Οι Τούρκοι προτείνουν συνταγή μη λύσης: Μία μελέτη των δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη στο ΚΥΠΕ αποδεικνύει ότι μόνο τα “δύο κράτη” απαιτεί…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Λευκωσία

Μία σημαντική παραδοχή έχει κάνει ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Έχει παραδεχθεί πως «η προσπάθεια για λύση δύο κρατών δεν είχε την απήχηση που θα θέλαμε στη διεθνή κοινότητα».

Το ανέφερε τούτο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και είναι αρκούντως ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά, η τουρκική πλευρά διά του εγκάθετου της Άγκυρας, ομολογεί ότι προωθεί μια πολιτική, η οποία δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

Επικαλείται το γεγονός ότι το εμπόδιο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό επειδή, όπως ισχυρίζεται, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι κράτη-μέλη. Ο Τατάρ, όπως και τα αφεντικά του στην Άγκυρα, γνωρίζουν πως ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Βρετανία, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., δεν συμφωνούν με την πρότασή τους για λύση δυο κρατών στο νησί.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι η τουρκική πλευρά προωθεί μια πολιτική ανεδαφική και εν πολλοίς ανεφάρμοστη. Κι όμως επιμένει. Και το κάνει αυτό, εκτιμώντας προφανώς, ότι κάποια στιγμή, υπό κάποιες άλλες συγκυρίες, τούτο θα επιβληθεί.

  • Αυτό το παιχνίδι, του χρόνου και της επιβολής, τετελεσμένων, αποτελεί διαχρονική τακτική της κατοχικής πλευράς. Αρκετές φορές αυτή η τακτική απέδωσε.

ΣΤΗ συνέντευξή του ο Τατάρ, ανέφερε πως:

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να βαδίσουμε στο μέλλον μαζί, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των σχέσεων γειτονίας μεταξύ δύο ξεχωριστών κρατών, που θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα. Οι προτάσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα πρέπει να προβληθούν αποδίδοντας προσοχή σε ένα σημείο.

Δεν θα εγκρίνουμε καμία πρόταση που θα επεκτείνει την εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βορρά και θα παραβιάζει “την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού”». Μια τοποθέτηση, που εκφράζει διαχρονικές επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά διατυπώνεται τώρα με… προτάσεις για συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και στο νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία.

«Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί. Σε αυτό το νησί πρέπει να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών και για να μπορούν οι νέοι μας να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα», είπε υποστηρίζοντας ότι «προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μια ελληνοκυπριακή κοινότητα που μας καταλαβαίνει πραγματικά».

ΔΕΝ έχει πει κάτι το καινούργιο ο Τατάρ. Ωστόσο, όλα έχουν σημασία. Όταν ο κατοχικός ηγέτης προτείνει «αμοιβαία αναγνώριση» προφανώς και γνωρίζει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Δεν υπάρχει ηγεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει τούτο. Όταν, λοιπόν, διατυπώνει αυτή τη θέση, γνωρίζει πως είναι πρόταση μη λύσης. Αυτό θέλει κι αυτός και η Άγκυρα. Μέχρι να γίνουν όλες οι αξιώσεις τους αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτό δεν έγινε ποτέ ξανά… Τρεις τριμερείς εντός του 2023, με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη: Η Ε.Ε. έχει αξιοποιήσει τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας και της Αθήνας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: