«Λάδι στη φωτιά» της Λιβύης από το Ισραήλ: Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών συμφωνήθηκε από τα «υψηλότερα κλιμάκια» – Απέδρασε στην Τουρκία η Μανγκούς

epa10824642 Libyan demonstrators burn tires to protest against the meeting of the Foreign Minister of the National Unity Government, Najla al-Mangoush, with her Israeli counterpart in Italy , in Tripoli, Libya on 27 August 2023. A statement released by the head of the Libyan government Abdelhamid Debaïbah, announced the suspension of the Libyan Minister of Foreign Affairs and the opening of an administrative investigation, which will be carried out by a commission chaired by the Minister of Justice. EPA/STR




Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Λιβύης συνομίλησαν επί περισσότερες από δύο ώρες την προηγούμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση που είχε λάβει έγκριση «από τα υψηλότερα κλιμάκια» της κυβέρνησης της Λιβύης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Λιβύης και πυροδοτώντας σαφώς τις άγριες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από χθες στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμεϊμπά έθεσε χθες Κυριακή σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, αφού ο Ισραηλινός ομόλογός της Ελί Κοέν δήλωσε ότι τη συνάντησε στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Λιβύη και Ισραήλ δεν έχουν επισήμως διπλωματικές σχέσεις και η Λιβύη δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, ενώ στηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι η Μανγκούς είχε μία «ανεπίσημη» και «μη προγραμματισμένη» συνάντηση με τον Κοέν στη διάρκεια συνομιλιών της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Αντόνιο Ταγιάνι. Πρόσθεσε ότι η Μανγκούς είχε απορρίψει προηγουμένως τη διεξαγωγή επίσημης συνάντησης με τον Κοέν.

  • Ωστόσο το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή:  «Η συνάντηση είχε συντονιστεί με Λίβυους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης βλέπει το Ισραήλ ως πιθανή γέφυρα με τη Δύση και την αμερικανική κυβέρνηση», εξήγησε.

Αργά χθες το βράδυ διαδηλωτές συνέρρευσαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές στο εξωτερικό του κτιρίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο σήμερα το πρωί.

 

  • Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Τρίπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Το Ισραήλ εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις του τα τελευταία χρόνια με κάποια αραβικά κράτη – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν–, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επικρίνεται από αραβικές χώρες, ειδικά μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη συνέχιση του εποικισμού.

Ο Κοέν, ο οποίος δημοσίευσε λεπτομέρειες της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας με την Μανγκούς  την Κυριακή, υπογράμμισε τον «ιστορικό» χαρακτήρα της συνάντησης, εξηγώντας ότι ήταν «το πρώτο βήμα για τη [οικοδόμηση] της σχέσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης», στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ισραήλ να σφυρηλατήσει νέες διπλωματικές σχέσεις με χώρες της περιοχής.

«Συνεργαζόμαστε με μια σειρά από χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία με στόχο να διευρύνουμε τον κύκλο ειρήνης και εξομάλυνσης του Ισραήλ», δήλωσε ο Κοέν.

Απέδρασε η Μανγκούς

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, ένα αεροπλάνο τύπου Falcon, το οποίο παρακολουθούσε η εφαρμογή Flightradar, μετέφερε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη Νάιλα αλ Μανγκούς προς την Τουρκία αφού έλαβε άδεια αναχώρησης από την Τρίπολη την οποία έδωσε το Όργανο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΟΕΑ).

  • Το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες «πηγές ασφαλείας» πως η Μανγκούς εγκατέλειψε τη λιβυκή πρωτεύουσα για την Κωνσταντινούπολη επιβαίνοντας σε κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η υπουργός δεν έλαβε άδεια να εγκαταλείψει τη λιβυκή επικράτεια «διά των επισήμων οδών από το αεροδρόμιο Μιτίγκα [το μοναδικό της Τρίπολης] είτε από τον κανονικό τερματικό σταθμό είτε από εκείνον για προσωπικότητες», ανέφερε σε ανακοίνωση το ΟΕΑ.

Η Μανγκούς «περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται να ταξιδεύουν» στο εξωτερικό, ανέφερε το ΟΕΑ, υπογραμμίζοντας πως «οι κάμερες επιτήρησης θα αποδείξουν» ότι δεν έφυγε από το Μιτίγκα.

Με πληροφορίες από Reuters/The Jerusalem Post

Ανάφλεξη στη Λιβύη μετά τη μυστική συνάντηση της ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό της: Oργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: