Το Προεδρικό της Λευκωσίας διαψεύδει τον …”οργισμένο” κατοχικό ηγέτη: Επαναλαμβάνει την αγωνία για εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων

FILE PHOTO: Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» φιλοξενήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, και τοποθετήθηκε για τους ψεύτικους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη.

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπαναχώρησε από συμφωνία που είχαν καταλήξει για άμεση έναρξη εκσκαφής στην κατεχόμενη Αλόα της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου εικάζεται οτι βρίσκεται μαζικός τάφος Τουρκοκυπρίων, προ της συνάντησης στο εργαστήρι της ΔΕΑ».

Σε δηλώσεις του στο OMEGA ο κος Λετυμπιώτης τόνισε ότι η δική μας πλευρά πάντα συνεργαζόταν και πάντα θα συνεργάζεται για το ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων.

«Για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, δεν θα μπορούσαμε να αποκρύπτουμε πληροφορίες. Ακριβώς το αντίθετο. Εμείς επαναλαμβάνουμε την αγωνία μας για εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων», τόνισε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι με τις δημόσιες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβάλλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος.

«Επαναλαμβάνουμε εκ νέου το κάλεσμα στον κ. Τατάρ για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης ηγετών. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και δεν πρέπει να αποφεύγεται με προσκόμματα», κατέληξε.

  • Χρειαζόμαστε τη στήριξη των δυο ηγετών, λέει στο ΚΥΠΕ το τρίτο μέλος της ΔΕΑ

Την ελπίδα οι δυο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Ερσίν Ταταρ, να επισκεφθούν μαζί σύντομα το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), και να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή στήριξή τους σε αυτήν, εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Πολ Ενρί Αρνί.

Τόνισε πως η ΔΕΑ χρειάζεται τη στήριξη αυτή.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί των προσπαθειών που γίνονται για μια κοινή επίσκεψη των δυο ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, αλλά και τα όσα υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης περί «υπαναχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς» από συμφωνία που είχε επιτευχθεί για άμεση έναρξη εκσκαφής στην κατεχόμενη Αλόα, ο κ. Αρνί δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τατάρ.

Εύχομαι, πρόσθεσε, «αυτό το θέμα να μπορέσει να επιλυθεί γρήγορα» και να πραγματοποιηθεί η κοινή επίσκεψη των δυο ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, ώστε αυτοί «να μπορέσουν να επαναλάβουν τη στήριξη τους στη ΔΕΑ όπως συνέβαινε με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων τα τελευταία 42 χρόνια», όπως είπε, τονίζοντας πως η Επιτροπή χρειάζεται αυτή τη στήριξη. Σημειώνεται πως η ΔΕΑ συστάθηκε το 1981.

«Ελπίζω να μπορέσει να οργανωθεί αυτή τη επίσκεψη σύντομα και οι ηγέτες να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή στήριξή τους στη ΔΕΑ», σημείωσε ο κ. Αρνί.

Είπε, ακόμη, πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, συνεχίζει να εργάζεται σε συνεργασία με τη ΔΕΑ για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.

«Τα τρία μέλη της ΔΕΑ είναι δεσμευμένα για πραγματοποίησή της», κατέληξε.

Η Τουρκοκύπρια που δέχθηκε επίθεση από Ελληνοκύπριους: Δεν θέλω να δείξω την επίθεση ως ρατσισμό, θύμωσαν επειδή αρνήθηκα την παρενόχλησή τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: