Μυστήριο με το οικογενειακό αεροσκάφος του Πούτιν: Έφυγε από τη Μόσχα την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: O Bλαντιμίρ Πούτιν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Σαμαρκάνδης. EPA/FOREIGN MINISTRY OF UZBEKISTAN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Eνα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η οικογένεια του  Βλαντιμίρ Πούτιν και το οποίο έφυγε από τη Μόσχα την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, λειτουργεί τώρα από εταιρεία πτήσεων charter με έδρα την Αυστρία με σχέσεις  με Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με έρευνα.

Το Important Stories , ένα ανεξάρτητο ρωσικό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δημοσίευσε μια έκθεση χθες Δευτέρα που δημοσιεύει λεπτομέρειες για το ιδιωτικό τζετ αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων που αγοράστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 από τον Γκενάντι Τιμτσένκο, δισεκατομμυριούχο φίλο του Πούτιν.

  • Φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μελών της οικογένειας του Ρώσου προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Κατερίνα Τιχόνοβα.

Το αεροσκάφος Gulfstream G650 πουλήθηκε από τον Τιμτσένκο το 2014 όταν του επιβλήθηκαν  αμερικανικές κυρώσεις. Μετά από αυτό, μεταφέρθηκε σε μητρώα αεροσκαφών διαφορετικών χωρών, ο αριθμός εγγραφής του αεροσκάφους άλλαξε και οι υπεράκτιες εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα ως ιδιοκτήτες του άλλαξαν πολλές φορές προτού μεταβιβαστεί στην Amerivo Holdings Limited, μια θυγατρική του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου- του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το 2018, ανέφερε τότε το Reuters.

Το Important Stories διαπίστωσε ότι το 2021, το αεροσκάφος μεταφέρθηκε στην εταιρεία ναυλωμένων αεροσκαφών Avcon Jet με έδρα την Αυστρία, έναν από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς επιχειρηματικής αεροπορίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι πρώην ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν σχέσεις με επιχειρήσεις που συνδέονται με την Gazprombank, μια ιδιωτική ρωσική τράπεζα, την Elena Akimova, με την πρώην σύζυγο του επικεφαλής της τράπεζας, Andrei Akimov, καθώς και με φίλους του Πούτιν.

  • «Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία στην παροχή υπηρεσιών σε συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας», διαπίστωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι το αεροσκάφος αναχώρησε από τη Μόσχα και πήγε στη Γενεύη στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μια ημέρα πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Avcon Jet μετέφερε μια ομάδα υποστηρικτών του Πούτιν στη Ρωσία ενόψει των εκλογών του 2012. Η εταιρεία τσάρτερ φέρεται επίσης να εξυπηρετούσε ένα αεροσκάφος που ανήκε στον Ρώσο ολιγάρχη και σύμμαχο του Πούτιν Μπόρις Ρότενμπεργκ, και συνέχισε να το κάνει μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ το 2014.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας προτού διωχθεί από τον Πούτιν, είπε στο Newsweek τον περασμένο μήνα ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Είπε ότι έμαθε από μια από τις επαφές του ότι ο Πούτιν έφυγε από τη Μόσχα με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος και πιθανότατα πήγε στην κατοικία του στο Βαλντάι, μεταξύ των περιοχών Τβερ και Νόβγκοροντ της Ρωσίας, που βρίσκεται περίπου 250 μίλια μακριά.

Mε πληροφορίες από Newsweek

 

Κρέμεται από μια «κλωστή» τελεφερίκ με εγκλωβισμένους μαθητές πάνω χαράδρα στο Πακιστάν: Καταδρομείς και ελικόπτερο σε «χειρουργική» επιχείρηση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: