Έξω φρενών στην Άγκυρα με τους Σουηδούς: Στην παρέλαση του Pride Στοκχόλμης οι Κούρδοι παρουσίασαν ομοίωμα του Ερντογάν να κρατά σημαία με το ουράνιο τόξο [εικόνα]

epa10786209 Sweden’s Prime Minister Ulf Kristersson (C) marches in the Stockholm Pride Parade, in Stockholm, Sweden, 05 August 2023. The parade is part of the Stockholm Pride festival that celebrates its 25th anniversary in 2023. EPA, Oscar Olsson, TT SWEDEN OUT




Ομοίωμα του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν που «κουβαλά» μια σημαία με ουράνιο τόξο, παρουσιάστηκε από τις ομάδες Rojava Committees και Queers κατά του Φασισμού στην πορεία Υπερηφάνειας της Στοκχόλμης το Σάββατο.

Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε αντίθεση με τη Σουηδία για μια σειρά ζητημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη κερδίσει τη διεθνή προσοχή νωρίτερα φέτος, όταν κρεμάστηκε ανάποδα από τους αστραγάλους έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης από την κουρδική ομάδα Ροζάβα. Έκανε μια τολμηρή επανεμφάνιση, αυτή τη φορά τοποθετήθηκε όρθιo σε ένα φορτηγό, με μια σημαία ουράνιου τόξου στο χέρι.

Οι Επιτροπές της Rojava παρέλασαν μαζί με το δίκτυο Queers κατά του Φασισμού, κρατώντας σημαίες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τονίζοντας ότι η καταστολή της Τουρκίας δεν επεκτείνεται μόνο στους Κούρδους αλλά και στα άτομα LGBTQ+ στην Τουρκία.

Η Τουρκία κατατάσσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση και έχει ασκήσει πίεση στη Σουηδία να ποινικοποιήσει δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό, αμφισβητώντας τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Το τμήμα Τύπου του Pride επιβεβαίωσε την παρουσία αυτών των σημαιών.

O Toύρκος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Yılmaz Tunç εξέφρασε τις ανησυχίες του στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter. Επέκρινε την έλλειψη απάντησης της Σουηδίας σε αυτό που περιέγραψε ως «προβοκάτσιες κατά του προέδρου μας» και «συνθηκολόγηση με την τρομοκρατία».

Αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον πολύχρωμο διάκοσμο του ομοιώματος ως «αδιάντροπη πρόκληση που πραγματοποιήθηκε από υποστηρικτές των τρομοκρατών», με στόχο τον Ερντογάν.

Το περιστατικό εκτυλίσσεται καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για την αναβίωση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας κάλεσε την Κυριακή για μια «αμερόληπτη» και «συνεπή» πολιτική ενάντια σε όλα τα εγκλήματα μίσους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, προτρέποντας τη Σουηδία να αποφύγει τα «διπλά πρότυπα».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι καταδικάζουν έντονα την πρόκληση των υποστηρικτών του YPG/PKK με στόχο την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη και τη στάση των σουηδικών αρχών που ανέχονται αυτό το περιστατικό.

Οι εχθροί του Ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδος, προσπάθησαν να διχάσουν τους κ. Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: Αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν… Θα προσπαθήσουν ξανά! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: