Παραμένουν “ψύχραιμες” η Αθήνα και η Λευκωσία: Το τουρκικό γεωτρύπανο κινήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

FILE PHOTO: Turkey’s state energy company announced that Abdulhamid Han was being deployed for a new exploration mission in the Eastern Mediterranean. Photo AA from Turkish Government




Η έξοδος του Αμπντουλχαμίτ Χαν σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία και την Αθήνα μιας και το τουρκικό γεωτρύπανο άρχισε να κινείται λίγες ώρες μετά από τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον ισλαμιστή πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει στον Φιλελεύθερο ο Ανδρέας Πιμπίσιης.

Οι έως τώρα κινήσεις και οι συντεταγμένες που κατέθεσε η τουρκική πλευρά δείχνουν ότι το γεωτρύπανο θα κινηθεί και θα προβεί σε έρευνες χωρίς να προκαλεί.

Ωστόσο τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα παρακολουθούν την κάθε κίνηση από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποφυγή προκλήσεων και εντάσεων δεν αποκλείεται να είναι και ελιγμός από πλευράς Τουρκίας ενόψει και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ (πηγή το ΓΤΠ), το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Akseki-1, το δεύτερο σημείο γεώτρησης στη Μεσόγειο, στην πρώτη επέτειο από την παρθενική του αποστολή.

Το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν θα πραγματοποιήσει έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας, στο σημείο Akseki-1, το τρίτο σημείο γεώτρησης στη Μεσόγειο μετά τις γεωτρήσεις στα σημεία Yörükler-1 και Taşucu-1. Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τα πλοία Κουτσί Ιλχάν, Μουράτ Ιλχάν και Χακάν Ιλχάν, τα οποία συνόδευσαν το πλοίο στην προηγούμενη αποστολή του.

Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη «γαλάζια πατρίδα» με συνολικά 6 πλοία, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρύπανων Φατίχ, Γιαβούζ, Κανουνί και Αμπντούλχαμίτ Χαν και των σεισμικών ερευνητικών σκαφών Ορούτς Ρέις και Μπάρμπαρος Χαϊρεττίν Πασά.

Για τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχει ενδιαφέρον το πως θα κινηθεί το πλοίο όχι μόνο κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και σε κατοπινό στάδιο. Γιατί δεν αποκλείεται η Άγκυρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της το επόμενο δίμηνο, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, αλλά και της συζήτησης της ευρωπαϊκής της πορείας τον Οκτώβρη. Και αναλόγως των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη αλλά κυρίως σε επίπεδο ευρωτουρκικών, να έρθει μετά η Άγκυρα να αλλάξει στάση και συμπεριφορά.

Όπως σημειώνεται και σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετά την επανεκλογή του δείχνει πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Δύση.

Βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίχτης, ωστόσο εκτιμάται πως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική προστασία, ο τουρισμός κ.α.

Ένα άλλο σημείο το οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία εξετάζουν με προσοχή είναι το τελευταίο ανακοινωθέν του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) όπου δεν υπήρξε καμιά αναφορά για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία είχαν προηγηθεί, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος ήταν ένα από τα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Στο ανακοινωθέν υπήρξαν αναφορές σε σειρά θεμάτων εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής που απασχολούν την Τουρκία καθώς και αναφορά για τη κλιματική αλλαγή.

Απέπλευσε το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han για έρευνες ως τις 6 Φεβρουαρίου 2024: Δυτικά της Κύπρου, νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: