Ο Μητσοτάκης έδειξε την …πόρτα στον Ράμα, αρνήθηκε να τον προσκαλέσει στην Αθήνα: Με τη φράση «μια φορά Βαλκάνια, πάντα Βαλκάνια», δικαιολογείται ο Αλβανός

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vlodymyr Zelensky (Βολοντιμίρ Ζελένσκι), ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φωτογραφίζονται κατά την διάρκεια του άτυπου δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα (Edi Rama) δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τον προσκαλέσει σε συνάντηση ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Προφανώς απέδωσε την έλλειψη πρόσκλησης στη βαλκανική νοοτροπία δηλώνοντας στο Euractiv: «μια φορά Βαλκάνια, πάντα Βαλκάνια».

Το άτυπο δείπνο διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Charles Michel και οκτώ ηγετών της νοτιοανατολικής Ευρώπης: τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti, τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksander Vucic, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski και την πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Borjana Kristo.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, ο Μητσοτάκης προτίμησε να καλέσει τον Πρόεδρο Bajram Begaj -ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως μη πολιτικός και τελετουργικός- και όχι τον Rama. Τα Τίρανα κατέληξαν χωρίς εκπροσώπη7ση καθώς ο Begaj δεν παρευρέθηκε λόγω «προκαθορισμένης ατζέντας».

Δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να δείξει ότι ενοχλήθηκε με τον Rama για την υπόθεση του δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Σε μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει την ένταση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα Μπελέρη για αλλαγή των μέτρων ασφαλείας, κάτι που ζήτησε η Ελλάδα υπό την απειλή διακοπής της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης έχει χάσει πολλές διαδοχικά αιτήματα να αποφυλακιστεί πριν δικαστεί. Ο δικηγόρος του Edmond Pepa δήλωσε στα ΜΜΕ πεπεισμένος ότι κρατείται για πολιτικούς λόγους, ενώ ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο είναι ανίσχυρο απέναντι στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης κρατείται μαζί με άλλα 48 άτομα με παρόμοιες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων πρώην δημάρχων και εκπροσώπων του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι δικηγόροι του λένε ότι εάν δεν ορκιστεί νέος δήμαρχος μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, χάνει την θητεία του και πρέπει να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, με τον Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (sic) να πρωτοστατούν στην έκκληση για αποφυλάκισή του. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα είπαν ότι η μη απελευθέρωση του Μπελέρη θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, για την οποία απαιτείται ομόφωνη ψηφοφορία από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέδρασε επίσης το βράδυ της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι οι αλβανικές αρχές δεν σέβονται το κράτος δικαίου, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Μπελέρης δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, ένα ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε με την υποστήριξη και την επίβλεψη της ΕΕ και με την υποστήριξη της Ελλάδας, ως μέρος της συνεχιζόμενης μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και της εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ. Η Αθήνα επιμένει ότι η υπόθεση συνδέεται με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.

Η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» διοργάνωσε (14.8) διαμαρτυρία στη Χειμάρρα στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, που  προέτρεψε την Αλβανία να εγκαταλείψει τη «μη παραγωγική στρατηγική» που εμποδίζει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ, ενώ μίλησε για μία «βαθιά αντιευρωπαϊκή» κατάσταση. Καταγράφονται επίσης δηλώσεις των δημάρχων Μπακογιάννη και Ζέρβα.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων στο αναλυτικό δημοσίευμα ότι ο Rama εξέφρασε την έκπληξή του με ανάρτησή του στα ΜΚΔ που Έλληνες, δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται στην Αλβανία ενάντια στο δικαστικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Alice Taylor – Excluded from Athens dinner, Rama says ‘Once the Balkans, always the Balkans’

Ο Ράμα ψευτο-απολογείται για την φυλάκιση του Μπελέρη: Μία «κλαίει», μία λέει «φίλο του» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μία «απειλεί» την Ελλάδα, σε άρθρο στο Euractiv

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: