Ξαφνικά, ο «Βλαδίμηρος» Πούτιν έστειλε μήνυμα στο φίλο του Ερντογάν: Θα κοστίσει ακριβά… Βομβάρδισε εργοστάσιο στην Ουκρανία, που κατασκευάζει κινητήρες για τα τουρκικά drones

FILE PHOTO: epa10530694 People sit under a screen with Russian President Vladimir Putin as they attend an event on the ninth anniversary of Russia’s annexation of Crimea in Sevastopol, Crimea, 18 March 2023. EPA, STRINGER




Το περιοδικό Defense News δημοσιεύει άρθρο του ανταποκριτή του στην Τουρκία, Burak Ege Bekdil, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία απέστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία όταν βομβάρδισε το ουκρανικό εργοστάσιο Motor Sich το οποίο κατασκευάζει κινητήρες για τουρκικά αεροσκάφη, όπως υποστήριξαν αναλυτές μιλώντας στο περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το εν λόγω εργοστάσιο το οποίο επλήγη από τους Ρώσους στις 6 Αυγούστου κατασκευάζει μαζί με την ουκρανική εταιρεία Ivchenko-Progress κινητήρες για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής εταιρείας Baykar, ονόματι Akinci και Kizilelma (σ.σ. σύμφωνα με την Turkish Aerospace Industries βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης), καθώς και το Anka-3.

Επίσης η Motor Sich εφοδίαζε με κινητήρες το μαχητικό ελικόπτερο της Τουρκίας AtakII, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες για τον εφοδιασμό του κινητήρα για το ελικόπτερο τύπου Τ925, χωρίς να είναι ξεκάθαρο για το που βρίσκονται αυτές οι συνομιλίες, όπως σημειώνεται.

Ο αναλυτής Eugene Kogan για θέματα ασφάλειας και άμυνας με έδρα την Τιφλίδα της Γεωργίας, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) είπε ουσιαστικά στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan):

«Παρά τις φιλικές μας σχέσεις και τον σεβασμό μεταξύ μας, το εγχείρημα του γαμπρού σας στην Ουκρανία θα του κοστίσει ακριβά» -τον πρόεδρο της Baykar, Selcuk Bayraktar, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια από τις κόρες του Τούρκου προέδρου.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ουκρανία, εγχώρια ή ξένη, είναι νόμιμος στόχος και η Ρωσία δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από την Ουκρανία να καταστρέψει τέτοιους στόχους», πρόσθεσε ο Kogan.

Αφού το περιοδικό αναφέρεται στο ιστορικό των συνεργασιών τουρκικών εταιρειών με ουκρανικές στον στρατιωτικό τομέα, παραθέτει δηλώσεις ανώτερου Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος μίλησε στο περιοδικό υπό τον όρο της ανωνυμίας:

«Τη θεωρούμε [τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο Motor Sich] ως μια συμβολική ρωσική προειδοποίηση που αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για μερικές τουρκικές πρωτοβουλίες».

Ο Ozgur Eksi, αναλυτής με έδρα την Άγκυρα, είπε ότι η επίθεση της 6ης Αυγούστου «είναι ένα μήνυμα τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Τουρκία».

«Η ρωσική επίθεση σκοτώνει ουσιαστικά τα σχέδια συμπαραγωγής και κάθε τουρκική όρεξη να αγοράσει τη Motor Sich», δήλωσε ο Eksi στο Defense News.

Τούρκος αξιωματούχος του τομέα των προμηθειών είπε ότι η χώρα του διαθέτει αρκετούς κινητήρες ουκρανικής κατασκευής για να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, τα προγράμματά της για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς αυτά να διακόπτονται.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στον Τύπο και το Defense News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Eksi, «αυτή μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά όχι μια λύση με μακροπρόθεσμη προοπτική».

ΠΗΓΗ: Burak Ege Bekdil – Russia sent a message to Turkey when it bombed Motor Sich, say experts

Μεγάλη κινητικότητα στην Αλβανία: Ο Τόνι Μπλερ στη Χειμάρρα, η Μελόνι στην Αυλώνα, με πρόσκληση Ράμα – Σύμπτωση ή κάτι άλλο; [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: