Μεγάλο κρίμα: Φλόγες στην ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά* Μοναστήρι με μοναδική βυζαντινή αρχιτεκτονική, μνημείο της UNESCO [video]

Φωτογραφία από video του tv star




Μεγάλο πολιτισμικό πλήγμα συνιστά η απειλούμενη καταστροφή της Μονής Οσίου Λουκά συνεπεία πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα στ η Βοιωτία αφού όπως αποτυπώνεται από εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τμήμα της ιστορικής μονής παρεδόθη στις φλόγες.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίριά του.

Το περίλαμπρο μοναστήρι του Οσίου Λουκά συγκαταλέγεται στα προστατεύμενα μνημεία της Unesco.

Ηγούμενός του υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα επέλεξε να γίνει εκεί η χειροτονία του όταν εξελέγη στην κορυφή της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ευτυχώς, έγκαιρα, το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Η μονή του Οσίου Λουκά υπήρξε σημαντικό μοναστικό και πνευματικό κέντρο σε όλη τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.  Ιδρύθηκε από τον Όσιο Λουκά το Στειριώτη, στα μέσα περίπου του 10ου αιώνα.  Στη θέση αυτή υπήρχε άλλοτε ιερό της Δήμητρας και πιο πάνω η ακρόπολη του αρχαίου Στειριού.  Στους τοίχους του καθολικού έχουν ενσωματωθεί μεγάλες πέτρες από αρχαία κτίσματα της περιοχής.

Για να χτιστεί αυτό το μεγαλοπρεπές κτίσμα χρειάστηκαν σίγουρα ένας μεγαλοφυής αρχιτέκτονας, ένας φωτισμένος ηγούμενος και χωρίς αμφιβολία αυτοκρατορική οικονομική στήριξη ή πλουσιοπάροχη χορηγία ισχυρών προκρίτων της περιοχής της Θήβας.

Η οικοδομή του Καθολικού, που τοποθετείται χρονολογικά στις δεκαετίες του 11ου αιώνα, αποδίδεται, σύμφωνα με την παράδοση σε τρεις αυτοκράτορες του Βυζαντίου: Τον Ρωμανό Β΄ (959-963), τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο (976-1028) και τον Κωνσταντίνο Θ΄ τον Μονομάχο (1042-1056).

Σε κατοικημένη περιοχή η νέα φωτιά στο Δοκό Χαλκίδας, προληπτική εκκένωση στο Κοντοδεσπότι: Επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: