Φωνάζει η ΕΔΕΚ, χαιρετίζει το ΑΚΕΛ, την πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο παράνομο «Δήμαρχο»: Κλήθηκε να παραστεί στην αντικατοχική για την Αμμόχωστο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




«Απαράδεκτη από κάθε άποψη ήταν η ενέργεια του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου, τον ψευδοδήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου», αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Ο εν λόγω λεγόμενος «δήμαρχος» έχει σφετεριστεί μέχρι και το δημαρχείο της κατεχόμενης πόλης και εγκαταστάθηκε εντός του κτιρίου και επικροτεί τον εποικισμό της Αμμοχώστου, στον οποίο προχωρούν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν είναι δυνατό, σε μια αντικατοχική εκδήλωση να προσκαλείται ένας παράνομος θεσμός του ψευδοκράτους, που αναδείχτηκε στη θέση αυτή με παράνομες διαδικασίες και δεν καλύπτεται ούτε από το Σύνταγμα του 1960, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται κάποιοι, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, δηλαδή να φέρει ενώπιον τετελεσμένων αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο, να προβαίνει στην πρόσκληση προς τον ψευδοδήμαρχο και μετά να καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να την επικυρώσει, ενώ η αρμόδια για την αντικατοχική εκδήλωση επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει συνεδριάσει εδώ και επτά χρόνια.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και αυτοί που επικύρωσαν τις ενέργειες του, έχουν υποβαθμίσει την εκδήλωση από αντικατοχική σε δικοινοτική, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό από την ΕΔΕΚ, η οποία δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση».

ΕΞΑΛΛΟΥ: «Το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου εκτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ενώνει τη φωνή του με τον Δήμο Αμμοχώστου και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Βαρωσιώτες, αλλά και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό για μαζική συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, στις 7:30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και προσθέτει:

«Για να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την κατοχή. Για να παλέψουμε για την επιστροφή στην πόλη μας και την επανένωση της πατρίδας μας. Για να απαιτήσουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική του εκδήλωση, τον Δήμαρχο των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, καθώς και τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σωστά επεδίωξε την ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας με τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και αναπτύχθηκαν σχέσεις και αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου ήταν και παραμένει μια εκδήλωση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια στην κατοχή και τον εποικισμό και υπέρ της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Η συμμετοχή του Τουρκοκύπριου Δημάρχου Αμμοχώστου σε μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ελπίδα ότι ο στόχος για λύση είναι κοινός και μπορεί να γίνει εφικτός. Μια λύση που θα μας οδηγήσει στην επανένωση και την ειρήνη.

Ως ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, θεωρούμε πως το ζήτημα της Αμμοχώστου, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τέτοιου κλίματος που θα επιτρέψει άμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά, στη βάση που ορίζει το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Μια τέτοια εξέλιξη, θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα τιμήσει την αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο: Παρά την απαράδεκτη πρόσκληση στον ψευτο-“δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: