Ο γόρδιος δεσμός της Ύδρας: Τα φορτωμένα γαϊδούρια, η απαγόρευση των τροχοφόρων, η παράδοση και η νέα πραγματικότητα [videos]

Αλογα, μουλάρια και γαιδούρια περιμένουν υπομονετικά για αγώγι στο λιμάνι της Υδρας, Τ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μείζον θέμα, προκαλεί μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρνει ξανά στην επιφάνεια τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην Ύδρα τα ζώα για τις μεταφορές ογκωδών αντικειμένων. Στην προκειμένη περίπτωση ενός ψυγείου.

Εκατοντάδες αφοριστικά μηνύματα, γεμάτα οργή ακολούθησαν.

Είναι μια πραγματικότητα που όντως στην ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη εποχή μας προκαλεί άσχημες εντυπώσεις και αντιδράσεις, δικαιολογημένες καθώς ζούμε στο 2023 και δεν υπάρχουν άλυτα ζητήματα.




Η άποψη του δημάρχου του νησιού δικαιολογεί απόλυτα την πρακτική αυτή επικαλούμενος την παράδοση, την απαγόρευση των τροχοφόρων αλλά και τη μορφολογία του νησιού.

«Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Όταν κάποιος ασχολείται με την φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις» ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Υδραίων για το περιστατικό.

Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο δεν ζυγίζει πάνω από 60 -70 κιλά.

Έτσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος έσπευσε να σχολιάσει πως: «Ακόμα και από την φωτογραφία φαίνεται ότι ο τρόπος που φορτώνεται το ζώο γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταπονείται.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ύδρα είναι ένα νησί που απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες.

Έτσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι είναι η καθημερινότητα του νησιού», κατέληξε.

Το θέμα λοιπόν λαμβάνει διαστάσεις… γόρδιου δεσμού. Σωστή η επισήμανση της παράδοσης και των δυσκολιών, αλλά είμαστε στο 2023 και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Ίσως κοστίζουν παραπάνω, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει.

Και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Η Hellas Journal σε σταθερή ανοδική πορεία: Πάντα ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, με το θάρρος της γνώμης της – Με μόνο οδηγό την Αλήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: