Κανονικό déjà vu: Η Ρωσία στέλνει πύραυλο Σογιούζ στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια – Θα πατήσει το φεγγάρι για πρώτη φορά [videos]

epa10794403 A handout image made available by the Roscosmos State Space Corporation shows the Soyuz-2.1b rocket with the moon lander Luna 25 (Moon) automatic station as it takes off from a launch pad at the Vostochny Cosmodrome, outside the city of Tsiolkovsky, some 180 km north of Blagoveschensk, in the far eastern Amur region, Russia, 11 August 2023. The Soyuz rocket with the first lunar spacecraft in the history of modern Russia was launched from the Vostochny Cosmodrome. Luna-25 will be the first station in the world to land in the near-polar zone of the Moon, on difficult terrain. EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Πύραυλος Σαγιούζ 2,1 της υπηρεσίας διαστήματος της Ρωσίας απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες για να μεταφέρει εξερευνητικό σκάφος στη Σελήνη.

Πρόκειται για την πρώτη ρωσική αποστολή στον δορυφόρο της Γης έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια.

Ο πύραυλος με το σκάφος Luna-25 απογειώθηκε όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, στις 02:10 [σ.σ. ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, στη ρωσική Άπω Ανατολή, κατέγραψαν πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος, τη ROSCOSMOS.

Ο πύραυλος υψώθηκε στον γκρίζο ουρανό μέσα σε καπνούς και φλόγες. Αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά εντός πέντε ημερών, και κατόπιν θα χρειαστούν από τρεις ως επτά ημέρες για την επιλογή του κατάλληλου σημείου προσεδάφισης, στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη ROSCOSMOS, η υπηρεσία προβλέπει πως το εξερευνητικό σκάφος θα προσσεληνωθεί από την 21η ως την 23η Αυγούστου.

Το Luna-25, που αναμένεται να παραμείνει στη Σελήνη για έναν μήνα, έχει αποστολή να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα «αναλύσει» και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα», εξήγησε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Η εκτόξευση είναι η πρώτη του νέου ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που ξεκινά με την ROSCOSMOS να μην έχει πλέον εταίρους στη Δύση, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή σκάφους στη Σελήνη από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης. Η προηγούμενη είχε γίνει το 1976, την περίοδο που υπήρχε ακόμη η ΕΣΣΔ, πρωτοπόρος χώρα ως προς την κατάκτηση του διαστήματος.

Χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική για τον τομέα της διαστημικής έρευνας στη Ρωσία, που πάσχει από έλλειψη χρηματοδότησης και σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ είναι αντιμέτωπος με ολοένα εντονότερο ανταγωνισμό — από τις ΗΠΑ, από την Κίνα, από την Ινδία, καθώς και από ιδιωτικές εταιρίες, όπως κυρίως η SpaceX του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.

Για αιώνες, αστρονόμοι αναρωτιούνταν αν υπάρχει νερό στη Σελήνη, που χαρακτηρίζεται εκατό φορές πιο ξηρή από την έρημο της Σαχάρας. Χάρτες της NASA, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, που είχαν δημοσιοποιηθεί το 2018, υπεδείκνυαν την παρουσία πάγου στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και το 2020 η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως υπάρχει νερό στις περιοχές της που φωτίζει ο ήλιος.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Επιπλέον $13 δισεκατομμύρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ζητήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: