Σε εξέλιξη για δέκατη ημέρα τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, μαίνεται η πυρκαγιά στη Δαδιά: Ερευνες από την ΕΥΠ, κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές [video]

FILE PHOTO: It is noted that 100 fire engines with a 475-member crew, 16 teams of firefighters on foot assisted by 11 firefighting aircraft and five helicopters are operating in the area. ANA – MPA/ ACHILLEAS CHIRAS




Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, ενώ ήδη διανύουμε το δέκατο 24ωρο που οι φλόγες κατακαίνε την περιοχή. Tο απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά.

Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές. Μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου θα επισκεφτεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.




Σε κίνδυνο το δάσος της Δαδιάς

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Για το πολύ ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, τις προσπάθειες να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Δαδιάς και η Λευκίμμη καθώς και απανωτές εστίες πυρκαγιάς που προκλήθηκαν στην περιοχή και για τις οποίες διεξάγει έρευνα η ΕΥΠ μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο.

«Υπό πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά τον Έβρο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Τα μέτωπα σε Βοιωτία και Αττική

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτωπα εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής.

«Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», σημείωσε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς και στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλης πυρκαγιάς Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, το οποίο έχει ελεγχθεί.

Μιλώντας για τους κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε αρκετά σημεία τόνισε ότι είχαμε έξι νέες εστίες πυρκαγιών από την λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Έβρο που καίει για δέκατη ημέρα και ενώ οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν τόνισε ότι είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.

Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.




Δεκαπέντε εστίες φωτιάς μέσα σε ένα 24ωρο

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος.

Κάνοντας λόγο για γενικευμένη καλή εικόνα που παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου ο κ. Αρτοποιός δεν παρέλειψε να πει ότι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή είναι ότι χειρότερο και μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεσή της.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι η Λευκίμμη και ο Προμαχώνας δεν κινδυνεύουν.

Όσον αφορά την εκτίμησή του για την εξέλιξη του μετώπου στον Έβρο, τόνισε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις με 180 επιπλέον πυροσβέστες φτάνοντας τους 474 τον αριθμό.

«Αυτό το οποίο δίνουμε σαν διαβεβαίωση είναι ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και όπως θέσαμε και τα υπόλοιπα μέτωπα σε έλεγχο, το ίδιο θα γίνει εκεί. Προσπαθούμε για τη γρηγορότερη δυνατή αποτελεσματική κατάσβεσης στην περιοχή» κατέληξε.

Από σήμερα οι αιτήσεις για επιχορήγηση των πληγέντων

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας της δήλωσης – καταγραφής και επιχορήγησης των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, επιχορηγούνται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια είναι αρμόδια να συγκροτήσει επιτροπές καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, (με την εξαίρεση ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή), που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων.

Μετά την οριοθέτηση της περιοχής ως πυρόπληκτη η Περιφέρεια αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων στο αναφερόμενο υπουργείο, το οποίο προχωράει στον έλεγχο τους και καταβάλει στους δικαιούχους την επιχορήγηση.

Τι καλύπτει η επιχορήγηση των πληγέντων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων:

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Δεν επιχορηγούνται κτιριακές ζημιές από την Κρατική Αρωγή. Για κτιριακές ζημιές σε επιχειρήσεις οι πληττόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματεία: 2310417586 κ. Τζουβάρα και κ. Τζίκας, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Η επιτροπή καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις επιχειρήσεις (εμπορικές) του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δέχεται αιτήσεις στο κτήριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα ‘Έβρου, στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 1ο όροφο στο γραφείο 3, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25513 50513 και 50510, από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

Οι επιτροπές καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις αγροτικές επιχειρήσεις των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου δέχονται αιτήσεις από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους κατά τόπους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, όπως επίσης στην Κοινότητα Μάκρης, στη Δημοτική Ενότητα Φερών και στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης.

Πηγή: ertnews

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο για δέκατο 24ώρο – Μαίνεται το μέτωπο στη Δαδιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: