Το ακροδεξιό AfD υπέρ ελεγχόμενης διάλυσης της Ε.Ε.: Συμμαχεί με τον Όρμπαν, εκμεταλλεύονται τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών

epa10230793 Tino Chrupalla, AfD Federal Chairman, waves a German flag in front of Reichstags building in Berlin, Germany. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




H ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρόκειται να καταστήσει την ελεγχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έναν από τους βασικούς στόχους της για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, με τον ηγέτη της Tino Chrupalla να αποκαλεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) έναν από τους κύριους συμμάχους του.

Στην πρότασή του για το προεκλογικό ευρωπαϊκό μανιφέστο, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της κομματικής διάσκεψης (29/7), το AfD ζητά μια «ελεγχόμενη διάλυση» της «δεσποτικής ΕΕ».

«Απαιτούμε μια επαναφορά για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνών-κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά», δήλωσε ο Chrupalla, συναρχηγός του AfD, στο Euractiv. Η ΕΕ είναι ένας «οικονομικός χώρος μόνο και τέτοιος πρέπει να παραμείνει», πρόσθεσε.

Η ΕΕ «αγκαλιάζει τις εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το έθνος-κράτος», ενώ είναι ανεπαρκώς δημοκρατική καθώς η Επιτροπή δεν έχει νομιμότητα, υποστήριξε.

Ο Chrupalla ανέφερε επίσης τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης νομιμότητας της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών» και οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση. 

Αντίθετα, το AfD προτείνει την αντικατάσταση της ΕΕ με «μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική και βασισμένη στα συμφέροντα κοινότητα, μια ένωση ευρωπαϊκών εθνών».

Η πρόταση του AfD, η οποία θα οδηγούσε ουσιαστικά στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, ήταν μια μακροχρόνια θέση του κόμματος, σημειώνεται καθώς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές το AfD έκανε εκστρατεία για την πλήρη διάλυση της Ε.Ε.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι θέσεις πολλών ακροδεξιών αδελφών κομμάτων της πολιτικής ομάδας Identity and Democracy (ID) έχουν αμβλυνθεί σημαντικά. Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National στη Γαλλία της Marine Le Penν, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει την ιδέα για διάλυση της ΕΕ και πίεσε για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ– κάτι που το AfD λέει ότι είναι αδύνατο.

Ομοίως, το ακροδεξιό Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία επιδιώκει επί του παρόντος να γίνει πιο ελκυστικό ενώ σφυρηλατεί ευρεία συμμαχία με τις κεντροδεξιές δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές, εγκαταλείποντας σιγά σιγά τις ευρωσκεπτικιστικές του ιδέες.

Ωστόσο, ο Chrupalla είναι αισιόδοξος ότι η διάλυση της ΕΕ μπορεί να λάβει σάρκα και οστά και ποντάρει στα δεξιά κόμματα στην Αυστρία και την Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές είναι καλές «καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας».

Η Αυστρία και η Ουγγαρία θα ήταν ιδανικοί εταίροι και φυσικοί σύμμαχοι για το AfD και ο Orbán «δείχνει ήδη πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική βάσει συμφερόντων στην Ευρώπη».

Στην Αυστρία το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις παρά τις συχνές καταγγελίες για διαφθορά. Ομοίως, το Fidesz του Orbán προβλέπεται να κερδίσει σχεδόν τις μισές ψήφους, με τον πλησιέστερο υποψήφιο να υστερεί σχεδόν κατά 30%.

Το ίδιο το AfD επανήλθε πρόσφατα, καθώς το κόμμα βρίσκεται επί του παρόντος στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20%, ακόμη και μπροστά από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Καγκελαρίου (SPD).

Εν τω μεταξύ, το FPÖ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD. Ωστόσο, ενώ το Fidesz του Orban είναι ιδεολογικά κοντά στο AfD, δεν ευθυγραμμίζεται με καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού αποχώρησε από το κεντροδεξιό ΕΛΚ, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Nick Alipour – German far-right works for EU’s ‘controlled dissolution’

Η αδελφή του Αλέξη “φωτογραφίζει” την Αχτσιόγλου: Αυτά τα λίγο έτσι και λίγο γιουβέτσι, δεν βοηθάμε… Να ανατρέψουμε το μύθο του Αισώπου για τον λαγό και τη χελώνα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: