Πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη νέα έκδοση του εμβολίου της Pfizer: Ειδικά προσαρμοσμένη στην υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5 του covid-19

FILE PHOTO: Εμβολιασμός πολίτη. EPA. Jose Mendez




Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την Τετάρτη μια προσαρμοσμένη έκδοση του εμβολίου Covid από την Pfizer και τη BioNTech για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από μια ευρέως διαδεδομένη υποπαραλλαγή του ιού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Αν και από τις αρχές Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες και νέα στελέχη συνεχίζουν να εμφανίζονται. Ο EMA ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι “είχε συστήσει να εγκριθεί ένα εμβόλιο (…) προσαρμοσμένο με στόχο την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5”.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε συστήσει τον Ιούνιο να ενημερωθούν τα εμβόλια για να στοχεύσουν το στέλεχος XBB του ιού που έχει γίνει κυρίαρχο στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το νέο εγκεκριμένο εμβόλιο αγγελιαφόρου RNA, που ονομάζεται Comirnaty Omicron XBB.1.5, προορίζεται για την πρόληψη του Covid-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών. «Καθώς το Omicron XBB.1.5 σχετίζεται στενά με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, το εμβόλιο θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι (…) αυτών των άλλων παραλλαγών», σύμφωνα με τον EMA.

Μία μόνο ένεση για ενήλικες και παιδιά άνω των πέντε ετών

Οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών χρειάζονται μία μόνο ένεση «ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για τον Covid-19», ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορεί να λάβουν «μία ή τρεις δόσεις ανάλογα με το αν έχουν ακολουθήσει έναν κύκλο αρχικού εμβολιασμού ή αν είχαν Covid-19». , διευκρίνισε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και βραχύβιες, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι «πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε σπάνιες περιπτώσεις». Το Comirnaty εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι προσαρμοσμένες εκδόσεις που στοχεύουν άλλες υποπαραλλαγές του Covid-19 έλαβαν το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα συμβατικά εμβόλια επιδιώκουν να συνηθίσουν τον οργανισμό σε έναν ιό, εισάγοντάς τον απευθείας στον οργανισμό, σε εξασθενημένη ή εξουδετερωμένη μορφή. Εκείνα με αγγελιοφόρο RNA, που εμφανίστηκαν με την κρίση του Covid-19, λειτουργούν διαφορετικά. Επικεντρώνονται σε ένα μικρό μέρος του ιού –στην περίπτωση του SARS-CoV-2, της αποκαλούμενης πρωτεΐνης «Spike»– και στοχεύουν στην έγχυση κλώνων γενετικών οδηγιών, που ονομάζονται αγγελιοφόρος RNA, στο σώμα, δίνοντας οδηγίες στο σώμα να φτιάξει αυτή την πρωτεΐνη. Αβλαβής από μόνη της, αυτή η «ακίδα» του κοροναϊού στη συνέχεια ανιχνεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα που θα παράγει αντισώματα. Άλλες φαρμακευτικές ομάδες ετοιμάζουν εμβόλια που στοχεύουν τη σειρά XBB.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Kαρκίνος του πνεύμονα ο μεγάλος εχθρός: 9.000 ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα-Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: