Στη Ρόδο, μετά τις πυρκαγιές, σώζεται ο τουρισμός, αλλά όχι η φύση, είναι το μήνυμα που έρχεται από τη Γαλλία: “Ό,τι καταφέραμε να αναγεννήσουμε έγινε καπνός”…

FILE PHOTO: Καταστροφές από την πυρκαγιά στις περιοχές Γενάδι και Κιοτάρι, στη Ρόδο, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Το ελληνικό νησί της Ρόδου είδε το 15% της επιφάνειάς του να καίγεται μεταξύ 18 και 28 Ιουλίου, επισημαίνει αρχικά ο συντάκτης της εφημερίδας Le Monde, Stephane Mandard, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής:

Μια έντονη πυρκαγιά που δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, αλλά κατέστρεψε σχεδόν 18.000 εκτάρια δάσους και βλάστησης (περίπου το 15% της επιφάνειας του νησιού), έκαψε 50.000 ελαιόδεντρα, παγίδευσε χιλιάδες ζώα, συμπεριλαμβανομένων 2.500 οικόσιτων ζώων, κατέστρεψε περίπου πενήντα κτίρια και οδήγησε στην επείγουσα εκκένωση 20.000 τουριστών από το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Την ώρα που τα τουριστικά θέρετρα ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και το δάσος, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας στη Ρόδο, παραθέτοντας σχετικές μαρτυρίες. [..]

Ακολούθως, επισημαίνεται ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για τους χειρισμούς του σχετικά με τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 Αυγούστου ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει του χρόνου “μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών” στη Ρόδο στους τουρίστες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη διαμονή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα μετά το άλλο κατά μήκος της ακτής στο Κιοτάρι – που επλήγη από τις πυρκαγιές – ετοιμάζεται ήδη να επαναλειτουργήσει. “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους tour operators, επιβεβαιώνει, ο Λευτέρης Λαουδίκος, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου, ο οποίος το υπερασπίστηκε από τις φλόγες με τον πατέρα του και έναν ξάδελφό του.

Πρώην εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής, είναι πολύ θυμωμένος με την “αποδιοργάνωση” των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος οργάνωσε την εκκένωση των 200 πελατών του με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο για όσους είχαν νοικιάσει.

Περάσαμε τη νύχτα σε ένα μοναστήρι“, λέει η Kathrin Schlobinsky, πιστή Γερμανίδα πελάτισσα τα τελευταία έξι χρόνια, η οποία συνεχίζει να κοιμάται στο ξενοδοχείο μαζί με την κόρη της – παρόλο που η επιχείρηση είναι κλειστή μέχρι να επανέλθει το νερό και το φυσικό αέριο – και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις διακοπές της στη Ρόδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στους 45°C. “Πάντα έκανε ζέστη εδώ, και οι πυρκαγιές δεν έχουν καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή, είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε τους ντόπιους είναι να επιστρέψουμε, η φύση θα ανακάμψει από αυτή την καταστροφή“, υποστηρίζει η ίδια.

Ο Νεκτάριος Καλογήρου είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξος: “Ό,τι καταφέραμε να αναγεννήσουμε έγινε καπνός“. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ένωσή του, η Common Nature, είχε αναφυτεύσει 350 εκτάρια πεύκου και πουρναριού, όπου η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το 2008, είχε ήδη κάψει σχεδόν 13.000 εκτάρια ώριμου πεύκου. Επί δύο νύχτες, με δεκάδες εθελοντές προσπαθούσε να αποτρέψει τις φλόγες από το να κατασπαράξουν τα νεαρά δέντρα. Χωρίς αποτέλεσμα. [..]

Ο Νίκος Γεωργιάδης, Δασολόγος της WWF Ελλάς, περιγράφει την κατάσταση ως “οικολογική καταστροφή“.

‘Το πεύκο της Καλαβρίας, το είδος που απαντάται στη Ρόδο, καθώς και τα πουρνάρια και οι ελιές χρειάζονται δεκαπέντε με είκοσι χρόνια για να αναγεννηθούν. [..] Με το δάσος, σημαντικά ενδημικά είδη έχασαν το βιότοπό τους“, εξηγεί ο ειδικός.

Το ποντίκι της στέπας, η σεροτίνη του Botta και πάνω απ’ όλα το ελάφι. Το ελάφι είναι το εμβληματικό ζώο της Ρόδου [..]. Οι εικόνες των νεκρών ελαφιών που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα έχουν εξοργίσει τους Ροδίτες. Όσα έχουν επιβιώσει επιχειρούν να διασχίσουν τους δρόμους μέσα στο δάσος, όπου οι χωρικοί έχουν αφήσει κουβάδες με νερό και τροφή. [..]

Στην είσοδο του χωριού Βατι οι πυροσβέστες, καθισμένοι στη σκιά μιας ελιάς, απολαμβάνουν επιτέλους την ανάπαυλα των μαχών μετά από δέκα δύσκολες ημέρες.

Οι άνδρες είναι εξαντλημένοι, πέρασαν την κόλαση. Είναι όμως και ψυχολογικά τραυματισμένοι. Είναι δύσκολο να το αντέξεις, ειδικά για τους νέους, να ακούς ότι δεν έκανες τίποτα ενώ έδωσες τα πάντα”, αναφέρει ο Δημήτριος Μενεμενλής, διοικητής της ταξιαρχίας της Ρόδου.

Στην εικοσιτετράχρονη καριέρα του, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είχε έρθει ποτέ αντιμέτωπος με πυρκαγιά τέτοιας έντασης και είναι ευχαριστημένος που έσωσε το πιο σημαντικό πράγμα: ζωές.

Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, παντού εκδηλώνονται πυρκαγιές και θα χειροτερέψουν με την κλιματική αλλαγή. Τους τελευταίους δύο μήνες, η βλάστηση βρίσκεται υπό πίεση λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων και των ακραίων θερμοκρασιών. Ήταν έτοιμη να πάρει φωτιά πολύ γρήγορα” λέει ο διοικητής.

Κατά τον ίδιο, το μόνο που έλειπε ήταν η σπίθα “ενός εγκληματία που ήθελε να προκαλέσει καταστροφή“. [..] Ο Stéphane Giacoletto, ένας πρώην Γάλλος επαγγελματίας πυροσβέστης που εργάζεται με την ένωση Pompiers de l’urgence internationale, προσθέτει ότι υπήρχαν προβλήματα με την παροχή νερού:

“Είχαμε ένα φορτηγό χωρητικότητας 3.000 λίτρων, αλλά προμηθευόμασταν από φορτηγά που μπορούσαν να μεταφέρουν μόνο 1.000 λίτρα, οπότε αυτό μας έκοβε τον δρόμο’.

Για τον Δημήτριο Μενεμενλή, ο οποίος είναι επίσης πτυχιούχος στη διαχείριση φυσικών καταστροφών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα η “πρόληψη”:

Αν δεν συντηρήσεις το δάσος καθαρίζοντας την υποβλάστηση, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις τις πυρκαγιές στη συνέχεια”.

Το ελληνικό παράρτημα του WWF προειδοποιεί από το 2008 για την ανεπάρκεια των σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασών. Παρά τις επανειλημμένες πυρκαγιές, “οι αρχές δεν έχουν πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος“, καταγγέλλει ο Νίκος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ για το 2022, μέχρι το 2021, το 83% των δαπανών αφορούσε την πυρόσβεση, ενώ μόλις το 17% την πρόληψη. Και παρόλο που η ΜΚΟ σημειώνει ότι “έχουν γίνει προσπάθειες” τα τελευταία δύο χρόνια, “τα κονδύλια που διατίθενται είναι σταγόνα στον ωκεανό μετά από δεκαετίες χωρίς πολιτική διαχείρισης των δασών“.

Ωστόσο, ο διοικητής Μενεμενλής εξακολουθεί να βρίσκει ένα λόγο να ελπίζει σε αυτή την καταστροφή: “Νέοι άνθρωποι άφησαν το TikTok για να έρθουν να μας βοηθήσουν και να προσφέρουν εθελοντικά”. [..]

Η Ισα Λούτσιου, ψυχολόγος, και ο Λεωνίδας Παπανικολάου, καθηγητής μαθηματικών, με τα κόκκινα μπλουζάκια τους “Εθελοντές των δρόμων”, είναι μεταξύ των χιλιάδων Ροδιτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς όσο καλύτερα μπορούσαν: “Μας άφησαν μόνους μας“, γκρινιάζουν.

Στο τέλος της ημέρας, την Τρίτη 1 Αυγούστου, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της Ρόδου για να πουν “ποτέ ξανά”.

Σε επικοινωνία με τη Le Monde, ο δήμαρχος Αντώνιος Καμπουράκης, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον Οκτώβριο, δεν απάντησε στα αιτήματά της εφημερίδς.

Στο πλήθος βρίσκονταν πολλοί θυμωμένοι νέοι γονείς. “Χρειαζόμαστε περισσότερα Canadair, περισσότερους πυροσβέστες, περισσότερους δασοφύλακες. Αν δεν κάνουμε τίποτα, με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μείνουν δάση για τα παιδιά μας “, λέει η Πολυξένη Ζαχαριάδη, πολιτικός μηχανικός με το μωρό της στην αγκαλιά.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Stephane Mandard – A Rhodes, après les incendies, le tourisme est sauvé, pas la nature

Ο γόρδιος δεσμός της Ύδρας: Τα φορτωμένα γαϊδούρια, η απαγόρευση των τροχοφόρων, η παράδοση και η νέα πραγματικότητα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: