Από λόγια χορτάσαμε, καιρός για δράση όχι σήμερα, χθες… Τι να πρωτοφθάσει η πυροσβεστική, όταν οι φλόγες έχουν τυλίξει την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Χασιά;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πάρνηθα, μέχρι το Πυροφυλάκιο της Κυράς, στην κορυφή του βουνού, και ενημερώθηκε από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας από το σημείο πλήρη εικόνα των περιοχών που επλήγησαν, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Ένας πύρινος όλεθρος έχει καλύψει όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και τέλος ο δαιμονισμένος άνεμος έχουν παίξει τον ρόλο τους γι’ αυτή την δραματική εξέλιξη.

Τι να πρωτοφθάσει η πυροσβεστική, μια και οι φλόγες έχουν τυλίξει από τον Έβρο μέχρι την Χασιά. Σε αυτό το δραματικό σκηνικό βρήκαν αφορμή στην αντιπολίτευση να πουν τα δικά τους, με γενικόλογες επικριτικές αναφορές.

Τα πολλαπλά μέτωπα που ανάβουν ταυτόχρονα δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, για το κατά πόσον αυτές οι φωτιές είναι αποτέλεσμα κεραυνών, που δεν υπάρχουν ή μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που δεν διαπιστώνεται να έχουν σκάσει.

Το ανθρώπινο χέρι είναι ο πιθανότερος υπεύθυνος αυτής της καταστροφής. Με αυτή την έννοια οφείλουν εκείνοι που έχουν εύκολη την κριτική, να αναλογιστούν τον αγώνα των πυροσβεστών, των αεροπόρων και των αστυνομικών, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ζωές και περιουσίες.

Από τον καναπέ τους τα πολιτικά στελέχη, ασκούν εκ του ασφαλούς κριτική, δείχνοντας έτσι την ανευθυνότητά τους αφενός, και την επιπολαιότητα τους αφετέρου.

  • Χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν παραδοθεί κι αυτές στον πύρινο όλεθρο. Στον Καναδά έχουν καεί εκτάσεις που ισοδυναμούν με την συνολική έκταση της Ελλάδας. Ανάλογες πυρκαγιές, που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις είχαμε φέτος και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η δυσμενής κλιματική εξέλιξη είναι μια παράμετρος και φυσικά η εγκληματική δράση ανθρώπων, που είτε είναι πυρομανείς, είτε δρουν με βάση σχεδίου, που ουδείς γνωρίζει που αποσκοπούν.

Αντί λοιπόν όλων η σκέψη να είναι στους ανθρώπους, που η φωτιά καταστρέφει σπίτια, περιουσίες και υποδομές, γράφουμε στα social media ότι μας κατέβει σε μια προσπάθεια να εκτονώσουμε τα πολιτικά μας πάθη και τίποτε άλλο.

Ήδη ζητήθηκε και η κυβέρνηση συμφώνησε να γίνει εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών. Θα ακούσουμε τους μεν να καταγγέλλουν και τους δε να εξηγούν τα όσα έγιναν και τα όσα δεν έγιναν.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει το θέμα, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την δέουσα σοβαρότητα. Να επανεξετάσει ο Κ. Μητσοτάκης τις επιλογές του από το υπουργικό επίπεδο, μέχρι τα στελέχη της πυροσβεστικής.

Ανεξάρτητα από τις γενικόλογες καταγγελίες της αντιπολίτευσης, που ουδέν προσφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυβέρνηση οφείλει να μας πει πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει στον άμεσο μέλλον τις εκτεταμένες πυρκαγιές και ποια άμεσα μέτρα θα λάβει γι’ αυτό το σκοπό.

  • Ίσως είναι καιρός να επιστρατευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να περιπολούν σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Να συνδεθούμε με δορυφόρους σε real time, που εντοπίζουν τις εστίες πριν αυτές πάρουν διαστάσεις καίγοντας ανεξέλεγκτα δάση , σπίτια και υποδομές.

Πάντως κάτι πρέπει να γίνει. Το ένα εκατομμύριο καμένης γης φέτος, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική. Επιβάλλεται πρόβλεψη και επαγρύπνηση. Με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Από λόγια των πολιτικών χορτάσαμε. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι καταστροφή της ζωής.

Το αύριο δεν περιμένει. Σήμερα οφείλει να δράσει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις άναρθρες κραυγές κάποιων, που κατά βάθος χαίρονται, μια και το αντιπολιτευτικό τους μένος είναι πάνω από την πατρίδα και την προστασία ζωής , περιουσιών και πρασίνου. Καιρός να δούμε έργα προκειμένου να σωθεί ότι απέμεινε όρθιο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κρατικό διαλυτήριο: Ακούσαμε από την κυβέρνηση, να λέει ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της δολοφονίας του Μιχάλη και θα αποδοθούν οι ευθύνες… Αλήθεια;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: