Επόμενος στόχος του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι να φτάσει μεταξύ της Κύπρου και της Ρόδου: Οι Τούρκοι προκαλούν την Αθήνα μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, ξαφνικά ξεκινούν έρευνες

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο πολεμοχαρής Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά στο νέο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλχαμιντ Χαν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μεγάλη πρόκληση επιχειρεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου, αλλά είναι φανερό ότι στοχεύει την Ελλάδα, με την οποία λέει δήθεν ότι επιθυμεί καλές σχέσεις.

Η Τουρκία, “εβγαλε” την Πέμπτη το γεωτρύπανο «Abdülhamid Han», το οποίο στοχεύει να φτάσει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Ρόδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Η έξοδος του γεωτρύπανου συμβαίνει σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν «εξέλθει από τον πάγο». Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι διπλωματικές επαφές έχουν πυκνώσει και οι δύο πλευρές δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων.

Βέβαια, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην Κύπρο όπου κατέχει σχεδόν το 40% του εδάφους της νήσου. Διατηρεί στην Κύπρο 40 χιλιάδες στρατιώτες του Αττίλα. Χωρίς τη λύση του Κυπριακού, θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την Αθήνα να προχωρήσει σε βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Σύμφωνα και με όσα έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον τουρκικό εξερευνητικό στόλο και την παρθενική του αποστολή, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει ξανά στη θάλασσα.

Η παράνομη τουρκική Navtex για την αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναρτώντας και σχετικό βίντεο, ο Τούρκος υπουργός σημειώνει:

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε ‘βίρα τις άγκυρες’ και ‘πρώτα ο Θεός’».

Θυμίζεται πως η περσινή αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την ελληνική κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας».

Τα ίδια και τα αυτά οι Τούρκοι: Συνεχίζουν τις προσπάθειες διατήρησης καλού κλίματος με την Ελλάδα, αλλά τα “μάτια” τους παραμένουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: