«Δώρο» στον Πούτιν για την πέμπτη θητεία του το σχέδιο δολοφονίας Ζελένσκι: Με drone και πυραύλους το χτύπημα [video]

File Photo A handout photo made available by via the official Telegram channel of the President of Ukraine on 08 July 2022 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) presenting awards to servicemen, during a visit to advanced positions in the Dnipropetrovsk region, Ukraine. EPA/TELEGRAM/V_Zelenskiy_official / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Στη δημοσιότητα έδωσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τα ονόματα των τριών Ρώσων της FSB που φέρονται να οργάνωσαν το σχέδιο της δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πρακτόρων που στρατολογήθηκαν από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για τους Maxim Mishustin, Dmytro Perlin και Aleksii Kornev, από το ένατο τμήμα της πέμπτης υπηρεσίας της FSB.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU στο Κίεβο είπε ότι οι πράκτορες είχαν λάβει οδηγίες να βρουν κάποιον κοντά στην προεδρική φρουρά. Το άτομο θα έπιανε τον Ζελένσκι αιχμάλωτο –στο γραφείο του ή όταν έφευγε από το κτίριο– και μετά θα τον σκότωνε.

Το σχέδιο ήταν οι δολοφονίες να γίνουν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και τελικά με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους που θα εξαφάνιζε τα όποια ίχνη.

Η δολοφονία του Ζελένσκι προοριζόταν ως «δώρο» για τον Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος την Τρίτη ορκίστηκε στο Κρεμλίνο για πέμπτη φορά, πρόσθεσε. Η FSB επεξεργάστηκε επίσης ένα σχέδιο για τη δολοφονία του αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, ο οποίος είναι μισητό πρόσωπο στη Μόσχα, και του επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk.

Ένας από τους φερόμενους Ουκρανούς πράκτορες ήταν συνταγματάρχης που υπηρετούσε στην κρατική φρουρά της Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης είχε πολλές μυστικές συναντήσεις με τον Κόρνεφ πριν από το 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, ανέφερε.

Δεν ήταν σαφές πότε έγινε γνωστή η συνωμοσία, πάντως η SBU θεωρεί ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει. Ένας από τους Ουκρανούς πράκτορες έλαβε κλήση από τον χειριστή του FSB τον Φεβρουάριο του 2022 και τον επόμενο μήνα έλαβε εντολή να βρει κάποιον που εργαζόταν στο άμεσο περιβάλλον του Ζελένσκι που θα μπορούσε να τον απαγάγει και να τον σκοτώσει.

Η πλοκή

Η επιχείρηση έπρεπε να γίνει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Ένας παρατηρητής έπρεπε να παρακολουθεί ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Μπουντάνοφ και το οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να χτυπήσουν με πύραυλο. Στη συνέχεια, ένας πράκτορας που βρισκόταν κοντά θα επιτίθονταν σε άλλους στην τοποθεσία χρησιμοποιώντας drones καμικάζι. Μια δεύτερη πυραυλική επίθεση θα κάλυπτε στοιχεία για την επίθεση με drone, είπε ο Perlin, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν από το SBU στο Telegram.

Ο αξιωματικός της FSB διαβεβαίωσε την επαφή του στο Κίεβο ότι θα είχε «20 ή 30 λεπτά» για να απομακρυνθεί από τη σκηνή μόλις επιβεβαιωθούν τα «οπτικά». Ο Perlin αναφέρθηκε στον προγραμματισμένο πύραυλο ως «μεγάλο πουλί» και το drone ως «μικρό πουλί». Τόνισε: «Η εντολή είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Η SBU είπε ότι ανέκτησε drones, κεφαλές και νάρκες από έναν από τους συλληφθέντες Ουκρανούς συνεργούς. Αυτός και άλλα μέλη του φερόμενου δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία. Η FSB υποσχέθηκε να πληρώσει 50.000 δολάρια εάν η «επιχείρηση» πραγματοποιηθεί με επιτυχία, όπως ειπώθηκε.

Η Μόσχα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να προετοιμάσει μια άλλη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι. Ο πρόεδρος είπε το περασμένο φθινόπωρο ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές συνωμοσίες για να τον δολοφονήσουν.

Με πληροφορίες από Guardian

Νέα ρωσικά χτυπήματα σε Κίεβο και Λβιβ ενώ «φουντώνουν» στην Ευρώπη οι συζητήσεις για νέες αποστολές Patriot

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: