Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση τρία μέλη της UNFICYP από τoυς τραμπουκισμούς των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη: Πέτρες, μπουλντόζες και γροθιές από τα ενεργούμενα του Ερντογάν [video]

Φωτογραφία από video του Omega Live




Στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου, νοσηλεύονται, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μετά την επίθεση που δέχτηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η διεθνής κοινότητα καταδίκασααν τα επεισόδια ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάμος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Πάρις Ποταμίτης, έδωσε μία σύνοψη των γεγονότων αναφέροντας:

«Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης. Δέκα περίπου άτομα τραυματίστηκαν, τρία από τα οποία σοβαρά, τους έριξαν πέτρες και τους γρονθοκόπησαν. Χρησιμοποίησαν επίσης μπουλντόζες για μετακίνηση οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια Βρετανών και Σλοβάκων ειρηνευτών. Η ειρηνευτική δύναμη είχε μια ιδιαίτερα έντονη αντίδραση και ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει το παράνομο αυτό έργο. Η Πύλα είναι μια κοινότητα στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, το μόνο δικοινοτικό χωριό από το 1974, όπου ζουν δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Τι συνιστά αυτή η προσπάθεια; Συνιστά μία προσπάθεια αρπαγής ενός κομματιού εδάφους στη νεκρή ζώνη σχεδόν 500 εκταρίων και το κατοχικό καθεστώς επικαλείται σε αυτή του την προσπάθεια ανθρωπιστικούς λόγους πρόσβασης των Τουρκοκυπρίων της συγκεκριμένης κοινότητα της Πύλας προς τα κατεχόμενα».

Τα επεισόδια

Ηδη απο την Πέμπτη το παράνομο ψευδο «υπουργείο Εξωτερικών» της κατοχικής δύναμης ανακοίνωνε ότι θα προβεί σε δήθεν «βελτιώσεις» στον δρόμο μεταξύ των χωριών Άρσους και του μικτού χωριού Πύλα, ο οποίος διέρχεται από τη νεκρή ζώνη.

Αιτιολογιούσαν μάλιστα το «έργο» ότι δήθεν είχε προετοιμαστεί για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για να διευκολυνθεί η μεταφορά των πολιτών που ζουν στο χωριό Πύλα στην ‘επικράτεια’” της παράνομης “τδβκ”.»

Ανδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του στάτους κβο. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση, με ομάδες των κατακτητών να επιτίθενται σωματικά εναντίον ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από νωρίς το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερβνίταν διαρκώς για όλες τις εξελίξεις και βρέθηκε σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την ελληνική κυβέρνηση, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, τους θεσμούς της ΕΕ, και τις πρεσβείες μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από άτομα της “τουρκοκυπριακής πλευράς” -όπως χαρακτήρισε τις κατοχικές αρχές- σήμερα το πρωί.

Όπως σημειώνεται, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Πύλα, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», προστίθεται.

Η UNFICYP κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής του ΟΗΕ εντός της νεκρής ζώνης, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η αποστολή της UNFICYP παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

  • Καταδικάζει η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Λευκωσία καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, σημειώνοντας πως «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ε.Ε., την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Εντυπωσιακό άδειασμα των Τούρκων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία: Κοινή δήλωση των τριών χωρών καταδικάζει την προσπάθεια νέων τετελεσμένων στην Κύπρο

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης», επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

  • Παραταγμένοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και απέναντι άνδρες της κατοχικής «αστυνομίας»

Σε ιδιωτική εταιρεία ανάθεσε η κατοχική ψευτο-«κυβέρνηση» στα κατεχόμενα την βελτίωση και επέκταση του δρόμου Άρσους-Πύλας που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα παρά τις αντιδράσεις, γράφει η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ενώ η Γκιουντέμ Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφίες από την επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιγράφει το τι συμβαίνει.

Η Μπούγκιουν Κίπρις γράφει για επικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα. Προσθέτει ότι ο δρόμος που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή προκάλεσε ένταση λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την τ/κ πλευρά και αναφέρει πως το «υπουργείο εξωτερικών» θέλοντας να προκαλέσει τετελεσμένα, τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντιστάθηκαν στην έναρξη των εργασιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Γκιουντέμ Κίπρις φαίνονται παραταγμένοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από την άλλη άνδρες της κατοχικής ψευτο-«αστυνομίας». Υπάρχουν τζιπ και ένα φορτηγό της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή απ’ όπου επιχείρησαν είσοδο οι εργάτες και οι κατοχικοί ψευτο-«αστυνομικοί» στην νεκρή ζώνη με το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών να φράζει το δρόμο που φέρεται να είναι ο παλιός δρόμος Άρσους- Πύλας.

Η Γκιουντέμ Κίπρις γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισε την έναρξη εργασιών για την βελτίωση/επέκταση του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης που επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα και στην περιοχή στάλθηκαν άνδρες της κατοχικής ψευτο-«αστυνομίας» και των κατοχικών «ειδικών δυνάμεων».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή τέθηκε υπό έλεγχο και η ομάδα άμεσης δράσης απώθησε την ειρηνευτική δύναμη ενώ προστίθεται ότι ξεκίνησαν ξανά τα έργα οδοποιίας (ΣΣ: εννοεί εκτός νεκρής ζώνης) και υπάρχουν ομάδες κατοχικών «ειδικών επιχειρήσεων» που φυλάνε σκοπιά για την ασφάλεια στην περιοχή.

  • Σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια

Διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη προς επίλυση του θέματος που προέκυψε μετά και τα πρωινά επεισόδια στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα κατά την οποία κατοχικό “προσωπικό” επιτέθηκε κατά ειρηνευτών που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΙΒΑΣΤΕ: Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται επίθεση από τον τουρκικό Αττίλα, ο ηττημένος Αβέρωφ Νεοφύτου κινδυνολογεί και επιτίθεται στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη…

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.

Η ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. εκφράζει πάντως τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρεμποδίζει τις κατά παράβαση του στάτους κβο εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την περιοχή της Πύλας.

Επί του εδάφους όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το μεσημέρι μετά τα πρωινά επεισόδια η κατάσταση ήταν ήρεμη και στατική, με τους ειρηνευτές και το κατοχικό προσωπικό να παραμένουν στην περιοχή.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτές τις εργασίες χωρίς τη χρήση οποιαδήποτε βίας, χρησιμοποιώντας το προσωπικό μας και οχήματα των Η.Ε., ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της ειρηνευτικής δύναμης, προσθέτοντας πως επικεντρώνονται στην αποτροπή εντάσεων και στη διατήρηση της ηρεμίας, καλώντας τους Τούρκους να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί τους επί του θέματος.

  • Καταδικάζει την επίθεση ο Σαρλ Μισέλ

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα «Χ» εκφράζει την έντονη καταδίκη του για την επίθεση από τους καταχτητές σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα.

Όπως αναφέρει, «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα».

Σημειώνει παράλληλα πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, κάνοντας έκκληση για ειρήνη στην περιοχή.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στην UNFICYP από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και να συνεχίσει τις εργασίες σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα τρόπο στην περιοχή της Πύλας. Τηλεφώνησα στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο», έγραψε ακολούθως από πλευράς του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Καταδίκη της Αθήνας για την επίθεση σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Πύλα

Σε έντονους τόνους το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, καταδικάζει την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, την Καθημερινή και τον Φιλελεύθερο

Οι Αττίλες στοχεύουν σε κατάληψη εδαφών εντός της νεκρής ζώνης: Με την κατασκευή δρόμου στην περιοχή Άρσους-Πύλας, θα αποκτήσουν σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: