Ο Πούτιν επιβεβαιώνει τον θάνατο του Πριγκόζιν: Συλλυπητήρια στην οικογένεια… ήταν καλός επιχειρηματίας με «περίπλοκη μοίρα» [video]

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a ceremony to unveil the first phase of the Battle of Kursk memorial complex on the day of the 80th anniversary of the end of the battle in the World War Two, in the settlement of Ponyri, Kursk region, Russia, 23 August 2023. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά με καθυστέρηση 24 ωρών για το αεροπορικό «δυστύχημα» και τον θάνατο του Γεβγένι Πριγκοζίν, αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Μιλώντας  σε αόριστο χρόνο για τον Πριγκοζίν, (*ήταν, υπήρξε) ο Πούτιν απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών της συντριβής του ιδιωτικού αεροσκάφους στα περίχωρα της Μόσχας και περιέγραψε αρχικά τον ιδρυτή της Wagner Γεβγένι Πριγκοζίν ως «ταλαντούχο επιχειρηματία»

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου συνιστά ουσιαστικά και την παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας ότι ο Πριγκόζιν  θεωρείται και επισήμως νεκρός.

Αποτίοντας… φόρο τιμής στον άνθρωπο που κάποτε ήταν γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν» λόγω των προνομιακών συμβολαίων που είχε συνάψει για να προμηθεύει φαγητό στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε:

«Γνωρίζω τον Πριγκόζιν πολύ καιρό, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», ενώ σε μια προφανή αναφορά στην ανταρσία του Ιουνίου ο Πούτιν πρόσθεσε:

«Ήταν ένα άτομο με περίπλοκη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά επίσης προσπάθησε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κοινό σκοπό».

Και πρόσθεσε: «Από όσο ξέρω» μόλις χθες επέστρεψε από την Αφρική. Είχε κάποιες σημαντικές επαφές εκεί.

«Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν υπάλληλοι της εταιρείας Wagner», παραδέχθηκε ακόμη ο Πούτιν.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι πρόκειται για άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην κοινή μας υπόθεση για την καταπολέμηση του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία», συνέχισε: «Το θυμόμαστε και το γνωρίζουμε και δεν θα το ξεχάσουμε».

Τέλος, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η έρευνα για τη συντριβή θα πάρει χρόνο.

Νωρίτερα, αμυντικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είναι πολύ πιθανό να είχε στόχο το αεροπλάνο του Πριγκόζιν, ενώ υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το πιθανότερο είναι το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο εδάφους – αέρος.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Η Μόσχα τρέμει την ξεδοντιασμένη Wagner: Σε κόκκινο συναγερμό ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιοχές μετά τον όρκο εκδίκησης των «ορφανών» του Πριγκόζιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: