Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει τον ακαδημαϊκό κόσμο: Κείμενα-κόλαφος της Le Figaro για τον βρώμικο πόλεμο του “Σουλτάνου” εναντίον των Τούρκων καθηγητών

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who was in Budapest for the World Athletics Championships, hosted by Hungary, and Hungary’s National Day celebrations, met with Prime Minister of Viktor Orban of Hungary at Carmelite Monastery. Photo via Turkish Presidency




Στις προσπάθειες δεκάδων καθηγητών του διάσημου Πανεπιστημίου του Βοσπόρου  (Bogazici) να αντισταθούν στον ασφυκτικό έλεγχο των αρχών αναφέρεται η Delphine Minoui, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη.

Συγεκριμένα, δεκάδες καθηγητές στέκονται κάθε μέρα την ίδια ώρα από τις αρχές του 2021 στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου με την πλάτη στραμμένη προς το κτίριο της πρυτανείας, κρατώντας στα χέρια τους πινακίδες, που γράφουν:

Δεν δεχόμαστε! Δεν θα τα παρατήσουμε!” για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον “διορισμό ενός πρύτανη, που επιβλήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, για να ηγηθεί αυτού του τελευταίου χώρου ελεύθερης έκφρασης σε μια χώρα που καθίσταται όλο και πιο κλειδωμένη”,  γράφει η Minoui [..]

Πρόκειται για τον Melih Bulu – για τον οποίο σχολιάζεται ότι το μόνο προσόν του είναι ότι ήταν υποψήφιος του AKP στις βουλευτικές εκλογές του 2015 –  τον οποίο εν μια νυκτί, τον Ιανουάριο του 2021, επέβαλε ο Erdogan ως επικεφαλής του πανεπιστημίου.  Η οργή τότε ξέσπασε: ορδές φοιτητών και καθηγητών συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη εισόδου, αρκετοί διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Μια ομάδα πανεπιστημιακών φοιτητών ξεκίνησε μια σιωπηλή αγρυπνία για να καταγγείλει αυτή την “επίθεση στην πλουραλιστική σκέψη“. Έκτοτε, η επιχείρηση επαναλαμβάνεται καθημερινά, παρά τις χιλιάδες απόπειρες σαμποτάζ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η ανυπακοή έχει κόστος: οι κάρτες των πρώην φοιτητών έχουν ακυρωθεί για να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην πανεπιστημιούπολη, και δεκάδες επαναστατημένοι καθηγητές αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο πειθαρχικών ερευνών.

Ένας από αυτούς, ο Can Candan, έχει τεθεί τρεις φορές σε διαθεσιμότητα. Παρά ταύτα, τίποτα δεν φαίνεται να τους πτοεί, παρατηρεί η δημοσιογράφος: ούτε η απειλή για “νομικές και διοικητικές διαδικασίες” που εξέδωσαν οι αρχές εναντίον τους λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του Erdogan στις 28 Μαΐου. Όλα αυτά προμηνύουν, σύμφωνα με τη Minoui, τα χειρότερα για τη νέα πενταετή θητεία του στην εξουσία. [..]

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης“, προειδοποιεί ο ο καθηγητής ιστορίας και ειδικός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Ahmet Ersoy, ένας από τους πυλώνες αυτής της καθημερινής συγκέντρωσης.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου“, επιμένει. Τα τελευταία χρόνια έχει δει αδικαιολόγητες περικοπές στον προϋπολογισμό της έρευνας. Έχει δει καθηγητές να τους απαγορεύεται να διδάξουν ένα έτος στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει υποτροφίες σε φημισμένα πανεπιστήμια. [..]

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται, ο πρύτανης επιβάλλει νέους καθηγητές, περισσότερο εναρμονισμένους με τις αρχές, και με κατάφωρη περιφρόνηση της διαδικασίας πρόσληψης με βάση την αξιοκρατία. Δύο νέες σχολές, επικοινωνίας και νομικής, έχουν επίσης δημιουργηθεί με στόχο να επιβάλει ακόμη περισσότερο το στίγμα του.

Το πανεπιστήμιο έχει γίνει ένας τόπος όπου οι κυβερνώντες τοποθετούν τους άνδρες τους, επιβάλλουν τις ισλαμο-εθνικιστικές ιδέες τους και εξασφαλίζουν μια δεξαμενή ψήφων” σχολιάζει ο Ahmet Ersoy.

Στην άλλη άκρη της πράσινης πλατείας, δώδεκα νέοι συνομιλούν δυνατά κάτω από μια ομπρέλα με σημαία του ουράνιου τόξου.

Ένας αξιωματικός ασφαλείας μόλις μας διέταξε να την κατεβάσουμε, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε αποβολή. Από τότε που απαγορεύτηκε η ΛΟΑΤ λέσχη, επιδεικνύουμε εναλλάξ το σύμβολό τους σε ένδειξη αλληλεγγύης“, εξηγεί η 18χρονη Deniz, σχολιάζοντας:

Αγωνιζόμαστε ειρηνικά ενάντια στις διακρίσεις. Και προσπαθούν να μας διαγράψουν από την κοινωνία!”.Μόλις υποστηρίξεις τους ομοφυλόφιλους, σε αποκαλούν τρελό. Μόλις υπερασπιστείς τους Κούρδους, σε κατηγορούν ότι είσαι τρομοκράτης. Μόλις μιλήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, σε ποινικοποιούν.

Η μεγαλύτερη αδελφή μου σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Στην εποχή της, έπινες μπύρα στο γκαζόν και έμπαινες στην πανεπιστημιούπολη άνετα. Τώρα πρέπει να δείχνεις τα διαπιστευτήριά σου και να κρατάς το στόμα σου κλειστό, αλλιώς θα σε αποβάλουν“, παραπονιέται η Elif, μια νεαρή ακτιβίστρια.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui – Turquie: comment Erdogan tente de contrôler le monde universitaire

  • Τουρκία: Ο Uraz Aydin, εκδιωχθείς καθηγητής που έγινε πολιτικός

Σε έτερη ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Le Figaro, υπό τον ανωτέρω τίτλο, η Minoui γράφει για τον Uraz Aydin, πρώην καθηγητή επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Marmara, ο οποίος, όπως και χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί, απολύθηκε στις αρχές του 2017, (με προεδρικό διάταγμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Erdogan).

Κατηγορήθηκε για “τρομοκρατία” επειδή υπέγραψε ένα “ψήφισμα για την ειρήνη”, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Για όλους τους «ακαδημαϊκούς για την ειρήνη», η επιλογή είναι μεταξύ της εξορίας ή του πολιτικού αγώνα, σημειώνει η δ/φος. O Uraz, μιλώντας για την απόφασή του να υπογράψει το ‘ψήφισμα για την ειρήνη’ ανέφερε:

Ποτέ δεν μετάνιωσα που υπέγραψα αυτό το έγγραφο, το οποίο κατήγγειλε τη βία του τουρκικού στρατού στις κουρδικές επαρχίες. Αντιθέτως, θα κατηγορούσα τον εαυτό μου σε όλη μου τη ζωή αν δεν το είχα κάνει”.

Για να τα βγάλει πέρα, ο τολμηρός ακαδημαϊκός έγραφε άρθρα και αναλάμβανε δουλειές μετάφρασης. Τελικά αθωώθηκε το 2019, αλλά δεν επανήλθε στη Σχολή του. Ο καθηγητής, έχοντας πάντα ενεργή συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 2022.

Σύντομα εντάχθηκε στο TIP, το Κόμμα Εργαζομένων της Τουρκίας, το οποίο κατάφερε να κερδίσει τέσσερις έδρες στη νέα βουλή.

Είναι μια ευκαιρία να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε θέματα που είναι κοντά στην καρδιά μας: τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των αδικημένων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων” δηλώνει ο Uraz, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να διεξάγουν εκστρατεία για την απελευθέρωση ενός από τους βουλευτές τους, του Can Atalay, ο οποίος εξελέγη ενώ βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα.

Φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο, αυτός ο λαμπρός δικηγόρος κατηγορείται για “απόπειρα ανατροπής της Δημοκρατίας” για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui- Turquie: Uraz Aydin, professeur évincé reconverti dans la politique

Ακριβώς αυτό που αρνήθηκε ο ΓΑΠ: Οι χώρες πρέπει να προβαίνουν έγκαιρα σε ριζική αναδιάρθρωση χρέους αγνοώντας τις “Κασσάνδρες”, λέει η FT… Το “πυρηνικό όπλο” της Ελλάδας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: