Η εφιαλτική εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Έβρο μέρα με τη μέρα από δορυφορικές απεικονίσεις: Νέα 112 για εκκενώσεις, μαραθώνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις [video]

Λεπτομέρεια από τις δορυφορικές απεικονίσεις του meteo.gr για την καθημερινή εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Έβρο. Πηγή: meteo.gr




Για 12η ημέρα καίει σήμερα η μεγάλη φωτιά στον Εβρο με την έκταση των καμένων να ξεπερνά τα 826.000 στρέμματα.

Το meteo σε ένα βίντεο δείχνει την εξέλιξη της καμένης έκτασης από τις δορυφορικές απεικονίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το meteo σχολιάζοντας τις απεικονίσεις, «εντυπωσιακές και ιδιαίτερα ανησυχητικές οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19.08.2023 και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω βίντεο (animation) παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023.

Συνεχίζοντας να καίει για 12η μέρα, η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα). Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

  • Ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Το έργο της κατάσβεσης, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες- που επιχειρούν αδιάλειπτα στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες καθίσταται ακόμη δυσκολότερο κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα σπρώχνει τη φωτιά με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.

Μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Γιαννούλη Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γιαννούλη απομακρυνθείτε προς Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας .Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Εκκενώνεται ο οικισμός Σιδηρώ Έβρου. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιδηρώ ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Μέγα Δέρειο Έβρου. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στο Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς Μέγα Δέρειο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».




 

Mε πληροφορίες από meteo.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Δωδέκατη μέρα ο Έβρος στις φλόγες: Εικόνες αποκάλυψης στο δάσος της Δαδιάς * Πριν και μετά τη λαίλαπα [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: