Κατακραυγή για Σαρκοζί μετά τα «ντροπιαστικά» σχόλιά του υπέρ Πούτιν και Ρωσίας: Τι αναφέρει στο βιβλίο του για Μέρκελ, Ομπάμα, Μπόρις Τζόνσον

FILE PHOTO: French President Nicolas Sarkozy (L) and Russian President Vladimir Putin (R) in Heiligendamm 08 June 2007. EPA/DMITRY ASTAKHOV/POOL




Αν και έχουνπεράσει 10 χρόνια από τη στιγμή που εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Νικολά Σαρκοζί προκαλεί, για άλλη μια φορά, πολιτικές αντιδράσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Αφορμή τούτη τη φορά, ο δεύτερος τόμος των απομνημονευμάτων του υπό τον τίτλο «Le Temps des Combats» (Η Εποχή των Μαχών), και τα σχόλιά του για τη Ρωσία και την Ουκρανία .

Αρχικά στη συνέντευξη Τύπου για την προώθηση του 560 σελίδων βιβλίου του την περασμένη εβδομάδα, ο Σαρκοζί υπερασπίστηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και άλλων αμφισβητούμενων εδαφών. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» για να κατευνάσει τους φόβους της Ρωσίας ότι περιβάλλεται από «εχθρικούς γείτονες».

Ομως στο βιβλίο του, προδημοσίευση του οποίου δημοσίευσε ο Observer, ο Σαρκοζί προχωρά παραπέρα, περιγράφοντας και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «εμπόλεμες» και επικρίνοντας την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στο Κίεβο.

 

«Λέγεται ότι κάνουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία χωρίς να πολεμάμε. Είναι σαφές ότι δεν εμπλεκόμαστε στο έδαφος, αλλά παραδίδουμε όπλα σε μία από τις δύο εμπόλεμες χώρες», γράφει ο Σαρκοζί τηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου. «Η Ρωσία θα παραμείνει γείτονάς μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για να αποκαταστήσουμε τις γειτονικές ή τουλάχιστον πιο ήρεμες σχέσεις.

«Η Ρωσία πρέπει να αποκηρύξει κάθε στρατιωτική δράση κατά των γειτόνων της… Η Ουκρανία πρέπει να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει ουδέτερη… Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την προθυμία του να σεβαστεί και να λάβει υπόψη τον ιστορικό φόβο της Ρωσίας να περικυκλωθεί από εχθρικούς γείτονες». σημειώνει ακόμη ενώ χαρακτηρίζει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ως «απατηλή».

Ο 68χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επικρίνεται τώρα ότι είναι «influencer του Κρεμλίνου» και ότι καυχάται εδώ και καιρό για τη φιλία του με τον Πούτιν.

Ο Ζερόμ Πουαρό, πρώην σύμβουλος των υπηρεσιών πληροφοριών του Σαρκοζί, χαρακτήρισε τα σχόλαι του πρώην Προέδρου «ντροπιαστικά» και ότι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Ο Σαρκοζί ισχυρίζεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία βοήθησαν στην αποφυγή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου αναγνωρίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν για τα εθνικά σύνορα και ασκώντας βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.

  • Ο Πουαρό «απαντά» ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καταλάβει πόσο επιζήμιες ήταν οι συνομιλίες του με το Κρεμλίνο καθώς τέσσερις μήνες αργότερα, ο Πούτιν έστειλε τανκς στη Γεωργία και τέσσερα χρόνια αργότερα εισέβαλε στην Κριμαία.

Η Σεσίλ Βεσί (Cécile Vaissié), ιστορικός και καθηγήτρια Ρωσικών και Σοβιετικών Σπουδών, σχολίασε: «Δεν εναπόκειται στον κύριο Σαρκοζί, ή σε σας ή σε εμένα να αποφασίσουμε τι θα γίνει η Ουκρανία».

  • Η υποστήριξη της Ρωσίας από τον Σαρκοζί είναι συνεπής με την άποψη της Γαλλίας για την «ειδική σχέση» μεταξύ Μόσχας και Παρισιού που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπό τον Σαρλ ντε Γκωλ και την οποία εξακολουθεί να συμμερίζεται μεγάλη μερίδα σε όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα.

Το «Le Temps des Combats» καλύπτει την περίοδο από το 2009 -δύο χρόνια μετά την εκλογή του Σαρκοζί- έως και τις προεδρικές εκλογές του 2012 που έχασε από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και ως βιβλίο διέπεται από έντονες παρατηρήσεις ομοτίμων και αντιπάλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, γράφει ο Σαρκοζί, αντιπαθούσε «συζητήσεις που ήταν πολύ διανοητικές… Ήθελε το σταθερό, το βαρύ, το συνεπές»..

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν περιγράφεται ως «ένας παθιασμένος άντρας ερωτευμένος με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη θεωρία, τις μεγάλες αρχές ή τα πνευματικά ζητήματα».

«Αυτός [ο Μπράουν] ήταν ένας πιστός και αποτελεσματικός σύμμαχος, τουλάχιστον όσο μπορούσα να κατανοήσω τη λογική του, η οποία μερικές φορές ξεπερνούσε τις δυνατότητές μου… Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ήταν δυνατό να μιλήσω τόσο γρήγορα και τόσο σπασμωδικά και με μια σκωτσέζικη προφορά που κόβει σαν μαχαίρι», γράφει.

Ο Μπόρις Τζόνσον «παρασύρθηκε γρήξγορτα σύντομα από την ίδια έλλειψη σοβαρότητας και έλλειψη πεποιθήσεων που τον είχαν οδηγήσει να υποστηρίξει την αίρεση του Brexit από καθαρά προσωπικούς υπολογισμούς».

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιγράφεται ως «αρκετά ψυχρός, εσωστρεφής που οριακά ενδιαφέρεται για τους γύρω του».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον περιγράφεται ως: «Νέος, έξυπνος, χαρούμενος και πραγματικά πολύ ωραίος. Σπάνια έχω γνωρίσει έναν ξένο πολιτικό άνδρα με τον οποίο θα ήθελα αυθόρμητα να γίνω φίλος. Η ευγένειά του και η απουσία εγωισμού στις προσωπικές του σχέσεις με εντυπωσίασαν». Ωστόσο, η υποχώρηση του Κάμερον στα δεξιά στοιχεία του Συντηρητικού κόμματος, που οδήγησε στη «μοιραία κάθοδο στην κόλαση του Brexit», ήταν απογοητευτική και σοβαρό λάθος, λέει ο Σαρκοζί.

Με πληροφορίες από Guardian

Ουκρανικό drone έφθασε ξανά πάνω στη Μόσχα: Επιθέσεις και σε Κουρσκ, Ροστόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: