Με το βλέμμα στραμμένο στην επικίνδυνη Κίνα: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνία και της Νότιας Κορέας

epa10806340 US President Joe Biden (C) speaks beside President of South Korea Yoon Suk Yeol (L) and Prime Minister of Japan Kishida Fumio (R) during a joint press conference during the trilateral summit at Camp David, Maryland, USA, 18 August 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε χθες Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ για τριμερή σύνοδο κορυφής που χαρακτήρισε «ιστορική» και έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα.

Οι τρεις ηγέτες ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα διαβουλεύονται συστηματικά και άμεσα στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε το «πολιτικό θάρρος» των προσκεκλημένων του, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν ιστορικές διαφορές που απορρέουν από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου (1910-1945).

«Δεν μιλάμε για μια ημέρα, μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Πρόκειται για δεκαετίες» συνεργασίας, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία πυροδότησε επικρίσεις από το Πεκίνο.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» και τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις» του Πεκίνου, εν μέσω έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo στη θαλάσσια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση οι τρεις ηγέτες, στην οποία υπογραμμίζουν επίσης τη «σπουδαιότητα της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων». Προανήγγειλαν επίσης τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για πολλά χρόνια και τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας στο κορυφαίο επίπεδο, «κόκκινου τηλεφώνου» για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου επικρατεί ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και για ενδεχόμενη κινεζική στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν.

  • Δηκτικό σχόλιο του κινέζου ΥΠΕΞ

Το Πεκίνο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Απευθυνόμενος στις ηγεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σχολίασε δηκτικά πρόσφατα: «Μπορείτε να ξανθύνετε τα μαλλιά σας ή να λεπτύνετε τη μύτη σας όσο θέλετε. Δεν θα γίνετε ποτέ Ευρωπαίοι ή Δυτικοί».

«Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι ρίζες μας» τόνισε, προτρέποντας το Τόκιο και τη Σεούλ να συνεργαστούν με το Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά πως μερίδα της κοινής γνώμης τόσο στην Ιαπωνία όσο και, κυρίως, στη Νότια Κορέα δεν βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση Τόκιο-Σεούλ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι να δοθεί συνέχεια στην τριμερή συνεργασία μετά την αλλαγή προσώπων στην εξουσία. Για παράδειγμα, η θητεία του νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν λήγει το 2027 και δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Νέο ηχηρό κτύπημα του Foreign Affairs κατά του Ερντογάν: Απαιτείται άλλη προσέγγιση με τον ηγέτη της Τουρκίας, που μονίμως αυτοσχεδιάζει… Τι λέει για Ελλάδα και Κύπρο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: