«Μια γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα θα ήταν σκέτη τρέλα»: Ο Renaud Girard υποστηρίζει ότι ένας ενδοαφρικανικός πόλεμος θα οδηγούσε σε λουτρό αίματος

epa10795503 Worshippers displays a poster that reads ‘Together we will succeed’ during a Koranic lecture for the junta during Friday prayer at a mosque in Niamey, Niger, 11 August 2023. EPA, ISSIFOU DJIBO




Με αφορμή αρκετές δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης τον Αύγουστο, που άφησαν να εννοηθεί, ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί στρατιωτικά στον Νίγηρα προκειμένου να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη εκεί, ο αρθρογράφος Renaud Girard, χαρακτηρίζει στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, «σκέτη τρέλα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά την άποψή του, ένας ενδοαφρικανικός πόλεμος θα οδηγούσε σε λουτρό αίματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαβεβαίωση για βελτίωση της ευημερίας των πληθυσμών,  μεσοπρόθεσμα, και στο τέλος, η Γαλλία θα ήταν μόνη υπεύθυνη για αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή.

Θεωρεί μια τέτοια παρέμβαση «επιστροφή από το παράθυρο της αποικιακής παρόρμησης», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι όλες οι δυτικές παρεμβάσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες στον αραβό-μουσουλμανικό κόσμο, στο όνομα της δημοκρατίας, έχουν καταλήξει σε καταστροφές. Φέρνει δε ως παράδειγμα το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ειδικά ως προς τη Λιβύη υποστηρίζει, ότι ο τότε Γάλλος πρόεδρος Sarkozy, αναλαμβάνοντάς την πρωτοβουλία να ανατρέψει δια της βίας το δικτατορικό καθεστώς του Kadhafi στη, έκανε, χωρίς να το θέλει ή να το ξέρει, το σοβαρότερο λάθος εξωτερικής πολιτικής ολόκληρης της Πέμπτης Δημοκρατίας, που κατέληξε στο να δημιουργήσει μια περιφερειακή καταστροφή.

Θεωρεί επίσης αποτυχία την δεύτερη παρέμβαση της Γαλλίας το 2013 στο Μάλι, καθώς, όπως σημειώνει, δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την ειρήνη στο Σαχέλ, με αποτέλεσμα, οι λαοί της περιοχής να αρχίσουν πρώτα να αμφιβάλλουν για τη Γαλλία, εν συνεχεία να εκφράζουν δυνατά την απογοήτευσή τους και τώρα την απόρριψή τους.

«Αν κοιτάξουμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι δυτικές αποστολές παρεμβάσεων στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, όλες που έγιναν στο όνομα της δημοκρατίας, έχουν καταλήξει όλες σε καταστροφή.  Οι Δυτικοί δικαίως μισούν την πολιτική δικτατορία, αλλά δεν καταλαβαν, ότι, για ένα έθνος, πολύ χειρότερο από τη δικτατορία υπάρχει η αναρχία, και ακόμη χειρότερα από την αναρχία, ο εμφύλιος πόλεμος», σημειώνει και συνεχίζει:

«Είμαστε έτοιμοι να διαβεβαιώσουμε τον λαό του Νίγηρα, ότι η κατάστασή του θα είναι καλύτερη μετά τη στρατιωτική μας επέμβαση από πριν; Ότι θα μείνουμε όσο χρειαστεί στον Νίγηρα, για να εδραιωθεί η ειρήνη και η χρηστή διακυβέρνηση εκεί; Ότι δεν θα κάνουμε όπως οι Αμερικανοί στην Καμπούλ και ότι δεν θα ξεκινήσουμε με μια αποτυχία; Η πραγματικότητα είναι: όχι».

Kατά την άποψή του, η Γαλλία δεν έχει πλέον τα μέσα, πολιτικά, ηθικά, διπλωματικά, ανθρώπινα, στρατιωτικά ή οικονομικά, για να ξεκινήσει στρατιωτικές αποστολές αποικιακού τύπου, με στόχο την επιβολή του νόμου που ονειρεύεται σε πολύ μακρινές χώρες, τόσο από απόσταση, όσο πολιτισμικά και επιπλέον, δεδομένου ότι δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει έως ότου επέλθει η επιτυχία, είναι σημαντικό να απέχει από την επέμβαση.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Renaud Girard – Renaud Girard: «Une intervention militaire française au Niger serait une pure folie»

Ξαφνικά, ο «Βλαδίμηρος» Πούτιν έστειλε μήνυμα στο φίλο του Ερντογάν: Θα κοστίσει ακριβά… Βομβάρδισε εργοστάσιο στην Ουκρανία, που κατασκευάζει κινητήρες για τα τουρκικά drones

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: