Ο Ράμα ψευτο-απολογείται για την φυλάκιση του Μπελέρη: Μία «κλαίει», μία λέει «φίλο του» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μία «απειλεί» την Ελλάδα, σε άρθρο στο Euractiv

FILE PHOTO: epa10729505 Albanian Prime Minister Edi Rama attends a joint press conference in Skopje, Republic of North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI




“Έλληνες πολιτικοί και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ζητούν εδώ και αρκετούς μήνες την απελευθέρωση από τη φυλακή του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, αλλά οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Αλβανία υπό την ηγεσία Ελλήνων πολιτικών είναι άνευ προηγουμένου και διακινδυνεύουν τις σχέσεις στην περιοχή”.

Τα παραπάνω ισχυρίζεται ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα (Edi Rama) σε εκτενές άρθρο του στον ιστότοπο Euractiv.

Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει το …πόνημα του Αλβανού πρωθυπουργού, διότι είναι καλό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται: Από τη μία απειλές και από την άλλη “είμαστε φίλοι”(!!!), “είμαστε αδέλφια και γείτονες”!!! Το άρθρο του Ράμα ακολουθεί:

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλός φίλος της Αλβανίας, δημοσίευσε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varheyli, όπου πρότεινε ότι οι διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν.

Ζήτησε από τον συνάδελφό του να παρέμβει και να προσεγγίσει τις αλβανικές αρχές, διαφορετικά, κατά τα λεγόμενά του, θα μπορούσε να υπάρξει «άμεσος κίνδυνος αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά την έκθεση προόδου του 2023 για την Αλβανία όσον αφορά τη δέσμευσή της για την προώθηση του κράτους δικαίου».

Το συνέδεσε επίσης «με το ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ή την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους στον εν λόγω δήμο, μαζί με κατηγορίες για παραβίαση των συνόρων τους από το κράτος. ”

Σε αυτό το πνεύμα, και με τις ίδιες πεποιθήσεις όπως στην παραπάνω επιστολή, οργανώθηκε διαμαρτυρία από Έλληνες πολιτικούς στο κέντρο της Χειμάρρας!

(Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση των φίλων μας δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο που να δείχνει την ύπαρξη συγκεκριμένου ζητήματος δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που θα διέφερε από το κληρονομικό πρόβλημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για όλους τους Αλβανούς πολίτες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επίσημα και μέσων δεδομένων με την Αθήνα).

Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος να οργανώσουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα κατά των αρχών. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων, θέτοντας την εθνοτική σχέση πάνω από κάθε νομικό κανόνα, πρότυπο ή δημοκρατική λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σχέδιο της Αλβανίας να παραδώσει τις ελληνικές περιουσίες στη μαφία, υποστηρίζει ο Μπελέρης: Αποκλειστικές δηλώσεις στην ΕΡΤ

Πρόκειται για μια από εκείνες τις σπάνιες καταστάσεις που αφήνουν κάποιον πραγματικά άφωνο και ευχόμενο να σταματήσει εκεί. Αλλά αυτή η κατάσταση θυμίζει τη διάσημη βαλκανική παροιμία «κάψτε ολόκληρο το πάπλωμα για να σκοτώσετε έναν ψύλλο», επομένως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα.

  • «Ελευθερώστε τον Μπελέρη! Τελεία.»

Πώς είναι όμως δυνατόν να απελευθερωθεί από τη φυλακή ένας αλβανός πολίτης με ελληνική υπηκοότητα που ως υποψήφιος δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατηγορήθηκε από τον Ειδικό Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων;

Σύμφωνα με την απόφαση και των τριών βαθμών του δικαστικού σώματος, δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την οριστικοποίηση της διαδικασίας σε βάρος του;!

Η ελληνική του υπηκοότητα δίνει σε αυτόν τον Αλβανό πολίτη, που κατηγορείται από τον Ειδικό Εισαγγελέα και βρίσκεται υπό κράτηση από τα δικαστήρια της χώρας, διαφορετικό καθεστώς από τους άλλους 48 Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώην δημάρχων του πολιτικού κόμματος που εκπροσωπώ, που σήμερα κρατούνται με την ίδια κατηγορία από τους ίδιους θεσμούς και με πανομοιότυπες αποφάσεις των ίδιων δικαστηρίων;

Ποτέ δεν απέφυγα να εκφράσω τη θετική μου γνώμη και τα φιλικά μου συναισθήματα προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Εξ αρχής, έχω δει σε αυτόν έναν σύγχρονο ευρωπαίο ηγέτη, ενώ συνεχώς ανακαλύπτω σε αυτόν έναν θαυμάσιο άνθρωπο. Δεν σκοπεύω να κρύψω τη γνώμη και τα συναισθήματά μου ακόμη και σήμερα που ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Κυριάκος θα πρέπει να διαβάσει τη δήλωση και τη σκέψη μου, που δεν ταιριάζει καθόλου με αυτή των φίλων διαδηλωτών.

Για μένα, μια τέτοια πολιτικοποίηση ενός θέματος που εμπίπτει αυστηρά στις αρμοδιότητες της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο να οργανώνεται διαμαρτυρία εδώ στην Αλβανία από εκλεγμένες αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, μοιάζει με το σενάριο για ένα νουάρ κωμωδία για το παλιό στερεότυπο των βαλκανικών διακρατικών σχέσεων, αλλά δεν έχει θέση στη δημοκρατική πραγματικότητα της ευρωπαϊκής γειτονιάς, ούτε έχει θέση στις σχέσεις μιας χώρας μέλους της ΕΕ και μιας χώρας που διαπραγματεύεται την ένταξη της στην ΕΕ.

Επίσης, δεν σκοπεύω να αποφύγω εδώ να επισημάνω την ικανοποίηση που νιώθω για την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να καλλιεργήσουμε ένα γνήσιο ευρωπαϊκό πνεύμα μεταξύ μας και την αναθέρμανση του παγωμένου παρελθόντος μας, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και αντιμετωπίζοντας παλαιά θέματα με ανοιχτό μυαλό και καλή θέληση

Ωστόσο δεν μπορώ να κρύψω τη θλίψη αλλά και τη σοβαρή ανησυχία μου για το σουρεαλιστικό show παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε θέματα της αλβανικής Δικαιοσύνης, σε σημείο που οι δηλώσεις στην Αθήνα και οι γκρίνιες στις Βρυξέλλες, κλιμακώθηκαν με μια τέτοια διαμαρτυρία – πρωτοφανή στην ιστορία της Ευρώπης, από όσο γνωρίζω, στην προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτό το θέμα, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν από το δικαστικό σύστημα ως πιθανό εκλογικό αδίκημα, ως θέμα δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας,.

Όχι μόνο λυπάμαι, αλλά και ανησυχώ σοβαρά γιατί αυτό το βήμα, μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και τα αμοιβαία αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν συγκεκριμένες κακώς ενημερωμένες κατηγορίες και εξτρεμιστικές ομάδες ανθρώπων που ανυπομονούν για τέτοιες περιστάσεις προκειμένου να ρίξουν λάδι στη φωτιά – μια εξέλιξη που δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι όχι μόνο εγώ και η αλβανική κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλουμε να συμβεί.

Κάθε φορά που προσπαθώ να μπω «στη θέση του άλλου», δεν μπορώ να βρω έναν δρόμο που να με οδηγεί να δικαιολογήσω αυτό το ζήτημα που σχετίζεται αποκλειστικά με τη δικαιοσύνη και απλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρωτόγνωρο πρόβλημα των γειτόνων και των φίλων μας, παρά μόνο αν αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανενόχλητη!

Επομένως, δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να πω εκτός από το να παραπέμψω τους ενδιαφερόμενους στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Στη  σαφή διάκριση των εξουσιών, η οποία, χάρη στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης (την οποία η Ελλάδα, μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, έχει υποστηρίξει χωρίς επιφυλάξεις) και τη σιδερένια βούληση της κυβερνητικής μας πλειοψηφίας να την εφαρμόσει χωρίς να κάνει πολιτικά σχόλια για τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Ψηλά το κεφάλι, η ψυχή και το φρόνημά μου δεν φυλακίζονται»: Μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη μέσα από τη φυλακή προς τους ομογενείς της Χειμάρρας [βίντεο]

Στο αδιαπραγμάτευτο βασικό πρότυπο της ΕΕ να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις της δικαιοσύνης για κανένα πολιτικό λόγο. Επιπλέον, έγκειται επίσης στο όραμα και τη βούλησή μου να μην συμβιβάσω ποτέ τις εξωτερικές στρατηγικές σχέσεις με την κλιμάκωση σποραδικών ατυχών επεισοδίων αυτού του είδους, τα οποία με τον στενό βαλκανικό τρόπο σκέψης περιέχουν επικίνδυνο δυναμικό.

Αλλά στους Έλληνες φίλους μας που ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω των εορτών και έκαναν το μοναδικό τους σόου στους ανθρώπους μας, αλλά και στους τουρίστες από όλη την Ευρώπη, που φέτος έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από ποτέ στις ακτές μας, λέω ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία.

  • Είστε ευπρόσδεκτοι ακόμα και όταν διαμαρτύρεστε!

Επειδή η σημερινή Αλβανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ανεκτική σε κάθε σύγχρονο διαδηλωτή αλλά και ιστορικά φιλόξενη προς κάθε ξένο, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας. Πολλές στιγμές της ιστορίας μας το μαρτυρούν, από την στέγαση Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την παροχή καταφυγίου στους Αφγανούς σήμερα, ακόμη και στους Έλληνες που πλήττονταν από ακραία φτώχεια στα βόρεια της χώρας τους κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, οι οποίοι εξαντλημένοι χτύπησαν τις πόρτες αλβανικών οικογενειών στα νοτιοανατολικά της χώρας μας.

Επιπλέον, η σημερινή Αλβανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με νέα υποδειγματική νομοθεσία για όλες τις μειονότητες, όπου η ελληνική μειονότητα απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα με την αλβανική κοινότητα, όπου οι Έλληνες εκλέγουν και εκλέγονται ελεύθερα, όπως ξεκάθαρα συνέβη κατά τη διάρκεια του δημοτικές εκλογές φέτος σε Δρόπολη και Φοινίκη, μετά από προεκλογική εκστρατεία με μηνύματα στα ελληνικά (ακόμα και από εμένα, που δυστυχώς δεν μιλάω την υπέροχη ελληνική γλώσσα).

Όπου η ελληνική σημαία κυμάτιζε ελεύθερα με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς τους, και οι Έλληνες υποψήφιοι πήραν  την εντολή να συνεχίσουν να κυβερνούν ανενόχλητοι τις κοινότητές τους.

Όταν υπό την επίβλεψή μου, τα σπίτια που χτίστηκαν παράνομα κατά τα χρόνια της μετάβασης νομιμοποιήθηκαν μαζικά για τις ελληνικές οικογένειες και τους δόθηκαν χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας που τους είχαν αρνηθεί για δεκαετίες, όπως δόθηκαν στις εκκλησίες όπου τελούν οι Έλληνες ορθόδοξοι τις θρησκευτικές τους λειτουργίες, τους τίτλους ιδιοκτησίας που αφαιρέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς και δεν είχαν καταγραφεί μέχρι την ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνησή μου.

Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν αναφέρει σχετικά με αυτό το θέμα που με ώθησαν να γράψω αυτές τις γραμμές, λέω ότι είναι ευπρόσδεκτα να ακούσουν τη δική μας πλευρά της ιστορίας στα Τίρανα ή ακόμα και στη Χειμάρρα αν θέλουν. Εκεί θα τους υποδεχτούμε με χαρά με ανοιχτή καρδιά και αλήθεια!

Γιατί η Αλβανία σήμερα έχει μια κυβέρνηση που λέει ό,τι κάνει και κάνει ό,τι λέει – και το ίδιο ισχύει για τα δικαιώματα και τις περιουσίες των μελών της ελληνικής μειονότητας που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τους Αλβανούς.

Ο γόρδιος δεσμός των τίτλων ιδιοκτησίας στην Αλβανία ήταν μια κακιά ασθένεια που δημιουργήθηκε από τον κομμουνισμό και επιδεινώθηκε σε κρίσιμο σημείο στη δημοκρατική μετάβαση, κατά την οποία τα δικαιώματα ιδιοκτησίας έγιναν αντικείμενο αποτρόπαιας ανευθυνότητας της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Για το λόγο αυτό, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και στην καθυστερημένη επί δεκαετίες διαδικασία αντιμετώπισής τους σε ορισμένες περιοχές – από τα χωράφια του Malesi e Madhe και τα καστανιά στην Tropoja μέχρι τα βοσκοτόπια και τους ελαιώνες των ακτών του Ιονίου Πελάγους–  έχουν δρομολογηθεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησής μας. Στο μεταξύ, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της δύσκολης και συνεχούς δουλειάς μας είναι ακόμη πιο εμφανή και αδιαμφισβήτητα.

Συγχρόνως στον ελληνικό λαό, λέω, ελάτε στην Αλβανία και θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας, γιατί μετά από μια τραγική απομόνωση που μας χώρισε ζωντανούς για μισό αιώνα και μετά από μια δραματική μετάβαση με σοβαρά προβλήματα και μεγάλα δεινά, η Αλβανία γίνεται κάθε χρόνο ένα καλύτερο μέρος για να εργαστείτε, να επενδύσετε, να παίξετε μουσική ή θέατρο, να εκθέσετε τη θαυμαστή σας τέχνη και τον πολιτισμό, ή απλά να ξεκουραστείτε δίπλα στις όμορφες παραλίες και τα επιβλητικά βουνά μας.

Αλλά και επειδή Αλβανοί και Έλληνες είναι φίλοι ανέκαθεν, μέρος μιας γεωγραφίας που μας καθόρισε να είμαστε γείτονες και μιας ιστορίας που μας ένωσε στην αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων και προβλημάτων πολύ περισσότερο από το να χωριζόμαστε από πολιτικούς που παρασύρονται από τον πόθο τους για την εξουσία και τις εθνικιστικές τους τάσεις, σε μια περιοχή όπου έχει παραχθεί περισσότερη ιστορία από όση μπορεί να καταναλωθεί.

Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ, χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που βγήκαν από το καταφύγιο της κομμουνιστικής φτώχειας, που έτρεξαν προς το μέρος σας και έγιναν πλέον μέρος της ζωής σας στην Ελλάδα, και χάρη στην προθυμία μας να έχουμε πάντα την πόρτα ανοιχτή για εσας.

Γιατί είστε τα αδέρφια μας, με τα οποία το μέλλον μας ενώνει άρρηκτα, ως δύο ευρωπαϊκούς λαούς που διαφέρουν ως προς τη γλώσσα, αλλά που, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, μοιάζουν, όπως στη διάσημη ιταλική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε, «μια φάτσα, μια ράτσα».

ΠΗΓΗ: Euractiv, Edi Rama – Obey the law

Παρατείνεται η προφυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη: Απορρίφθηκε και νέο αίτημα του δημάρχου Χειμάρρας από τους Αλβανούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: