FILE PHOTO: epa10738978 Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (C) arrives to attend the NATO summit in Vilnius, Lithuania. EPA, FILIP SINGER
Το περιοδικό Foreign Affairs, στην έκδοση Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2023, δημοσιεύει άρθρο του Henri J. Barkey για την πολιτική του Ερντογάν και κυρίως για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας, ενώ σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε νέες ναυτικές και αεροπορικές υποδομές στην Ελλάδα, για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία.
Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:
Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απροσδόκητα έδωσε το πράσινο φως στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία. Αυτή η κίνηση προκάλεσε έναν βαθμό εορτασμού και επαίνου, που σπάνια λαμβάνουν μεμονωμένοι ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικρότησε το «θάρρος, την ηγεσία και τη διπλωματία» του Ερντογάν. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Το Βίλνιους ήταν ένα στιγμιαίο διάλειμμα σε μία επωδό αποκαρδιωτικής τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης, και ειδικά μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας φαίνεται τώρα να είναι η πιο αμφιλεγόμενη σχέση εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Αυτή η πενταετής διαμάχη έχει γίνει μια από τις σοβαρότερες συγκρούσεις στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, επιδεινώνοντας τη δυσπιστία και προκαλώντας αντεγκλήσεις.
Η Τουρκία λυγίζει υπό την πίεση των εσωτερικών προβλημάτων όπως ο τεράστιος πληθωρισμός, η εισροή προσφύγων και οι συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού.
Όμως, ενόψει των προεδρικών εκλογών του τον Μάιο, ο Ερντογάν επέλεξε να θέσει τα προβλήματα της χώρας -ειδικά την επικείμενη οικονομική κρίση της- στο κατώφλι της Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν είπε στους Τούρκους ότι, ψηφίζοντάς τον, θα «δώσουν ένα μάθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να ελπίζουν ότι η τελική υποστήριξη του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση κατηγορίας.
Το χάος που οδήγησε στο Βίλνιους και η αντιδυτική προεκλογική ρητορική του Ερντογάν αντιπροσωπεύουν απλώς τις πιο πρόσφατες ανατροπές στην μακρά αναστροφή των μικτών σηματοδοτήσεων, της κακής επικοινωνίας και της δυσπιστίας που χαρακτηρίζει τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Ο George Harris, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσίευσε το άρθρο «Troubled Alliance: Turkish-American Problems in Historical Perspective back», το 1972.
Πράγματι, έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ που μια άλλη μεγάλη κρίση, πραγματική ή φανταστική, θα μπορούσε να προκαλέσει το είδος της ζημιάς στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αναστρέψει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υιοθετήσουν μια εντελώς νέα προσέγγιση. Η επαναφορά πρέπει να ξεκινήσει με την κατανόηση του πόσο πολύ έχει αλλάξει η Τουρκία από τότε που η Ουάσιγκτον έθεσε τον προεπιλεγμένο (χωρίς εναλλακτική) τρόπο σχέσης της με την Άγκυρα.
Η Ουάσιγκτον έχει την αντίληψη – η οποία δύσκολα μπορεί να αλλάξει – ότι η Άγκυρα είναι ένας «κανονικός» σύμμαχος. Λειτουργούσε από αυτή την επιθυμία ακόμη και ενόψει αντιφατικών στοιχείων, ωσάν η συμπεριφορά από μόνη της θα μπορούσε να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Κυρίως, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποφύγει τις δημόσιες διαφωνίες, προσποιούμενη ότι οι διαφωνίες είναι ασήμαντες.
Η πρόσφατη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί καλύτερα να ονομαστεί ως συναλλαγή. Αλλά το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την Τουρκία έχει μεταμορφωθεί και στον Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έναν ασυνήθιστο λαϊκιστή-αυταρχικό ηγέτη αποφασισμένο να αναδομήσει την τουρκική ταυτότητα και τα εθνικά συμφέροντα για να αντικατοπτρίζουν το δικό του όραμα.
Χάρη στη γεωπολιτική και στρατιωτική της σημασία και στο οικονομικό δυναμικό της, η Τουρκία είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος. Η Ουάσιγκτον δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα, για να επιτύχει τους παγκόσμιους στρατηγικούς της στόχους.
Κι όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει δραματικά η σχέση. Αυτή η ευκαιρία άνοιξε για πρώτη φορά όταν η συνεργασία βρέθηκε υπό νέα πίεση μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης, οι ηγέτες των ΗΠΑ έσπασαν το παγιωμένο πρότυπο εμπλοκής τους τιμωρώντας ασυνήθιστα την τουρκική κυβέρνηση για μια πράξη που θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ.
Τώρα είναι η στιγμή για την Ουάσιγκτον να κάνει αυτή την εξαίρεση κανόνα. Όταν ο Ερντογάν προκαλεί τη Δύση, η Ουάσιγκτον συνήθως ανησυχεί ότι μια ισχυρή απάντηση θα νομιμοποιήσει τις προκλήσεις του. Αυτή είναι μια εσφαλμένη εκτίμηση. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν την προκλητική απρόβλεπτη στάση του Ερντογάν με συνέπεια και σταθερότητα.
Παραδόξως, αυτή η προσέγγιση είναι ο δρόμος για μια συνηθισμένη, αξιόπιστη σχέση με έναν απαραίτητο σύμμαχο.
Και η Ουάσιγκτον βρίσκεται τώρα σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση, για να διαμορφώσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της σχέσης προς όφελός της, επειδή οι ολοένα και πιο ασυνάρτητοι αυτοσχεδιασμοί του Ερντογάν και η κακοδιαχείριση της οικονομίας της Τουρκίας φαίνεται να τον οδήγησαν τελικά στη γωνία.
Ο Ερντογάν δεν είναι απλός ηγέτης. Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων στην εξουσία, μεταμόρφωσε την Τουρκία, αλλάζοντας το πολιτικό της σύστημα για να γίνει σχεδόν ο μοναδικός λήπτης των αποφάσεων, απομυζώντας το κράτος δικαίου και καταλαμβάνοντας τον έλεγχο του δικαστικού σώματος, των υπηρεσιών ασφαλείας, της κεντρικής τράπεζας και του Τύπου.
Είναι εύκολο να συγχέουμε την Τουρκία με τον Ερντογάν και να περιορίσουμε τις συναλλαγές με τη χώρα στην αξιολόγηση των κινήτρων του. Ο ίδιος ο Ερντογάν το ενθαρρύνει. Αλλά καμία επιτυχημένη στρατηγική προς την Τουρκία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να κατανοήσουμε το ευρύτερο ιστορικό υπόβαθρο.
Οι δυσκολίες των Ηνωμένων Πολιτειών με την Άγκυρα πηγάζουν, πρώτον, από τη μεταβαλλόμενη φύση του περιβάλλοντος ασφαλείας της Τουρκίας.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου χαλάρωσε επίσης τα στεγανά συμπεριφοράς που περιόρισαν τη συμπεριφορά πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του 1989–1993, ο Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ προέβη σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν την Τουρκία να αναδειχθεί σε ισχυρό διεθνή παράγοντα.
Ο Οζάλ είδε την Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εκπροσωπώντας μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά και αφοσιωμένο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενίσχυσε τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της Τουρκίας με μια σειρά συμμάχων σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία παρείχε επίσης βήματα για την προβολή της ισχύος των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στον απόηχο του πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Η Τουρκία χρησίμευσε ως προπύργιο σταθερότητας σε μια όλο και πιο εύθραυστη περιοχή.
Αλλά ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανέτρεψαν πρώτα αυτήν την ισορροπία. Στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη Μέση Ανατολή εξαπέλυσαν μια αλυσίδα βαθιά αποσταθεροποιητικών γεγονότων στη γειτονιά της Τουρκίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκόπευαν να ανατρέψουν τη σχέση τους με την Τουρκία. Όμως οι περιπέτειές της στη Μέση Ανατολή είχαν τεράστιες ανεπιθύμητες συνέπειες. Το Ιράν, το κατεξοχήν αναθεωρητικό κράτος της περιοχής, απειλήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ, που είχε τοποθετηθεί σε δύο από τα σύνορά του.
Το Ιράκ έγινε ομοσπονδιακό κράτος που περιλάμβανε μια ισχυρή περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, ενώ οι Κούρδοι της Τουρκίας ενθαρρύνθηκαν και εμπνεύστηκαν από αυτή την εξέλιξη.
Αλλά το 2013, εκτεταμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη, που ο Ερντογάν τις είδε ως μια τοπική Αραβική Άνοιξη που σχεδιάστηκε για να τον ανατρέψει.
Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό και ως ISIS, έφερε τις εντάσεις σε αναβρασμό. Αφού το ISIS κατέλαβε γρήγορα τεράστιες εκτάσεις εδάφους στο Ιράκ και τη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήθελε ο Ερντογάν να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και η Τουρκία να υπερασπιστεί καλύτερα τα νότια σύνορά της, ώστε οι τζιχαντιστές να μην μπορούν να τα περάσουν για να ενταχθούν στο ISIS.
Όμως ο Ερντογάν υπέθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα ανατραπεί. Ήλπιζε μάλιστα ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν ισλαμιστή ηγέτη, τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει η Τουρκία. Έτσι, η Άγκυρα απέφυγε να εισακούσει τα αιτήματα του Ομπάμα.
Σε απόγνωση από την απουσία τουρκικής βοήθειας, η Ουάσιγκτον συνεργάστηκε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων οι κυρίαρχες κουρδικές μονάδες είχαν στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.
Η Ουάσιγκτον προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στέλνοντας στρατεύματα των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τους Κούρδους της Συρίας.
Με το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τους Κούρδους πολίτες στην Τουρκία, η Άγκυρα εισέβαλε στη βόρεια Συρία τρεις φορές παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, εκτοπίζοντα- ς τις SDF από περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα και εκδιώκοντας τους Κούρδους που ζούσαν εκεί.
Με τεράστιο κόστος σε ζωές, οι SDF πέτυχαν να υποτάξουν το ISIS. Αλλά τόσο η Τουρκία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν βαθιά δυσαρεστημένες: κατά την άποψη της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να συμμαχήσουν με Κούρδους εθνικιστές τρομοκράτες και φάνηκαν ακόμη και να υποστηρίζουν την κουρδική αυτονομία παντού. Στην Ουάσιγκτον, φαινόταν ότι η Άγκυρα υποστήριζε σιωπηρά τους τρομοκράτες τζιχαντιστές.
Εν τω μεταξύ, καθώς εξαπλώθηκε το τόξο της αστάθειας, δημιουργήθηκε μια αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν και αποχωρούσαν, προετοιμάζοντας μια στροφή προς την Ασία και αφήνοντας πίσω τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το κενό, ο Ερντογάν έκανε τολμηρά παιχνίδια για να αλλάξει την ίδια τη φύση του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή τάξη.
Από το 2003 μέχρι περίπου το 2009, κατά τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, φαινόταν ότι ο Ερντογάν θα ήταν σαν τον Οζάλ. Στο εξωτερικό, ο Ερντογάν προσπάθησε να ενισχύσει την επιρροή της Άγκυρας και να ανοίξει τις πόρτες, απελευθερώνοντας την τουρκική οικονομία και την πολιτική της. Εστίασε επίσης στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε σταματήσει.
Αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες έγιναν δεκτές από τον λαό της Τουρκίας, τους γείτονές της και τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Το 2004, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν περιέγραψε την οργανωτική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ως «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», σηματοδοτώντας ότι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιδιώξει να βάλει τέλος στις συγκρούσεις που είχαν στιγματίσει τις εξωτερικές της σχέσεις. Ήταν μια προσπάθεια οικοδόμησης ήπιας ισχύος.
Στον πυρήνα, ωστόσο, τα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» είχαν να κάνουν περισσότερο με την εδραίωση της θέσης του Ερντογάν στο εσωτερικό. Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία μέσα σε ένα ισλαμιστικό κίνημα, που πάντα ένιωθε ανασφαλής και διωκόμενος. Ακόμη και αφού έγινε πρωθυπουργός, έπρεπε να υπερασπιστεί τη νομιμότητά του απέναντι σε έναν μακροχρόνιο κυρίαρχο στρατιωτικό-γραφειοκρατικό συνασπισμό, που έτρεφε βαθιά καχυποψία για τις ισλαμιστικές ρίζες του.
Η αναζήτηση υποστήριξης από το εξωτερικό ήταν ένας τρόπος για να στηρίξει τη θέση του ενάντια στον στρατό, ο οποίος βασιζόταν σε τεράστια παρασκηνιακή επιρροή για να κυβερνήσει την Τουρκία.
Τα δύο στοιχεία έγιναν αχώριστα, μέρος μιας συνεχούς ιστορικής παράδοσης που έφτασε πέρα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την ίδρυση του Ισλάμ. Αυτός ο συνδυασμός επέτρεψε στον Ερντογάν να κατασκευάσει θρησκευτικές λογικές για αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Για να δικαιολογήσει τον εξαναγκασμό της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επεσήμανε την αντίθεση της θρησκείας του στην τοκογλυφία.
Στη διεθνή σκηνή, το όραμα του Ερντογάν είναι επεκτατικό και αναθεωρητικό. Προσπάθησε να τοποθετηθεί τόσο ως άνθρωπος με μεγάλη επιρροή όσο και ως άνθρωπος των διαταραχών. Άρχισε να διατυπώνει αυτή την επιθυμία όταν, το 2013, υποστήριξε ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έκτοτε το έχει επαναλάβει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του ΟΗΕ. Δεν είναι μια παράλογη κριτική της διεθνούς τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ερντογάν έκρινε, ωστόσο, ότι η Τουρκία αξίζει μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν παρουσιάζει την Τουρκία, που ορίζεται ευρέως ως πολιτισμός, ως μια κορυφαία «ενάντια στο κατεστημένο» και αντιιμπεριαλιστική δύναμη. Προσφέρει ένα όραμα στο οποίο η δυτική κυριαρχία αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη ιμπεριαλιστική απειλή. Η αντίληψή του για τον ιμπεριαλισμό είναι, επομένως, περιορισμένη: δεν συζητά τον κινεζικό ή τον ρωσικό ιμπεριαλισμό ή αυτόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Παρά την αντιπάθειά του προς τον Ατατούρκ, ο Ερντογάν έχει στρατολογήσει τη μνήμη του Ατατούρκ για αυτόν τον σκοπό. Ο Τούρκος μελετητής Nicholas Danforth κατέγραψε πώς ο Ερντογάν μετονομάζει τον Ατατούρκ ως «αντιιμπεριαλιστή ήρωα για τους Μουσουλμάνους και ολόκληρο τον Τρίτο Κόσμο» και την προεδρία Ατατούρκ ως «το πρώτο μεγάλο πλήγμα» σε μια αντιιμπεριαλιστική επίθεση που ο Ερντογάν σκοπεύει να κερδίσει.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ερντογάν είχε εγκαταλείψει την πολιτική «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», για να υιοθετήσει μια πιο απροκάλυπτα συγκρουσιακή προσέγγιση σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τελικά υποστήριξε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που προηγουμένως ήταν μια περιθωριακή υπερεθνικιστική κοσμοθεωρία, που διεκδικούσε την τουρκική εξουσία σε ένα σημαντικό τμήμα της ανατολικής Μεσογείου. Για να εφαρμόσει αυτό το δόγμα, το 2019, ο Ερντογάν υπέγραψε μια θαλάσσια συμφωνία με τη Λιβύη για να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία σε μία ζώνη της Μεσογείου, εμποδίζοντας άλλες χώρες να κατασκευάσουν αγωγούς πετρελαίου και να εκμεταλλευτούν τους πόρους του βυθού της θάλασσας.
Η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν τη συμφωνία για τη Λιβύη. Αυτό το είδος προκλητικής και απρόβλεπτης συμπεριφοράς φάνηκε να απομονώνει τον Ερντογάν, αφήνοντάς τον χωρίς φίλους στην περιοχή του, με εξαίρεση το Κατάρ.
Για να κινητοποιηθούν κατά της Τουρκίας, το 2021, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή δημιούργησαν το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση και την εμπορία φυσικού αερίου που βρίσκεται στα ύδατα τους.
Σε ένα ιδιαίτερα δραματικό παράδειγμα που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία βομβάρδισε ένα αεροδρόμιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σε μια προσπάθεια δολοφονίας του Mazloum Abdi, του διοικητή των Κούρδων της Συρίας. Οι βόμβες δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είχαν σκοτώσει πολλά μέλη του αμερικανικού στρατού που συνόδευαν τον διοικητή.
Όχι σπάνια, οι τουρκικές οβίδες εξακολουθούν να προσγειώνονται άβολα κοντά στις δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη βόρεια Συρία. Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν συχνά επικρίνει την κυριαρχία του, ειδικά την τάση του να φυλακίζει τους αντιπάλους του. Και η δυσφορία του με την ισχύ των ΗΠΑ ήταν εδώ και καιρό εμφανής. Ο Ερντογάν έχει σηματοδοτήσει ότι η Τουρκία επιδιώκει «στρατηγική αυτονομία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2016, η κυβέρνηση του Ερντογάν φυλάκισε τον Andrew Brunson, έναν Αμερικανό πάστορα που ζούσε στη Σμύρνη, με ψευδείς κατηγορίες. Τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονταν στα προξενεία των ΗΠΑ συνελήφθησαν ένα χρόνο αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ερντογάν επιδόθηκε στο στυλ της διπλωματίας των ομήρων που έχουν τελειοποιήσει το Ιράν και η Ρωσία.
Όμως, η επιθετικότητα του Ερντογάν έχει σχεδιαστεί για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για ένα διεθνές κοινό. Η πολιτική επιστήμονας Marianne Kneuer υποστήριξε ότι «ο ανταγωνισμός των «δυτικών» φιλελεύθερων δημοκρατιών» είναι μια ολοένα και πιο επιτυχημένη εσωτερική «στρατηγική νομιμοποίησης» για πολλούς αυταρχικούς ηγέτες.
Κάθε αυταρχικός ηγεμόνας που έρχεται στην εξουσία, κατεδαφίζοντας ένα εδραιωμένο κατεστημένο, θα ανησυχεί πάντα ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να του κάνει το ίδιο, και ο Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσο κι αν του αντιτίθενται οι άλλες χώρες, φοβάται περισσότερο τους δικούς του πολίτες. Το 2013, η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυριαρχία του.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος και ισχυρίστηκε ότι ενορχηστρώθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενό σύμμαχο και θρησκευτικό ηγέτη με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν το ονόμασε «δώρο από τον Θεό», χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα για να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα εκκαθαρίσεων στον στρατό, τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα της Τουρκίας. Πάντα καχύποπτος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει το πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν έχει συνηθίσει να προσβάλλει τους εγχώριους αντιπάλους του χωρίς συνέπειες και τείνει να υποθέσει ότι η ίδια έλλειψη επιπτώσεων θα έχει και στο εξωτερικό. Το 2017, είπε ότι οι ηγέτες της Ολλανδίας ήταν όλοι «απομεινάρια των Ναζί» και το 2020, είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρειαζόταν «ψυχική θεραπεία».
Κατηγορώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να εμποδίσει μια τουρκική συμφωνία όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια για μένα» και ότι θα αρνιόταν να συναντηθεί μαζί του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, έχουν τη δική τους ακλόνητη και παράλογη υπόθεση: ότι η Άγκυρα είναι ένας γνήσιος σύμμαχος. Οι Αμερικανοί ηγέτες δεν έχουν συνηθίσει να θεωρούν την Τουρκία ανταγωνιστική, και δεδομένων των άλλων περιπλοκών στην περιοχή, δεν θέλουν να φανταστούν ότι θα μπορούσε να είναι. Ήδη από το 1993, ένας διπλωμάτης των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η «κλίση των ΗΠΑ προς την Τουρκία έχει θεσμοθετηθεί με τα χρόνια» και «οι Τούρκοι έχουν εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά τους».
Η προσέγγιση των ΗΠΑ στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν είχε δύο ανταγωνιστικά θέματα. Από τη μία, η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος και από την άλλη, ο ηγέτης της Τουρκίας είναι μπαλαντέρ και δεν αξίζει να λαμβάνεται υπόψη στα σοβαρά.
(Μια συγκεκριμένη περίπτωση: αν και ο Ερντογάν υποσχέθηκε να μην συναντηθεί ποτέ ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι δύο άνδρες είχαν μια φιλική συνάντηση στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.
Σε γενικές γραμμές, η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια όταν ο Ερντογάν αναμίχθηκε στη Συρία και υπονόμευσε τον αγώνα κατά του ISIS. Λίγοι θα το παραδεχτούν, αλλά ένας βαθμός απαξίωσης κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της στρατηγικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, μία ήπια μισαλλοδοξία χαμηλών προσδοκιών.
Μέχρι πρόσφατα, αυτή η κάπως πατερναλιστική προσέγγιση έπαιζε τα χέρια του Ερντογάν. Ακόμη και όταν χλεύαζε την ισχύ των ΗΠΑ, ο Ερντογάν μπορούσε να θεωρήσει δεδομένη την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ παρέχει στην Τουρκία όπλα, διπλωματική υποστήριξη και κύρος που καμία άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν μπορεί να διεκδικήσει. Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κινήθηκαν γρήγορα προς μια νέα κρίση.
Όπως πολλοί άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Τουρκία μπήκε στη λίστα για να αγοράσει το F-35, το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήλπιζε να αγοράσει έως και 100 και σε μια επίδειξη πίστης στην Τουρκία και τις βιομηχανίες της, η Ουάσιγκτον έκανε μια ευνοϊκή συμφωνία: οι τουρκικές αεροπορικές βιομηχανίες επρόκειτο να κατασκευάσουν μια σειρά εξαρτημάτων F-35, συμπεριλαμβανομένων ατράκτων, με πιθανά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από εξαγωγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέτρεπαν επίσης στην Τουρκία να χρησιμεύσει ως κόμβος συντήρησης για άλλους πελάτες των F-35. Ωστόσο, η συμφωνία χάλασε όταν, το 2017, ο Ερντογάν προχώρησε σε μια συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αγορά του ρωσικού κινητού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400.
Με κάθε δυνατό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία ότι εάν προχωρούσε στην αγορά από τη Ρωσία, θα έφευγε εντελώς από το πρόγραμμα F-35, επειδή η ενσωμάτωση του πυραυλικού συστήματος S-400 στα συστήματα του ΝΑΤΟ θα έθετε σε κίνδυνο τις ευαίσθητες τεχνολογίες του F-35. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν ολοκλήρωνε τη συμφωνία όπλων με τη Ρωσία.
Δεν φαινόταν να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα ακολουθούσε τις απειλές της. Έκανε όμως λάθος. Το 2019, μετά την άφιξη των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν απότομα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις.
Οι S-400 παραμένουν αποθηκευμένοι, επειδή η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί ότι η ανάπτυξή τους θα διαρρήγνυε τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Εκτός από τη σπατάλη των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πυραυλικό σύστημα, η Τουρκία έχασε τις πρώτες της δαπάνες για την αγορά των F-35 και τα μελλοντικά έσοδα από τις εξαγωγές της και η αεροπορία της θα στερηθεί ένα υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος διαθέσιμο σε άλλες 17 χώρες , συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ρουμανίας.
Αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει η αεροπορία της το πλεονέκτημά της, η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει νέα F-16 και συστήματα αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει αυτό το βήμα.
Αλλά ως ένδειξη της μειωμένης επιρροής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, αυτό το αίτημα συνάντησε επίσης δικομματική αντίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αφού η Τουρκία εμπόδισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε επανειλημμένα στρατιωτικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το Κογκρέσο έχει αναδειχθεί ως επίκεντρο της αντίθεσης στην Τουρκία. Είναι πιθανό να θέσει περαιτέρω όρους σχετικά με τον τρόπο χρήσης των F-16, προτού οριστικοποιήσει οποιαδήποτε πώληση.
Για την Ουάσιγκτον, η αγορά των S-400 από τον Ερντογάν πέρασε την κόκκινη γραμμή και επηρέασε τις ανησυχίες ασφαλείας της ίδιας της Ουάσιγκτον. Οι απειλές του Ερντογάν να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν, εν μέρει, μια προσπάθεια ανταπόδοσης. Στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ο Ερντογάν άλλαξε απροσδόκητα την τελευταία ώρα, συναινώντας στην ένταξη της Σουηδίας.
Ο Ερντογάν μπορεί να ήλπιζε ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματία του θα ενίσχυε την εικόνα του ως ανεκτίμητου μεσολαβητή. Μετά το Βίλνιους, έκανε το αφήγημα ότι οι έξυπνοι ελιγμοί του ανάγκασαν σε παραχωρήσεις από τη Δύση. Αλλά αυτές οι παραχωρήσεις ήταν μικρές, και στο τέλος, το αποτέλεσμα στο Βίλνιους αντιπροσώπευε μια ήττα.
Παρά το γεγονός ότι τράβηξε τόση προσοχή, η προβολή του Ερντογάν δυσαρέστησε τους συμμάχους του. Η δημιουργία διεθνών διενέξεων για ένα τόσο ζωτικό ζήτημα, όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ τον έκανε να φαίνεται μικρότερος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβήθηκαν να αντισταθούν στην Τουρκία εν μέρει επειδή δεν θέλουν να επιδεινώσουν τη ρήξη. Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια πλούσια συνωμοτική αφήγηση στην Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον ζηλεύει τα επιτεύγματά του στην εξωτερική πολιτική, ότι είναι αποφασισμένη να υπονομεύσει τα τουρκικά ήθη υποστηρίζοντας ομάδες LGBTQ, και ακόμη και αποφασισμένη να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση.
Σε μια δημοσκόπηση του 2019, περισσότερο από το 80% των Τούρκων ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κύρια απειλή για την Τουρκία.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της επίμονης υποστήριξης της αντιαμερικανικής ρητορικής που προέρχεται από τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους και τους συμμάχους τους στα μέσα ενημέρωσης: νωρίτερα φέτος, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι οποιοσδήποτε επίδοξος Τούρκος ηγέτης που ακολουθεί φιλοαμερικανικές πολιτικές είναι “προδότης.”
Αλλά η επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον επέτρεψε να αναπτυχθεί ένα βαθύ χάσμα και ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να το καταλάβουν, αλλά η Άγκυρα τους αντιλαμβάνεται ως σταθερά εχθρικούς. Ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές οι κινήσεις τείνουν είτε να παρερμηνεύονται είτε να παραποιούνται εσκεμμένα από την Τουρκία.
Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε νέες ναυτικές και αεροπορικές υποδομές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία.
Γενικότερα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο έχει βλάψει ο Ερντογάν την αξιοπιστία των τουρκικών θεσμών. Τα στατιστικά της είναι αναξιόπιστα, η κεντρική της τράπεζα είναι αφερέγγυα και οι αποφάσεις του δικαστικού συστήματος της είναι ακατανόητες. Η έλλειψη αξιοπιστίας του τουρκικού δικαστικού συστήματος επηρεάζει ιδιαίτερα τις σχέσεις του με τους συμμάχους του, οι οποίοι κατακλύζονται συχνά από υπερβολικά αιτήματα έκδοσης για τους αντιπάλους του Ερντογάν.
Οι Σύμμαχοι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη δικαιοσύνη ή την ακρίβεια των τουρκικών κατηγοριών ή ότι τα άτομα που εκδίδονται στην Τουρκία θα τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης.
Δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν με ανησυχία περιπτώσεις όπως αυτή του Οσμάν Καβάλα, ενός φιλάνθρωπου, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής φιλοκουρδικού Κόμματος. Υποβλήθηκαν σε ψευδείς δίκες στην Τουρκία, όπου παραμένουν έγκλειστοι παρά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή τους.
Το αδύναμο κράτος δικαίου της Τουρκίας επηρεάζει επίσης τις οικονομικές σχέσεις. Η οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το επενδυτικό κλίμα για το 2022 επισημαίνει τις «ανησυχίες για τη δέσμευση της [τουρκικής] κυβέρνησης στο κράτος δικαίου» ως αιτία των ιστορικά χαμηλών άμεσων ξένων επενδύσεων.
Για να αλλάξει η κατάσταση, η Ουάσιγκτον πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. Οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με την ανησυχία τους ότι η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας κινδυνεύει να επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τονίσουν ότι, αν και το ΝΑΤΟ έχει μειονεκτήματα, η συμμαχία εμμένει για έναν λόγο: τα μέλη της μοιράζονται όχι μόνο συμφέροντα αλλά και αξίες. Αυτό διακρίνει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία από αυτές με άλλες προβληματικές δημοκρατίες.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να σφυρηλατήσει ισχυρές συνεργασίες με λαϊκιστές-αυταρχικούς κυβερνήτες, όπως ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, για παράδειγμα, αλλά η Ινδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως οι προσδοκίες είναι διαφορετικές.
Οι Αμερικανοί ηγέτες δεν μπορούν να παραπονιούνται κατά διαστήματα. πρέπει να αντιμετωπίσουν με συνέπεια το απρόβλεπτο του Ερντογάν. Όταν ο Ερντογάν περνάει μια γραμμή, πρέπει να υπάρχει απάντηση. Η ασυνέπειά του σημαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυστηροί και γρήγοροι κανόνες αφοσίωσης σε κάθε κατάσταση.
Όμως οι ηγέτες των ΗΠΑ μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους ακυρώνοντας συναντήσεις και επισκέψεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μπορούν να καταγράψουν πιο σημαντικό θυμό, για παράδειγμα, πραγματοποιώντας ακροάσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τις τουρκικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επωφεληθούν από τον συντονισμό με άλλους συμμάχους που γίνονται αποδέκτες των προσβολών του Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία: η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν επίσης αλλάξει αποφασιστικά την προσέγγισή τους για την Κύπρο, άροντας το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων της και συνεργαζόμενοι με τη Λευκωσία πιο στενά σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 δημιούργησε νέα διλήμματα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά και νέες ευκαιρίες. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν, ομοϊδεάτες αυταρχικοί με βαθιά δυσπιστία προς τη Δύση, έχουν αρχίσει να στρέφονται περισσότερο ο ένας στον άλλο. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στις κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν δεσμεύεται από τις κυρώσεις της Δύσης».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει κάποια ευελιξία και ανοχή όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας για την καταστολή των κυρώσεων. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν, διογκώνοντας τους λογαριασμούς εισαγωγών της Τουρκίας και συντρίβοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, το εμπόριο Τουρκίας-Ρωσίας εκτοξεύτηκε.
Ο Πούτιν χάιδεψε τον εγωισμό του Ερντογάν, επιτρέποντάς του να παίξει ρόλο σε μια συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία πούλησε επίσης drone Bayraktar στην Ουκρανία και ο Ερντογάν έχει απολαύσει τους επαίνους που έχει λάβει για τη διαμεσολάβηση. Αλλά αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτουν επίσης πόσο απελπισμένη είναι η Τουρκία για οποιοδήποτε ξένο νόμισμα μπορεί να πάρει.
Παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν να προσελκύσει επενδύσεις από τα κράτη του Κόλπου και να ενισχύσει το εμπόριο με την Κίνα, η Τουρκία είναι, και θα παραμείνει, πλήρως ενσωματωμένη στο δυτικό οικονομικό σύστημα. Αυτή η βαθιά ολοκλήρωση δίνει ευκαιρίες στις δυτικές δυνάμεις να επηρεάσουν την Τουρκία προς το καλύτερο.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ιστορικά οι κύριες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων της Τουρκίας: το 2021 αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών. Και οι δυτικές χώρες παραμένουν ο κύριος αγοραστής τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών.
Η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς τη Δύση θα αποτελέσει βασικό άξονα της οικονομικής ανάκαμψης της Τουρκίας. Οι εν λόγω εξαγωγές είναι κυρίως βιομηχανικά αγαθά, η παραγωγή των οποίων οδηγεί στην ανάπτυξη καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να αναδιαρθρώσει σημαντικά τους κρατικούς της θεσμούς, προκειμένου να επεκτείνει την πρόσβαση στην αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Οποιαδήποτε πραγματική οικονομική διάσωση θα πρέπει να βασίζεται στις δυτικές οικονομίες. Η Κίνα, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή έχουν σχετικά λίγα να συνεισφέρουν.
Ένα σχέδιο σταθεροποίησης θα είναι επώδυνο αλλά εφικτό. Η Τουρκία απολαμβάνει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα: την εγγύτητά της με τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το μορφωμένο και σχετικά νέο εργατικό δυναμικό της και την έμπειρη επιχειρηματική της κοινότητα, που είναι ενοποιημένη με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Τουρκία βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από το «φιλικό στήριγμα», μια αυξανόμενη πρακτική επανατοποθέτησης των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού σε χώρες που θεωρούνται πολιτικά αξιόπιστες.
Η Τουρκία θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπόφευκτα θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων
ενός σχεδίου του ΔΝΤ και της χρηματοδότησής του. Όμως η Ουάσιγκτον πρέπει να επιμείνει να εξαρτήσει τη στήριξη του ΔΝΤ από βελτιώσεις στο κράτος δικαίου, όπως η αποκατάσταση της αυτονομίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ετοιμάζουν τις οικονομικές στατιστικές.
Η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανεχθούν ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις. Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να απωθήσουν την Τουρκία από την εξαγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων, που βοηθούν άμεσα τη Μόσχα να διεξάγει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Όπως πολλοί μαξιμαλιστές ηγέτες που διατήρησαν την εξουσία για δεκαετίες, ο Ερντογάν έχει περικυκλωθεί με υποτακτικούς και έχει δημιουργήσει μια ομάδα μέσων ενημέρωσης, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τον επαινούν.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης των S-400, σε μια ασυνήθιστη αλλαγή, η Ουάσιγκτον δεν άλλαξε στάση, ακολουθώντας ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε ότι θα έκανε. Ως αποτέλεσμα, σκιαγράφησε ποια θα μπορούσε να είναι μια πιο αποφασιστική μέθοδος ευρύτερης δέσμευσης με την Τουρκία.
Η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προκαλεί την προσοχή και να διαπραγματεύεται επ’ αόριστον. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμείνουν στη γραμμή. Προχωρώντας, η Ουάσιγκτον δεν πρέπει απλώς να επιδέσει τις επιφανειακές πληγές ή να επιδιώξει να αποκαταστήσει μια χρυσή εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που δεν υπήρξε ποτέ.
Ενεργώντας σταθερά και με συνέπεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος σχέσης: μια κανονική σχέση, παρόμοια με τη σχέση που έχουν με την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία.
*Ο Henry J. Barkey είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh και Ανώτερος Συνεργάτης για μελέτες Μέσης Ανατολής στο Council on Foreign Relations.
ΠΗΓΗ: Foreign Affairs – Erdogan the Survivor – “Washington Needs a New Approach to Turkey’s Improviser in Chief”
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE