Νέα Αγχίαλος: Tα σενάρια για τις εκρήξεις και τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι* Ξεκινά άμεσα ο επανέλεγχος στην πυρασφάλεια των μονάδων

H στιγμή μία από τις μεγάλες εκρήξεις στην Νέα Αγχίαλο. Photo via ert https://exchange.glomex.com/video/v-cudjv0gm3klt




Στην εκτίμηση ότι οι εκρήξεις κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης δεν προήλθαν από αυτά καθ΄ εαυτά τα ακριβά πυρομαχικά συστήματα αλλά από κάποιο μικρό φορτίο που ίσως παρέμεινε στην περιοχή που επλήγη από τη φωτιά προχώρησε ο αντιπτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ αναφερόμενος στα πιθανά σενάρια που προκάλεσαν τις εκρήξεις.




Όπως σημείωσε: «ο στρατιωτικός εξοπλισμός στα μεγάλα αεροδρόμια δεν βρίσκεται κοντά στα αεροδρόμια. Βρίσκονται εκεί όπου είναι πιο ασφαλείς. Ως εκ τούτου, τέτοια περιστατικά είναι απίθανο να συμβούν. Όπως καταλαβαίνω, δεν ήταν τα πυρομαχικά που εξερράγησαν, τα ακριβά συστήματα που υπήρχαν εκεί, αλλά ένα μικρό φορτίο που έμεινε στην περιοχή που επλήγη από τη φωτιά».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν οι εκρήξεις από το έδαφος, αλλά εσωτερικά. Δεν μπορώ να το ξέρω διότι αυτό θα φανεί από την διερεύνηση και αν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν».

«Όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Υπουργός θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα ασφάλειας. Θα πρέπει να επανεξεταστούν για να δουν εάν πραγματικά λειτουργούν. Υπάρχει περίπτωση να προσαρμοστούν νέα δεδομένα ή καινούργια συστήματα που ενδεχομένως δεν υπάρχουν. Όμως εγώ σας διαβεβαιώνω ότι η Αεροπορία χρησιμοποιεί ότι πιο σύγχρονο» είπε ο αντιπτέραρχος.

Ωστόσο οι κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σύντομα χωρίς οι αρχές να εξασφαλίσουν ή να εγκρίνουν τα πάντα για την επιστροφή.

Για τεράστιο ατύχημα έκανε λόγο και ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.




Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ επέστησε την προσοχή τους κατοίκους: «Κανείς δεν πρέπει να συλλέγει και να αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει» σημείωσε.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις εκρήξεις στο στρατόπεδο και το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σε απόσταση 2 χλμ. τόνισε ότι η έκρηξη ήταν περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες. «Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες βόμβες και πυρομαχικά» πρόσθεσε.

Οι πολεμικές σκηνές στη Νέα Αγχίαλο προκάλεσα σήμερα την αντίδραση της κυβέρνησης που προχωρεί σε επανέλεγχο των συστημάτων σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες.

Ετσι, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογη των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για την πυρκαγιά στο στρατόπεδο διέταξε ο Δένδιας: Επανελέγχεται η πυρασφάλεια όλων των μονάδων* Πιθανότητα οργανωμένου εμπρησμού διερευνά και η εισαγγελία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: