Το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth της Chevron σηκώνει …άγκυρα: Η Λευκωσία αισιοδοξεί καθώς αναμένει τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη» (video)

Το γεωτρύπανο Stena Forth της εταιρείας Stena Drilling που θα εργαστεί για τη Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ. Φωτογραφία via Facebook, @Stena Drilling




Άγκυρα για το λιμάνι Λεμεσού ετοιμάζεται να σηκώσει το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth, έχοντας ολοκληρώσει πριν από λίγα 24ωρα την τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η αποστολή των αποτελεσμάτων της γεώτρησης από την αδειούχο κοινοπραξία, με επικεφαλής την αμερικανική Chevron, με αρμόδια πηγή να δηλώνει στο OMEGA Channel και στην Χριστίνα Μαύρου πως δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις.

«Στο χείριστο σενάριο θα επιβεβαιώσει τα 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου, με ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν.

Είναι σημαντικό ότι αυτή η γεώτρηση έγινε στο κέντρο του κοιτάσματος, και με πολύ μικρές παρεμβάσεις μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί σε γεώτρηση παραγωγής», δηλώνει αρμόδια πηγή στο OMEGA.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Κυβέρνηση θα δώσει τα σχόλιά της στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε η Chevron, επιδιώκοντας από τη μία να σπρώξει νωρίτερα από το 2028 την παραγωγή του Αφροδίτη, και από την άλλη να διασφαλίσει κάποια ευελιξία για μελλοντική χρήση του φυσικού αερίου προς την Κύπρο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, τέλη Ιουλίου πιάνουν δουλειά οι τεχνικές επιτροπές της Κύπρου και του Iσραήλ για την ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών, τόσο με αγωγό φυσικού αερίου, όσο και με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Η επίσημη κήρυξη των εργασιών τους θα γίνει κατά την τριμερή κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, με χρονοδιάγραμμα κατάληξης σε ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2023.

Το πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή οι διακρατικές συμφωνίες, στόχο έχουν να υπογραφούν τέλη Νοεμβρίου, κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι.

Θα προκαλέσει ευθέως την Αθήνα και τη Λευκωσία: Ο “Σουλτάνος” Ερντογάν έδωσε εντολή για επίδειξη ισχύος και πανηγύρια με την ευκαιρία της μαύρης “επετείου” της εισβολής του Αττίλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: