Στο Άγιο Όρος, σιωπηλοί άντρες, στρατευμένοι στην πνευματική μάχη σώμα με σώμα: Άρθρο ιερέα για την Αυτόνομη Μοναστική Κοινότητα, δεν είναι όλοι ακροδεξιοί!

FILE PHOTO: Ιερείς παίρνουν μέρος στην λιτανεία του Άξιον Εστίν κατά του κορονοϊού στις Καρυές στο Άγιο Όρος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ




Στη γαλλική εφημερίδα La Croix δημοσιεύεται άρθρο του ιερέα Louis Ardillier ο οποίος, έχοντας περάσει αρκετούς μήνες στο Άγιο Όρος, υποστηρίζει ότι είναι απλοϊκό να βλέπεις τους μοναχούς του Αγίου Όρους μόνο μέσα από τις πολιτικές τους συμπάθειες προς τα ελληνικά κόμματα της ακροδεξιάς.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πληροφορημένοι για τα εγκόσμια γεγονότα, αυτοί οι μοναχοί ξαγρυπνούν και νηστεύουν για τις προθέσεις των ανθρώπων.

Η πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα ήταν μια ευκαιρία για την Ιερά Σύνοδο της Ελληνικής Εκκλησίας να υπενθυμίσει την ουδετερότητα της Εκκλησίας σε πολιτικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις, πολλά μοναστήρια του Αγίου Όρους παρείχαν υποστήριξη στη Νίκη, το ακροδεξιό κόμμα του Δημήτρη Νάτσιου. Έξι μοναστήρια, από τα 20 του Αγίου Όρους, φέρεται να χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εάν είναι δύσκολο να επαληθεύσουμε αυτά τα στοιχεία, είναι επιθυμητό να θυμηθούμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι, το Άγιο Όρος, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζοντας στη συνέχεια το ιδιαίτερο καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας των Αγιορείτικων Μονών καθώς και τα διακονήματα των μοναχών τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολιτικοί (ή καλλιτέχνες) επισκέπτονται τακτικά το Άγιο Όρος. Προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Αυτές οι επισκέψεις μπορούν να αποκτήσουν έντονο μιντιακό χαρακτήρα όταν οι πολιτικοί κατέχουν κάποιο αξίωμα ή βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν με πολύ διακριτικό τρόπο.

Στα δυτικά μάτια, μια τέτοια εγγύτητα μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του θρησκευτικού κόσμου μπορεί να φαίνεται σοκαριστική. Στο ορθόδοξο πλαίσιο, κληρονόμος του Βυζαντίου, και δεδομένου του ρόλου που έπαιξε η Ελληνική Εκκλησία στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια πεντακοσίων χρόνων της Οθωμανικής κατοχής, αυτή η σχέση δεν προκαλεί έκπληξη.

Είναι βέβαιο ότι αρκετά μοναστήρια –συχνά τα ίδια– διαγκωνίζονται για να υποδεχτούν πολιτικούς –συχνά τους ίδιους– και να τους υποστηρίξουν. Δεν είναι ασυνήθιστο ότι αυτά τα μοναστήρια είναι εκείνα που, κατά τη διάρκεια του Covid, έλαβαν καταστροφικές αποφάσεις για την υγεία βασιζόμενα σε μια ενδεή θεολογία.

Γνωρίζουμε τη θνησιμότητα που ακολούθησε, με τη συμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα μοναστήρια, με τη ρητορική τους, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ όταν πρόκειται για το Άγιο Όρος.

Μόνο που ο Άθως είναι πρώτα απ’ όλα σιωπηλοί άντρες, στρατευμένοι ηρωικά στην πνευματική μάχη σώμα με σώμα. Ελάχιστα πληροφορημένοι για τα εγκόσμια γεγονότα, ξαγρυπνούν και νηστεύουν για τις προθέσεις των ανθρώπων. Η ζωή τους είναι απλή και συχνά δύσκολη, υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “την ύπαρξη του κόμματος της Νίκης δεν την έμαθα παρά μόνο όταν επέστρεψα στη Γαλλία, διαβάζοντας τις εφημερίδες. Ο ηγούμενος δεν μοιραζόταν ποτέ απόψεις για τα τρέχοντα γεγονότα και κανένας μοναχός δεν έγινε απόστολος κάποιου υποψήφιου”

ΠΗΓΗ: La Croix, Louis Ardillier – «Au Mont Athos, des hommes silencieux, engagés dans le corps-à-corps du combat spirituel»

Στη Ρόδο, μετά τις πυρκαγιές, σώζεται ο τουρισμός, αλλά όχι η φύση, είναι το μήνυμα που έρχεται από τη Γαλλία: “Ό,τι καταφέραμε να αναγεννήσουμε έγινε καπνός”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: