Εκκενώθηκαν χωριά στην Κύπρο, που “καίγεται”: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λεμεσό, βοήθεια από την Ελλάδα, το Λίβανο και το Ισραήλ ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία

Η φωτιά κατακαίει περιοχές στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Φωτογραφία κανάλι Alpha




Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιοι έπειτα από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Άλασσα που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής (6/8) εκτός ελέγχου. Το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το Σπιτάλι και την Απεσιά.

Το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των Κοινοτήτων Μαθικολώνη ,Αψιού, Γεράσα. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων καταστολής. Δίδονται οδηγίες σε Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα όπως εκκενωθεί η Κοινότητα Αψιού και Μαθικολώνη.

Δραματικές ώρες βιώνει η ορεινή Λεμεσός από το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε στο μέτωπο της Άλασσας και σε λίγη μόνο ώρα εξαπλώθηκε φτάνοντας μέχρι τις κοινότητες Απαισιάς, Παραμύθας, Σπιτάλι, Γεράσας, Αψιού και Μαθηκολώνης.

Προληπτικά εκκενώθηκαν οι κοινότητες Απεσιάς, Αψιούς και Μαθηκολώνης με τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Παραμύθας και Φασούλας, συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Ήδη δόθηκαν οδηγίες από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα να εκκενωθούν προληπτικά, λόγω της πυρκαγιάς, τα χωριά Αψιού και Μαθικολώνη και ακολούθως η Απαισιά.

Ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετακινήθηκαν από τις περιουσίες τους άνθρωποι, χωρίς να σημειωθούν οποιοιδήποτε τραυματισμοί ενώ τα συνεργεία θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Πέραν των 12 εναέριων μέσων υπερίπταντo μέχρι τη δύση του ήλιου πάνω από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ανάμεσά τους και το ιορδανικό ΜΙ 26, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά. Οι προσπάθειες πυρόσβεσης στόχο έχουν να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο Δάσος Κακομάλλη.

  • Βοήθεια από Ελλάδα, Λίβανο και Ισραήλ – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη

Καταφθάνει τη Δευτέρα βοήθεια με πτητικά μέσα από την Ελλάδα, το Ισραήλ και το Λίβανο. Στο μεταξύ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη εκφράζοντας την συμπαράσταση του.

Στην Παραμύθα βρίσκεται και η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. «Δύσκολη η κατάσταση, πολλά τα μέτωπα» δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ κατέφθασε στο Συντονιστικό κέντρο και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμη και του εμπρησμού για την πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε ξαφνικά και σε πολλαπλά μέτωπα.

Η μάχη είναι πολύ δύσκολη με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κατάσβεσης.

Στο συντονιστικό κέντρο βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενώ έχει ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις Παγκύπρια στένλουν βυτιοφόρα και προωθητές γαιών.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Ανδρέα Κεττή, δώδεκα συνολικά εναέρια μέσα εργάζονται στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμπεριλαμβανομένου και των δύο Ιορδανικών. Εργάζονται 10 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και προστίθενται άλλα δύο απο Επαρχία Λεμεσού. Επιπρόσθετα μετακινούνται δυνάμεις από τη Λευκωσία.

Η Κύπρος τίμησε τους δύο ηρωομάρτυρες της: «Η θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού φώτισε το νόημα της εθνικής μας αξιοπρέπειας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: