Η Μόσχα τρέμει την ξεδοντιασμένη Wagner: Σε κόκκινο συναγερμό ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιοχές μετά τον όρκο εκδίκησης των «ορφανών» του Πριγκόζιν [video]

FILE PHOTO: A man dressed in military uniform stands at an informal memorial next to the former ‘PMC Wagner Centre’ in St. Petersburg, Russia, 24 August 2023. EPA/ANTON MATROSOV




Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο Rostov-on-Don, την πόλη που είχε προσωρινάκατλάβει η ομάδα Wagner κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της εναντίον του ρωσικού στρατού τον περασμένο Ιούνιο, έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά τον εικαζόμενο θάνατο του Γεβγκένι Πριγκοζίν.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ κοντά στην Ουκρανία ενίσχυσαν επίσης τα επίπεδα ασφάλειάς τους, όπως μεταδίδουν βρετανικά Μέσα, στον απόηχο του αεροπορικού δυστυχήματος της Τετάρτης πιστεύεται ότι εξόντωσε την ανώτατη ηγεσία της Wagner.

Τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας έρχονται μετά τις απειλές που διατύπωσαν μαχητές της Wagner, οι οποίοι εμφανίζονται σε βίντεο να ορκίζονται.

Η Μόσχα φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές αυτές, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Θα εκδικηθούμε γι’ αυτό», εμφανίζεται να λέει ένας πρώην μισθοφόρος της Wagner σε ρωσικό κανάλι στο Telegram, ενώ οι υποστηρικτές της ομάδας καλούν για μια νέα προέλαση στη Μόσχα. «Πορεία στο Κρεμλίνο! Σκοτώστε όλους τους προδότες στο Υπουργείο Άμυνας!»

 

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες, βαρέως οπλισμένοι, μαχητές Wagner έφτασαν ανάσα από την ρωσική πρωτεύουσα τον Ιούνιο, όταν ο Πριγκόζιν είχε στραφεί εναντίον του Προέδρου Πούτιν σε με εντυπωσιακή, ηρωϊκή όσο και ανόητη από ό,τι απεδείχθη κίνηση.

Το Readovka, ένα ρωσικό μέσο ενημέρωσης με συνδέσμους στη Wagner, ανέφερε επίσης ότι η ομάδα είχε σχεδιάσει «πλήρη επιστράτευση» σε περίπτωση πρόωρου θανάτου του Πριγκόζιν.

Θρήνος… για τον «θείο Ζένια»

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης απέτισαν φόρο τιμής στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον 62χρονο «σεφ του Πούτιν» γνωστό για το υβρεολόγιό του, τον αδυσώπητο εθνικισμό του και τα πυρά κατά της ανίκανης ρωσικής στρατιωτικής ελίτ, όπως συνεχώς την περιέγραφε, ιδιότητες που τον είχαν κάνει λατρευτό για μερίδα Ρώσων.

Στη σκιά του γυάλινου κτιρίου όπου η Wagner έχει τα κεντρικά της γραφεία στην ρωσική πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, υποστηρικτές του Πριγκόζιν περνούσαν σήμερα για να καταθέσουν κόκκινα γαρίφαλα, τριαντάφυλλα ή διακριτικά με το σύμβολο της νεκροκεφαλής – το λογότυπο της ένοπλης οργάνωσης.

Κανείς από όσους πέρασαν σήμερα από εκεί, δεν ανέφεραν την ανταρσία του, το γεγονός ότι ο Πούτιν τον αποκήρυξε, ούτε τα πιθανά αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον ίδιο με στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού αρχηγού της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν.

Από την άλλη, οι περαστικοί μιλούν με χαρά για την οιονεί στοργή που νιώθουν για αυτόν τον πολέμαρχο που πέρασε από τις σοβιετικές σωφρονιστικές αποικίες, στη συνέχεια έφτιαξε περιουσία στον κλάδο εστίασης, προτού υπηρετήσει το Κρεμλίνο στα πεδία των μαχών και ηγηθεί εκστρατειών διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Ο Πάβελ Ζαχάροφ, επιχειρηματίας, συνέκρινε τον Πριγκόζιν με τον Σαρλ Ντε Γκωλ.

«Είναι φρικτό. Όταν, στη Γαλλία, πέθανε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, είπαν ότι η Γαλλία έμεινε ορφανή. Για μένα, από χθες το βράδυ, η Ρωσία είναι ορφανή», είπε ο 36χρονος άνδρας.

Κόκκινο πανί

Φορώντας ένα κασκέτο με νεκροκεφαλή και τη ρωσική σημαία, ο Ιγκόρ, ένας 42χρονος μηχανικός, λέει ότι και αυτός νιώθει ορφανός.

«Είναι σαν να χάνεις έναν πατέρα. Ήταν τα πάντα για εμάς, ακόμα περιμέναμε τι θα έλεγε ο θείος Ζένια (υποκοριστικό του ονόματος Γεβγκένι )», λέει.

Η Νατάλια, μια 31χρονη γυναίκα, έφτασε με ποδήλατο για να αφήσει μια ανθοδέσμη. Λέει ότι νιώθει σαν να έχασε ένα αγαπημένο της πρόσωπο.

«Για εμάς, ήταν φίλος, αδερφός. Νομίζω ότι για όλους τους στρατιώτες είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», τόνισε.

Καθώς τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πριγκόζιν πληθαίνουν, η Νατάλια φοβάται ότι ο θάνατός του μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία και να προκαλέσει δυσαρέσκεια.

«Ελπίζω, για την κοινωνία μας, αυτό να μην μετατραπεί σε κόκκινο πανί που κουνιέται μπροστά σε έναν ταύρο».

Με πληροφορίες από The Times, AFP, Reuters

Πριγκοζίν η επόμενη μέρα: Σενάριο για κρασί – βόμβα στο Empraer, απειλές για νέα προέλαση στη Μόσχα, φρενήρεις φήμες για… δεύτερη ανάσταση και εκκωφαντική σιωπή της Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: