Η Τουρκία έδωσε τελικά γραπτή άδεια: Θα λειτουργήσει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

FILE PHOTO: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι του Βοσπόρου (10 Αυγούστου 2023) Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο




Γραπτή άδεια για την τέλεση της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, έφτασε σήμερα το πρωί  στο Φανάρι, όπως ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το Φανάρι είχε ενημερωθεί προφορικά ότι δεν θα δοθεί φέτος άδεια για να τελεστεί η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και στη συνέχεια ενημερώθηκε, πάλι προφορικά, ότι τελικά δίνεται η άδεια.

O Oικουμενικός Πατριάρχης εμφανίστηκε λάβρος εναντίον όσων τον επικρίνουν και μιλούν για παραβίαση της συνθήκης Λωζάννης εξαιτίας της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

«Χθες το βράδυ διάβαζα τα αποκόμματα των εφημερίδων για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση της θετικής άδειας. Ένας βουλευτής ενός μικρού καινούριου κόμματος κατέθεσε επερώτηση στη βουλή στην Άγκυρα, αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενος για την μετάβασή μου εκεί για τη λειτουργία που θα κάνω συν Θεώ, εάν θα την κάνω τελικά… Και έλεγε ο κ. βουλευτής ότι με τη λειτουργία αυτή, παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης. Από πού και ως πού;» αναρωτήθηκε ο Πατριάρχης.

«Αλλοι δεν εφαρμόζουν τη Λωζάννη», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου με τα γεγονότα του ’64.

«Αν υπάρχει παραβίαση της Λωζάννης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η οποία Λωζάννη, όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 χρόνια αφότου υπεγράφη στην Ελβετία. 24 Ιουλίου έγιναν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Λωζάννη λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς και το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάννη λέει πράγματα που τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα. Και έρχεται να μας πει ο κ. βουλευτής ότι εμείς παραβιάζουμε τη συνθήκη» δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος με νόημα στον γεμάτο αγανάκτηση λόγο που εκφώνησε.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

“Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Παρασκευῆς, 11ης τ.μ. Αὐγούστου, ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα καί ἡ γραπτή ἄδεια (ἡμερομ. 11 Αὐγούστου) διά τήν τέλεσιν τῆς θείας Λειτουργίας εἰς τήν Παναγίαν Σουμελᾶ, διά τήν ὁποίαν καί ἐκφράζονται θερμαί εὐχαριστίαι πρός τόν ὑπογράφοντα αὐτήν Νομάρχην Τραπεζοῦντος καί εὐρύτερον πρός τάς ἁρμοδίας κυβερνητικάς ἀρχάς.

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας”

 

Ξέσπασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εναντίον της Τουρκίας: «Μας λένε ότι (δήθεν) παραβιάζουμε τη Λωζάνη στην Παναγία τη Σουμελά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: