Χοντραίνει το σκάνδαλο για το Βρετανικό Μουσείο: Προήγαγαν τον ύποπτο κλέφτη σε φύλακα των Γλυπτών αμέσως μετά τις καταγγελίες

FILE PHOΤΟ: A Union Jack waves on top the British Museum as a security staff manages the flow of visitors in London, Britain, EPA/TOLGA AKMEN




Aπίστευτο, ανεύθυνο και από ό,τι φαίνεται αληθινό:Ο διαπρεπής επιμελητής που πρόσφατα απελύθη από το Βρετανικό Μουσείο καταγγελόμενος για μια σειρά κλοπών αρχαιοτήτων, ετέθη επικεφαλής της Συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ουσιαστικά μόλις οι πρώτες καταγγελίες έφθασαν στους υπευθύνους.

Τις αποκαλύψεις ξεκίνησε ο Δρ Ittai Gradel, ένας Δανός έμπορος τέχνης, ο οποίος κατάλαβε ότι ορισμένα πολύτιμα αντικείμενα ανήκοντα στη συλλογή του Μουσείου πωλούντο στο eBay. Επικοινώνησε έτσι με τους διευθυντές του Μουσείου το 2021 για να τους ειδοποιήσει ότι είχαν έναν πιθανό κλέφτη στις τάξεις τους.

Αφού αισθάνθηκε ότι οι ανησυχίες του αγνοήθηκαν, ο Δρ. Gradel επικοινώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου και τον πρόεδρό του George Osborne, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά το θέμα.

Ως γνωστόν ο Πίτερ Χιγκς απολύθηκε ύστερα από εσωτερική έρευνα του Μουσείου στο οποίο εργαζόταν περισσότερα από 30 χρόνια.

Τώρα, προκύπτει ότι ο Χιγκς -ο οποίος αρνείται κάθε αδίκημα- έγινε φύλακας των ελληνικών συλλογών, ακόμη και μετά την προειδοποίηση προς το μουσείο ότι διάφορα αντικείμενα εμφανίζονταν προς πώληση στο eBay σε λογαριασμό που συνδέονταν με το όνομά του.

Το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η Telegraph ενώ το Βρετανικό Μουσείο αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης.

Η Telegraph αναφέρει ότι ο πληροφοριοδότης Δρ Gradel επικοινώνησε με τον αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου Δρα Jonathan Williams το 2021 εκφράζοντας τις ανησυχίες του ότι τα αντικείμενα είχαν κλαπεί.

Ο Δρ Gradel αποκάλυψε ότι από το 2014, αγόρασε περίπου 70 αντικείμενα στο eBay από έναν λογαριασμό που τώρα πιστεύει ότι ανήκε στον κ. Higgs ή σε κάποιον που χρησιμοποιεί το όνομά του. Ο Δρ Gradel πλήρωσε μόλις 15 λίρες για ένα αντικείμενο, ενώ ένα άλλο που αγόρασε για αρκετές εκατοντάδες λίρες πωλήθηκε για χιλιάδες.

Έχει δώσει μια λίστα στην αστυνομία και στο μουσείο αγοραστών που αγόρασαν δέκα αντικείμενα από αυτόν, ενώ τα υπόλοιπα έχουν επιστραφεί.

Επιπλέον, αγόρασε άλλα 150 αντικείμενα από τρίτο μέρος, τα οποία υποψιάζεται ότι προέρχονταν από το μουσείο, αν και δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογό του.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο απολυθείς επιμελητής διορίστηκε αναπληρωτής φύλακας των ελληνικών συλλογών και τον Φεβρουάριο ο Δρ Gradel επικοινώνησε απευθείας με τον αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου Δρ Jonathan Williams.

Του έστειλε ένα αρχείο που απαριθμούσε αντικείμενα που πωλούνταν στο eBay από έναν πωλητή με τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα Peter Higgs.

Ο Δρ Gradel ισχυρίζεται ότι ο Δρ Williams «βασικά μου είπε ‘άντε χάσου’» και επέμεινε ότι η «συλλογή προστατεύεται».

Με πληροφορίες από Telegraph/ British Museum suspect was promoted to job in charge of Elgin Marbles after theft warning 

Μεγάλο κρίμα: Φλόγες στην ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά* Μοναστήρι με μοναδική βυζαντινή αρχιτεκτονική, μνημείο της UNESCO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: