Η λεγόμενη «ενωτική» παράταξη και η συμβολή της στην καταστροφή μέσω της Χούντας των Αθηνών που έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο: Ο απαράδεκτος ρόλος του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’

Οι Τούρκοι Αττίλες εισβάλουν και καταστρέφουν την Κύπρο. Ιούλιος-Αύγουστος του 1974… Photo via PIO, ΓΤΠ




ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η λεγόμενη «ενωτική» παράταξη δημιουργήθηκε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) και η καταστροφική της δράση συνεχίστηκε με τη συμμετοχή της στο πραξικόπημα της χούντας, που έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο.

Οσοι ακολουθούσαν την «ενωτική» παράταξη πρόβαλλαν ως ιδεολογία τους την πίστη στο σκοπό του αγώνα της ΕΟΚΑ, δηλαδή την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στην ουσία η ιδεολογία τους ήταν μια ασύμμετρη διαφωνία με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και την πολιτική Μακαρίου, που την υποστήριζαν το Πατριωτικό Μέτωπο, που από το 1968 διαχωρίστηκε στο Ενιαίο κόμμα της εθνικόφρονος συμπολίτευσης με αρχηγό τον Γλαύκο Κληρίδη, στην ΕΔΕΚ με αρχηγό τον Βάσο Λυσσαρίδη, και άλλα δημοκρατικά κόμματα του κέντρου.

Στους υποστηρικτές του Μακαρίου περιλαμβάνεται και το ΑΚΕΛ, που ήταν η μόνη παράταξη, που διαφώνησε με την αποδοχή των συμφωνών Ζυρίχης – Λονδίνου. Στις εκλογές μάλιστα του 1959 υποστήριξε τον αντίπαλο του Μακαρίου και συνεργάστηκε με την άκραν δεξιά, από την οποία προήλθε η «ενωτική» παράταξη.

Την ένωση είχε ως στόχο η τεράστια πλειοψηφία του Ελληνισμού της Κύπρου, όπως καταγράφηκε στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

  • Η λεγόμενη «ενωτική» παράταξη εκπροσωπούσε λιγότερο από το 10% των Ελλήνων της Κύπρου. Οικειοποιήθηκε όμως το ιδανικό της ένωσης, που αποτελούσε ιδανικό σχεδόν για ολόκληρο τον Ελληνισμό της Κύπρου.
  • ‘Ετσι η πρώτη αρνητική προσφορά της ήταν ότι υποβίβασε το τεράστιο ποσοστό των ενωτικών του δημοψηφίσματος στο μικρό ποσοστό που αποτελούσαν οι οπαδοί της. Για τούτο οι ξένοι μπορούσαν να θεωρήσουν λανθασμένα, ότι ενωτικοί ήταν μόνο αυτό το μικρό ποσοστό. Στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο.

Ενωτικοί είμαστε σχεδόν όλοι οι ‘Ελληνες της Κύπρου, έστω κι αν ο αγώνας της ενώσεως κατέληξε στην ίδρυση της Κ.Δ. Ακόμα και ο Μακάριος, που ήταν ο ΠτΔ πολλά φορές μέχρι το 1968, που ο λαός του ενέκρινε την πολιτική του εφικτού, σε ομιλίες του διακήρυττε πως τελικός σκοπός των Ελλήνων της Κύπρου ήταν η ένωση.

Η «ενωτική» παράταξη εργαλειοποίησε το αμόλυντο ιδανικό της ενώσεως, για να ασκήσει την αντιμακαριακή πολιτική της. Δεν την ενδιέφερε, ότι το μικρό ποσοστό των αντιμακαριακών, που αυτοαποκαλούνταν «ενωτικοί» έδινε διεθνώς την εντύπωση, ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήταν υπέρ της ενώσεως.

Στόχος τους ήταν η υπόσκαψη του Μακαρίου και της πολιτικής του. Το ιδανικό της ενώσεως τους έδινε μια εθνική υπόσταση. Το όνομα του Διγενή, που ήταν ο θρυλικός αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα τους έδινε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη. Αυτό παρέσυρε και αρκετούς αγνούς ιδεολόγους να ακολουθήσουν την παράταξη. Όμως το ποσοστό τους ήταν καθηλωμένο.

Ο κυπριακός λαός δεν ξεγελιόταν και δεν τους ακολουθούσε. Εμπιστευόταν τον Μακάριο, επειδή αντιλήφθηκε, ότι η πολιτική του ήταν η καλύτερη άμυνα ενάντια στα σχέδια των ΄Αγγλων, των Τούρκων και του ΝΑΤΟ και αργότερα εναντίον των σχεδίων της ξενοκίνητης χούντας.

Κύρια όπλα της «ενωτικής» παράταξης ήταν οι ασύμμετρες κατηγορίες εναντίον του Μακαρίου. Τον αποκαλούσαν επίορκο της ενώσεως, επειδή αποδέχτηκε τις συμφωνίες της Ζυρίχης, τον αποκαλούσαν δολοφόνο και του φόρτωναν τις δολοφονίες μεταξύ κλικών των αγωνιστών, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στην κυβερνητική παράταξη. Το 1964 τον κατηγορούσαν ότι απέτρεψε την ένωση, που μας πρόσφεραν, δήθεν, οι Αμερικανοί, γιατί ήθελε η φιλοδοξία του ήταν να παραμείνει ΠτΔ.

Η «ενωτική παράταξη» μετεξελίχθηκε σε παράνομη, τρομοκρατική οργάνωση με αρχηγό τον Γρίβα – Διγενή, που ήρθε μυστικά στην Κύπρο το 1971 για να αγωνιστεί για πραγματοποίηση της ένωσης.

Ο «ενωτικός» αυτός αγώνας διεξήχθη με τρομοκρατικές πράξεις, απαγωγή υπουργού της Κυβέρνησης Μακαρίου, επιθέσεις και ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών της Κ.Δ. και δολοφονίες διαφωνούντων, ακόμη και αγωνιστών της ΕΟΚΑ του 1955- 59. Ο Μακάριος αποκαλούσε αυτή τη δραστηριότητα ηρωική μωρία.

Δεν ήταν αγώνας που θα έφερνε την ένωση, αλλά θα διευκόλυνε την Τουρκία να πραγματοποιήσει τη διχοτόμηση. Η Ε.Φ. επέλεγε τους δόκιμους αξιωματικούς από πρόσωπα που είχαν την έγκριση των στελεχών της ΕΟΚΑ Β’ και προμήθευε την ΕΟΚΑ Β’ με οπλισμό, δήθεν με κλοπή από την Ε.Φ.

Ο Μακάριος έλεγε ότι οι «ενωτικοί» με τη δραστηριότητά τους θα ήταν οι νεκροθάφτες της ενώσεως. Και πράγματι έτσι κατάντησαν, όταν συνεργάστηκαν με τη χούντα για διενέργεια του πραξικοπήματος.

  • Ο Γρίβας είχε αποβιώσει το Γενάρη του 1974. Δεν είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, για το οποίο η ΕΟΚΑ Β’ είχε εκπονήσει σχέδια. Όμως η ευθύνη του είναι τεράστια. Αυτός ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β΄’ που διεξήγαγε ένοπλο αγώνα ενάντια στο Μακάριο και την Κ.Δ. ‘Εδωσε την αίγλη του ονόματός του στην ΕΟΚΑ Β’ και πολλοί τον ακολούθησαν ως εθνικό ήρωα, που θα πραγματοποιούσε την ένωση.

Η χούντα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα, αν δεν είχε ως συνεργό την ΕΟΚΑ Β’ με την αίγλη του ονόματος του Διγενή. Και χωρίς το Διγενή ελάχιστοι θα την ακολουθούσαν ή θα υπεράσπιζαν τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες και τις ανατινάξεις των αστυνομικών σταθμών.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν ‘Ελληνες Κύπριοι που υποστηρίζουν τις ενέργειες της ΕΟΚΑ Β’ και τη θεωρούν πατριωτική οργάνωση. Ακόμα και φέτος ακούστηκαν σε ποδοσφαιρικά γήπεδα ιαχές «ΕΟΚΑ Β’ ξανακτύπα».

Δυστυχώς τα γεγονότα δείχνουν ότι η λεγόμενη «ενωτική» παράταξη συνεργάστηκε με τη χούντα και έγιναν οι νεκροθάφτες της ενώσεως. Η τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο μας το θυμίζει καθημερινά.

Όμως οι «ενωτικοί» αγωνιστές και οι επίγονοί τους υποστηρίζουν ότι την μεγάλη εθνική καταστροφή την έφερε ο δικτάτορας Μακάριος και η φιλοδοξία του. Προσπαθούν έτσι να πείσουν το εαυτό τους, ότι δεν είναι ένοχοι και να γλυτώσουν από τις ερινύες, που θα τους καταδιώκουν για πάντα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ψευδαίσθηση των ”ήρεμων νερών” και η αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων στην Πύλα: Ο Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε την τοξική ρητορική του για να πάρει τα F-16!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: