H ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί χρόνια ζωής: Πνευμονικές, καρδιακές νόσοι, καρκίνος, έμφραγμα- Στη λίστα αιτίων πλέον και οι φωτιές [videos]

smoke plume heaven pixabay MonikaP MonikaP




Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία από το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ, και αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπως η Ασία και η Αφρική, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC) για την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, η ρύπανση από σωματίδια – που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, βιομηχανία και πυρκαγιές – αντιπροσωπεύει «τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Ωστόσο, παρά την παρατήρηση αυτή, τα κονδύλια που διατίθενται για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών, για παράδειγμα, που αφιερώνονται σε μολυσματικές ασθένειες, επισημαίνει η έκθεση. Η ρύπανση από λεπτά σωματίδια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής νόσου, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρκίνου. Η μόνιμη συμμόρφωση με το όριο έκθεσης σε λεπτά σωματίδια που έχει ορίσει ο ΠΟΥ θα αύξανε το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια, εκτιμά το EPIC, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2021. Συγκριτικά, η κατανάλωση καπνού μειώνει το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια κατά μέσο όρο και παιδικός και μητρικός υποσιτισμός κατά 1,6 έτη.

Ασία και Αφρική

Στη Νότια Ασία, την περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι πολύ έντονες. Σύμφωνα με τα μοντέλα EPIC, οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές – όπου το μέσο επίπεδο έκθεσης σε λεπτά σωματίδια υπολογίζεται σε 74 g/m3 – θα μπορούσαν να αποκτήσουν 6,8 χρόνια προσδόκιμο ζωής εάν το όριο ρύπανσης μειωνόταν στα 5 g/m3, το επίπεδο που προτείνει ο ΠΟΥ. Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, θεωρείται η «πιο μολυσμένη μεγαλόπολη στον κόσμο», με μέσο ετήσιο ρυθμό 126,5 g/m3.

Αντίθετα, η Κίνα έχει «σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» που ξεκίνησε το 2014, δήλωσε στο AFP η Christa Hasenkopf, διευθύντρια προγραμμάτων ποιότητας του αέρα στην EPIC. Έτσι, η μέση ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα μειώθηκε κατά 42,3% μεταξύ 2013 και 2021, αλλά παραμένει έξι φορές υψηλότερη από το όριο που προτείνει ο ΠΟΥ. Εάν αυτή η πρόοδος συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου, ο κινεζικός πληθυσμός θα αποκτήσει κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια προσδόκιμο ζωής, εκτιμά το EPIC

Αλλά συνολικά, οι περιοχές του κόσμου που εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εκείνες που λαμβάνουν τα λιγότερα μέσα για την καταπολέμηση αυτού του κινδύνου, σημειώνει η έκθεση. «Υπάρχει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των τόπων όπου ο αέρας είναι περισσότερο μολυσμένος και εκείνων όπου οι περισσότεροι πόροι χρησιμοποιούνται συλλογικά και παγκοσμίως για την επίλυση αυτού του προβλήματος», εξηγεί η Christa Hasenkopf. Εάν υπάρχουν διεθνείς μηχανισμοί για την καταπολέμηση του HIV, της ελονοσίας ή της φυματίωσης, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο που χρησιμοποιεί 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών, δεν υπάρχει αντίστοιχο για την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Κι όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου στη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και στο Καμερούν περισσότερο από τον HIV, την ελονοσία και άλλους», επισημαίνει η έκθεση.

Megafires στον Καναδά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Clean Air Act συνέβαλε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 64,9% από το 1970, επιτρέποντας στο μέσο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών να αυξηθεί κατά 1,4 χρόνια. Στην Ευρώπη, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε τη δυναμική που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές ανισότητες μεταξύ της ανατολής και της δύσης της ηπείρου.

Όλες αυτές οι προσπάθειες απειλούνται, μεταξύ άλλων, από τον πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο – που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων ξηρασίας, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή – και που προκαλούν κλιμάκωση στη ρύπανση του αέρα. Το 2021, η ιστορική περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, οδήγησε σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην κομητεία Plumas της Καλιφόρνια της τάξης του πενταπλάσιου του ορίου που προτείνει ο ΠΟΥ. Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Καναδά το καλοκαίρι του 2023 προκάλεσαν αύξηση ρύπανσης στο Κεμπέκ και το Οντάριο, καθώς και σε αρκετές περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Άνοιξη στο σκαμνί θα περάσει ο Τραμπ: Τρεις μεγάλες δίκες για τον πρώην Πρόεδρο από Μάρτιο έως Μάιο του 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: