Σε ύφεση η πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις: Ευχαριστίες Κύπριου ΥΠΕΞ σε Γεραπετρίτη για τη διάθεση δύο Canadair [video]

FILE PHOTO: Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΝΕΤΟΣ




Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που μαίνεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Άλασσα της Λεμεσού, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή.

Το ενεργό μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ Φασούλας-Αψιού, ενώ μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU, προκειμένου να σπεύσουν προς βοήθεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη «μάχη» της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ η Ελλάδα απέστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair.

«Κατόπιν αιτήματος για βοήθεια από την Κύπρο λόγω πυρκαγιών κοντά στη Λεμεσό, ενεργοποιήσαμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στο twitter.

Ευχαριστεί την Ελλάδα καθώς, όπως επισημαίνει έχει ανταποκριθεί, και στέλνει δύο Canadair για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.




Τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού αξιολόγησαν το βράδυ της Κυριακής αρμόδιοι φορείς, σε σύσκεψη υπό την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

«Η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου ‘Αννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Οπως επισημαίνει η κα Προκοπίου, το επιχειρησιακό πλάνο, με τη χρήση πτητικών μέσων από την Κύπρο και το εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς αναλόγως των συνθηκών. Αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα.

Το ευχαριστώ της Κύπρου στην Ελλάδα

«Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Υπουργό κ.Γ.Γεραπετρίτη για την άμεση ανταπόκριση και την αποστολή δυο αεροσκαφών τύπου Canadair που θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος.

Η πυρκαγιά χωρίστηκε σε τομείς σε συνεργασία με Τμήμα Δασών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν με δημιουργία εγκαταστάσεων σωλήνων νερού για κατασβέσεις σε απρόσιτες περιοχές, ενώ τα εναέρια μέσα ξεκινούν για κατασβέσεις ενεργών εστιών και οριοθετήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Εκκενώθηκαν χωριά στην Κύπρο, που “καίγεται”: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λεμεσό, βοήθεια από την Ελλάδα, το Λίβανο και το Ισραήλ ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: