Τίποτε δεν είναι τυχαίο! Από βόμβες ΜΚ82 & Μ64 στοιβαγμένες εκτός της αποθήκης οι εκρήξεις στην Αγχίαλο: Καρατομήθηκε ο διοικητής

H στιγμή μία από τις μεγάλες εκρήξεις στην Νέα Αγχίαλο. Photo via ert https://exchange.glomex.com/video/v-cudjv0gm3klt




Τίποτε δεν είναι τυχαίο, αυτό είναι αξίωμα. Και η γνώση των γεγονότων οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει σε γνώση της η Hellas Journal, οι εκρήξεις πυρομαχικών στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου οφείλονται σε λάθος ανθρώπινου παράγοντα, έστω και κακή εκτίμηση δεδομένων επικινδυνότητας.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που διερευνούν οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς είναι η θέση των βλημάτων που εξερράγησαν: Αν δηλαδή βρίσκονταν ασφαλισμένα εντός της αποθήκης ή έξω από αυτήν.

Όπως διαφαίνεται το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι υπήρχαν δυο «ντάνες» με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 & Μ64 (οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16) εκτός της αποθήκης.

Το σενάριο αυτό ενισχύουν οι δυο βασικοί κρατήρες που δημιουργήθηκαν μετά τις εκρήξεις.

Πολλές φορές βλήματα μένουν εκτός αποθήκης κυρίως επειδή χρησιμοποιούνται είτε για λόγους εκπαίδευσης ημέρα ή νύχτα αλλά και λόγω αντικατάστασης υλικού.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες διαδικασίες για τον τρόπο απόθεσης τους εκτός αποθήκης αλλά και συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό το υλικό μένει εκτεθειμένο.

Καρατόμηση διοικητή

​Συμφώνως με πληροφορίες αεροπορικής πηγής, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΑ «στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ «αναστέλλονται» τα καθήκοντα του διοικητή της 111 ΠΜ Σμηνάρχου μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ο διοικητής της 111 ΠΜ, είχε αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντά του πριν από τέσσερις μόλις μήνες, στις 31 Μαρτίου 2023. Ο αξιωματικος διατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Καθήκοντα προσωρινού διοικητή της μονάδος αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υποδιοικητης επίσης στον βαθμό του Σμηνάρχου.

Οι πυροτεχνουργοί

Πάντως, τις τελικές απαντήσεις θα δώσουν οι πυροτεχνουργοί που αυτές τις ώρες έχουν απογειώσει ως και drone με ειδική κάμερα ώστε να δουν από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής αλλά και σε πόση απόσταση υπάρχουν θραύσματα, συνέπεια των εκρήξεων.

Να σημειωθεί τέλος ότι παρά τη ζημιά στο κύρος της Πολεμικής Αεροπορίας οι συγκεκριμένες βόμβες δεν αποτελούν πλέον μέρος του οπλισμού των F-16 καθώς θεωρούνται πεπαλαιωμένες.

Φυσικά και η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη, και το γεγονός ότι εκκενώθηκε μια αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σημαντικό και οι καταστροφές στη Νέα Αγχίαλο από τις εκρήξεις είναι τρομακτικές.

Γ.Σ.

Νέα Αγχίαλος: Tα σενάρια για τις εκρήξεις και τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι* Ξεκινά άμεσα ο επανέλεγχος στην πυρασφάλεια των μονάδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: