Αυτές είναι οι εξηγήσεις του Άντρου Κυπριανού για την πολυσυζητημένη αλλαγή στα άνω δώματα του ΑΚΕΛ που σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου έκλινε υπέρ του «ναι» και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής – πιο διευρυμένου κομματικού οργάνου- έκλινε υπέρ του «όχι».

Στο ειδικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 1500 συνέδρων, στο οποίο πήρε και την τελική απόφαση του το κόμμα της Αριστεράς για το σχέδιο Ανάν, ουδεμία αναφορά έγινε στη συνέντευξη, ίσως γίνει στο βιβλίο. Το κόμμα της Αριστεράς με τη συνεδριακή απόφαση τότε εκτιμούσε ότι το σχέδιο Ανάν είχε θετικά στοιχεία αλλά είχε και αδυναμίες που θάπρεπε να αλλάξουν. Ο αριθμός των αλλαγών στις οποίες είχε καταλήξει το ΑΚΕΛ ότι ήταν αναγκαίες ανέρχονταν σε εφτά. Εφτά πολύ συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Αντρος Κυπριανού αποδίδει κακή διαχείριση του Κυπριακού στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Νίκο Αναστασιάδη, εκτιμώντας ότι με διαφορετική διαχείριση, οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Δεν κάνει καμιά εκτίμηση για τη διαχείριση Χριστόφια και ποιος ευθύνεται αφού και μετά τις συγκλίσεις με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ δεν προέκυψε λύση…

  • Γιατί, η επιχειρηματολογία Άντρου Κυπριανού σε αυτή τη συγκυρία γυρίζει μπούμερανγκ στο ΑΚΕΛ;

Το κόμμα της Αριστεράς που χρόνια επαίρεται ότι αγωνίζεται για τη λύση του Κυπριακού, αποποιήθηκε την προοπτική για επίτευξή της όχι γιατί το σχέδιο Ανάν είχε αδυναμίες, αλλά γιατί φοβήθηκε να φορτωθεί ο ηγέτης του – ως δεύτερος τη τάξει σε περίπτωση παραίτησης του Τάσσου Παπαδόπουλου – την ευθύνη να υπογράψει μια συμφωνία που δεν έχαιρε της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού;

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα ήταν, σαν πολιτική προσωπικότητα, σε θέση να διαχειριστεί μιας καθοριστικής σημασίας κατάσταση με μια μερίδα του λαού να εναντιώνεται στη συμφωνία; Η αξία ενός ηγέτη δεν είναι στα δύσκολα που φαίνεται; ΄Η μήπως τέθηκε πάνω από την Κύπρο και την προοπτική λύσης, το κόμμα υπό το φόβο της διάσπασης;

Ο Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε κατηγορούμενος ότι τορπίλισε την προοπτική λύσης, στην παρουσία των ηγετών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Και ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να υπογράψει αλλά με την στάση του ο Αναστασιάδης δεν το επέτρεψε;

Γιατί η Τουρκία με ηγέτη στα κατεχόμενα τον Ταλάτ, δεν έκανε βήματα για συμφωνία; Ο Ταλάτ δεν υπέγραψε τις συγκλίσεις στις οποίες κατέληξε με τον Δημήτρη Χριστόφια και είναι γνωστό ότι δεν τις υπέγραψε γιατί δεν το επέτρεψε ο Ερντογάν.

  • Οι «αλήθειες» του κ. Κυπριανού δεν αφήνουν ικανοποιημένους όσους ΑΚΕΛιστές, ψηφόφορους ή και φίλους του κόμματος έκαναν όλα αυτά τα χρόνια άλλες επιλογές, αλλά στις τελευταίες αναμετρήσεις, επανέκαμψαν ως ψηφοφόροι του κόμματος της Αριστεράς.

Προβληματίζουν και όσους συναθροίστηκαν υποστηριχτικά υπέρ του προεδρικού υποψηφίου που η Εζεκία Παπαϊωάννου στήριξε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, του Ανδρέας Μαυρογιάννη, και πολλοί ΑΚΕΛιστές τους έβλεπαν να είναι εν δυνάμει συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ο Στέφανος Στεφάνου για τη συγκρότηση Κοινωνικής Συμμαχίας. Προβληματίζονται από όσα διάβασαν και για θέσεις και για πρόσωπα.

Οι πιο τολμηροί στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κάνουν και μια άλλη πιο «αιρετική» θα έλεγα ανάγνωση: ότι με τον Στέφανο Στεφάνου στο πηδάλιο το ΑΚΕΛ έκανε μια «διορθωτική» στροφή σε ότι αφορά το Κυπριακό σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, που βρίσκει όμως αντιστάσεις στη γνωστή ομάδα όσων υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα του 2004 είχαν αναρριχηθεί σε θέσεις κλειδιά στην ανώτατη ηγετική πυραμίδα και κάποιοι έχουν «συνταξιοδοτηθεί» κομματικά, αλλά θέλουν να επαναφέρουν στην επί των ημερών τους, πορεία, το ακελικό σκάφος…

Στελέχη του ΑΚΕΛ αποδίδουν σε αυτούς μια εμμονή να βλέπουν τα πράγματα μόνο μέσα από το δικό τους φακό…

Οι άτυπες διεργασίες για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024 έχουν αρχίσει ασχέτως του τι λεν επίσημα οι κομματικές ηγεσίες. Τα όσα είπε ο Αντρος Κυπριανού για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ποσώς βοηθούν στην όποια προσέγγιση με το Δημοκρατικό Κόμμα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό είναι το ένα. Δεν βοηθούν ούτε και προσέγγιση με τους Οικολόγους εκείνους που έχουν θετική προδιάθεση για αριστερή συνεργασία. Ούτε και τους ανένταχτους του προοδευτικού χώρου που αναζητούν ρόλο και λόγο στο πολιτικό σκηνικό με μια κοινή παρουσία σε ψηφοδέλτια είτε των ευρωεκλογών είτε των δημοτικών εκλογών. Τα δύσκολα για το ΑΚΕΛ γίνονται ακόμη δυσκολότερα, λόγω αναγνώσεων όπως αυτές του κ. Κυπριανού.

  • Και σιγή ιχθύος

Το ΑΚΕΛ, διευκολύνθηκε λόγω θερινών διακοπών, αφού δεν πιέστηκε είτε επίσημα, είτε δια στελεχών του να τοποθετηθεί επί της συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην Καθημερινή.

Κέρδισε έτσι χρόνο προκειμένου να καταλήξει σε μια συνισταμένη τι επίσημα θα λέγεται ότι προκληθεί επί τούτου. Στο παρασκήνιο δεν έλειψαν τα σχόλια για ρεβάνς Άντρου Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής…

Σχόλιο δεν έγινε ούτε και από την οικογένεια Χρίστοφια, που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πικρία για όσα λέχθηκαν όπως λέχθηκαν, για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από τα Στροβίλια, στην Άχνα, στη Δένεια, στην Πύλα: Έστω και τώρα, να αποκτήσουμε κουλτούρα αντίστασης και απελευθέρωσης για να σωθεί ο Ελληνισμός της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: