Το θέμα των αγνοουμένων είναι ΜΟΝΟ ανθρωπιστικό και τίποτα άλλο, ας σταματήσουν τα τουρκικά τερτίπια: Είναι μια τραγική πτυχή της συνεχιζόμενης κατοχής

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη εργασία της Επιτροπής. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Λευκωσία

Για μια ακόμη φορά, η τουρκική πλευρά αξιοποιεί το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοούμενων για προώθηση της αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.

Αυτός είναι διαχρονικός στρατηγικός στόχος της κατοχικής δύναμης και δεν αποφεύγει τον πειρασμό να εκμεταλλευτεί τα πάντα για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, αυτής της επιδίωξης. Γνωρίζοντας διαχρονικά πώς λειτουργεί η κατοχική πλευρά, ήταν αναμενόμενο πως θα χρησιμοποιούσαν και το θέμα των αγνοουμένων για εξυπηρέτηση των στόχων της.

Την ώρα, που ως γνωστό, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συμφώνησε για κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι χθες Παρασκευή (ΕΔΩ και ΕΔΩ), εξέλιξη αρκούντως σημαντική, το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ΔΕΑ, Χακί Μουφτουζαντέ, αρνήθηκε να παραστεί στη συνάντηση με την εισηγήτρια για τους Αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιζαμπέλ Σάντος με πρόσχημα ότι η ευρωβουλευτής δεν συνάντησε και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους.

Δεν δέχθηκε, δηλαδή, η εκπρόσωπος ενός θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δει αξιωματούχους του παράνομου καθεστώτος, της αποσχιστικής οντότητας.

  • Η μόνιμη εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για του Αγνοούμενους είχε συναντήσεις με κυπριακή ηγεσία γεγονός που φαίνεται ότι ενόχλησε το κατοχικό καθεστώς.

Ποιους δηλαδή θα έπρεπε να συναντήσει; Τους εκπροσώπους της παράνομης αποσχιστικής οντότητας;

«Η δικαιοσύνη απαιτεί να δίνονται στα μέρη που εμπλέκονται σε μια διαφορά ίσες ευκαιρίες να εξηγηθούν», είπε σε γραπτή του δήλωση, ο Χ. Μουφτουζαντέ, για να εξηγήσει τον λόγο, που δεν προσήλθε στην συνάντηση της εισηγήτριας για τους Αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιζαμπέλ Σάντος με τα τρία μέρη της ΔΕΑ.

«Νομίζω ότι θα ήταν, τουλάχιστον, αφελές να περιμένουμε ότι η έκθεση που θα προετοιμαστεί από μια εισηγήτρια που αρνείται να ακούσει καν τα ενδιαφερόμενα μέρη πρώτου βαθμού για οποιοδήποτε θέμα θα είναι αντικειμενική», υποστήριξε προετοιμάζοντας το έδαφος για το πώς θα αντιμετωπίσει η τουρκική πλευρά τα όσα θα παρουσιάσει η κ. Σάντος.

Στη δήλωση του Μουφτουζαντέ αποκαλύπτεται και η πρόθεση της κατοχικής πλευράς. Γιατί, δηλαδή, το έκανε αυτό, να αρνηθεί να συναντήσει την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έκανε λόγο για «εγγενή ίσα δικαιώματα», τα οποία αρνείται η Ε.Ε. να αναγνωρίσει, παραπέμποντας στο αφήγημα της αναγνώρισης.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε το προφανές. Ότι, δηλαδή. Το ζήτημα των αγνοουμένων, μια τραγική πτυχή της συνεχιζόμενης κατοχής, είναι κατ΄ εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα και μόνο έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα τουρκικά τερτίπια και μεθοδεύσεις δεν έχουν θέση σε ένα τέτοιο ζήτημα και δεν μπορούν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πρέπει και να καταγγέλλονται. Παράλληλα, ελπίζουμε πως με αφορμή η σημερινή κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι, να αλλάξει η τουρκική πλευρά συμπεριφορά και νοοτροπίες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Παρεδόθη η Κύπρος επειδή έτσι συμφωνήθηκε: Ενώ ο Αττίλας προέλαυνε στη Γενεύη, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία καθόρισαν πως στο νησί υπάρχουν «δύο αυτόνομες περιοχές»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: