Ο κατοχικός ηγέτης πλακώθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Είπε την αλήθεια, δήλωσε ότι η “λύση δύο κρατών” έχει έλλειψη σοβαρότητας και δεν την παίρνει στα σοβαρά κανένας…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταθέτει λουλούδια στους τάφους των “πεσόντων” στα Κόκκινα. Φωτογραφία Türk Ajansı Kıbrıs (TAK), @TAKAjansi




Κανένα όφελος δεν έχουν για τους Τουρκοκύπριους οι δηλώσεις που έκανε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ελληνοκυπριακό ραδιόφωνο, ισχυρίστηκε σε μακροσκελείς δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης είχε προβεί σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Άστρα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ το Σάββατο, λέγοντας πως η θέση για λύση δύο κρατών έχει έλλειψη σοβαρότητας και κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά, κάτι που φέρεται να ενόχλησε τον νυν κατοχικό ηγέτη που απάντησε χθες το απόγευμα μέσω του λεγόμενου και παράνομου τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η νέα του πολιτική στο Κυπριακό τυγχάνει δήθεν αποδοχής στην διεθνή κοινότητα και πως «το μόνο στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον είναι το “κράτος” μας».

Επισημαίνοντας ότι (σήμερα) είναι η επέτειος «της (δήθεν) αντίστασης των Κοκκίνων», που έγινε με τον …ηρωισμό αγροτών, γυναικών, ανδρών, ηλικιωμένων, νέων και περισσότερων από 600 μαθητών από 6 χωριά της περιοχής και μπορεί να συγκριθεί με την νίκη των Τούρκων στα Δαρδανέλια, ο Ερσίν Τατάρ:

«Την παραμονή μιας τόσο σημαντικής αντίστασης» παρακολούθησε με μεγάλη θλίψη την δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που μεταδόθηκε ως μια πολύ σημαντική είδηση στην εηνοκυπριακή πλευρά. «Αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης εναντίον μας» είπε.

Απευθυνόμενος στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Τατάρ του υπενθύμισε ότι είναι «εκλελεγμένος (παράνομος) πρόεδρος» και η νέα του πολιτική τυγχάνει στήριξης από την “μητέρα πατρίδα” Τουρκία. Έτσι, εδώ υπάρχει μια εθνική υπόθεση. Αυτός ο εθνικός σκοπός είναι κοινός».

Γνωρίζουμε ήδη ότι δεν είναι εύκολο να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά αυτή είναι μια εθνική πολιτική που ακολουθούμε με την Τουρκία, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε δε ότι στην πρώτη του επίσκεψη στο ψευδοκράτος μετά την επανεκλογή του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν βρίσκει σωστό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πριν αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς και η παράνομη «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Αν κι αυτό είναι γνωστό, έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κι αν επικρίνει αυτή την πολιτική ο κ. Ταλάτ, δεν είναι σωστό να βγαίνει σε ένα ελληνοκυπριακό ΜΜΕ και να το κάνει, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι για την αποδυνάμωση αυτής της πολιτικής μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι ποτέ σωστή και δεν θα σεβαστούμε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που διαχειριζόταν την εκστρατεία κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν, δεν μπόρεσε να βρει τελικά αυτό που ήθελε ή περίμενε. Στην απέναντι πλευρά ήταν ο Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ, το αντίστοιχο του ΡΤΚ, και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος της (παράνομης) “τδβκ”. Μ’ εκείνο το κουαρτέτο, δηλαδή δύο πρόεδροι και δύο κόμματα αμοιβαία, που είναι πάντα σύντροφοι, και παρόλα αυτά, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διερωτήθηκε: ‘Να κρεμάσω τον εαυτό μου στην πλατεία Σεραγιού;’ Και είχε δηλώσει απογοητευμένος. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γνωρίζει πολύ καλά ότι το 65% των δικών μας είπαν ναι κι απέναντι το 76% είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν» είπε.

Και ο Μουσταφά Ακιντζί, όντας «εκλεγμένος (παράνομος) πρόεδρος», συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά όπου και πάλι οι Ελληνοκύπριοι «ανέτρεψαν το τραπέζι των συνομιλιών».

Ο νυν κατοχικός ηγέτης επανέλαβε την θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι «παίζουν το παιχνίδι της Ε.Ε.» και ζητούν μια ομοσπονδιακή Κύπρο όπου και η βόρεια και η νότια πλευρά θα είναι στην Ε.Ε. με μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις και ελεύθερη μετακίνηση, διαμονή, διακίνηση κεφαλαίων, ελεύθερα όλα, όπως είπε, θεωρώντας ωστόσο ότι αυτό θα οδηγήσει την τ/κ κοινότητα στην «ώσμωση» και τελικά στην εξαφάνισή της.

Σε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία οι δηλώσεις Ταλάτ, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, δεν είναι μόνο επιζήμιες για την «εθνική υπόθεση της Κύπρου», αλλά θεωρεί ότι δεν άρεσαν σε κανέναν και δεν έχουν κανένα όφελος για τους Τ/κ. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα άδικη την αναφορά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πως καμία χώρα δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος κι αυτή η πολιτική δεν θα οδηγήσει πουθενά τους Τ/κ.

Κατά τον κατοχικό ηγέτη «είμαστε υπόχρεοι στην παρουσία του τουρκικού στρατού» υποστηρίζοντας ότι ζούμε σε ένα νησί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης σε ένα περιβάλλον με μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις. Για να υπάρχει ευημερία και ειρήνη, είπε, θα πρέπει σίγουρα να υπάρχουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η ύπαρξη του τουρκικού στρατού ως αποτρεπτική δύναμη.

Σχολιάζοντας την αναφορά Ταλάτ πως θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές όλες οι μέχρι τώρα συγκλίσεις και συμφωνίες για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι για τους Τ/κ δεν υπάρχει μια αποδεκτή κατάσταση μέχρι τώρα αφού το «όλο το παιχνίδι είναι μια ομοσπονδιακή συμφωνία, υποτίθεται στη βάση της ισότητας».

Είπε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι να φύγει η Τουρκία από το νησί αφού «βορράς» και «νότος» – κατά την έκφρασή του – θα μπουν στην ΕΕ και δεν μπορούν να υπάρχουν οι εγγυήσεις και ο στρατός μιας τρίτης χώρας εδώ, ενώ εγγυήτρια μιας συμφωνίας θα είναι η ΕΕ. Ο κατοχικός ηγέτης κατέληξε διερωτώμενος πού είναι το κέρδος για τους Τ/κ εδώ.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα μιλήσει για πρώτη φορά στο συνέδριο των Αποδήμων της Κύπρου, στη Λευκωσία: Αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: