Το BBC “διέγνωσε” ότι η επιδεινούμενη οικονομική κρίση οδηγεί τον “Σουλτάνο” να στρέφει τη ματιά του προς τη Δύση: Είναι ο κλασικός Ταγίπ Ερντογάν…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, with his wife Emine, addressed citizens in Istanbul on July 15 Democracy and National Unity Day. Photo via Turkish Presidency




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) έκανε ένα μεγάλο βήμα αυτή την εβδομάδα για να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Είναι μια γρήγορη πολιτική στροφή, όπως σημειώνει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναζητά λύσεις σε μια μακρά και επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

Ο κ. Erdogan κατέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, όταν ξαφνικά απέσυρε τη μακροχρόνια αντίρρησή του στο αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Ώρες πριν φτάσει στη Λιθουανία, είχε εγκαλέσει τη Στοκχόλμη επειδή δεν κατάφερε να κάνει αρκετά για να σταματήσει την τρομοκρατία. 

Η ξαφνική αλλαγή του προσανατολισμού του υπογραμμίζει πόσο πολύ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προσπαθεί να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση και να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές που έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών της δεινών. 

“Είναι ο κλασικός Erdogan. Προέρχεται από το πουθενά, η ξαφνική αλλαγή πολιτικής και τόνου”, δήλωσε ο Μπατού Κοσκούν, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα στο think tank Institute Sadiq. 

“Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης θα υπέφερε από μια τέτοια στροφή. Αλλά εκείνος προσπορίζει οφέλη από αυτό.” Αυτό συμβαίνει επειδή εξασφάλισε δεσμεύσεις από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντάλλαγμα για το πρόσωπό του.

Για την Τουρκία είναι ορατή πλέον τώρα η πορεία για να λάβει μια πολυαναμενόμενη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο κ. Erdogan λέει ότι οι Βρυξέλλες είναι «θετικές» σχετικά με την αναβίωση της μακροχρόνιας προσπάθειας της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και να προχωρήσει στην απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας. 

ΠΗΓΗ: BBC News – Turkey’s deepening economic crisis prompts Erdogan to look West

“Τίποτε, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει πριν να έχει τελειώσει.”: Δεν είναι βέβαιη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας και πάλι της Τουρκίας, “βράχος” ο Μενέντεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: