Τι συνέβη τη μοιραία νύχτα που χάθηκαν εκατοντάδες άμοιροι μετανάστες; Το CBS επιχειρεί να ανασυνθέσει το σκηνικό του ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου

FILE PHOTO: The Hellenic Coast Guard shows migrants on a boat. Photo via HELLENIC COAST GUARD




Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News σε ρεπορτάζ του Camilo Montoya-Galvez τονίζει ότι η βύθιση ενός επικίνδυνα φορτωμένου αλιευτικού σκάφους, που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες κοντά στις ακτές της Ελλάδας, στις αρχές του μήνα, έχει γίνει μια από τις πιο θανατηφόρες τραγωδίες προσφύγων των τελευταίων ετών και ο ήδη τρομακτικός απολογισμός των νεκρών του αναμένεται να αυξηθεί.

Η ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο ως προς το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα που πραγματοποιούν χιλιάδες μετανάστες κάθε μήνα με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη, καθώς και τις ολοένα και πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω μαζικών προσφυγικών ροών και εντεινόμενης μεταναστευτικής δυσαρέσκειας στο εσωτερικό.

Επίσης, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες ή την έλλειψη ενεργειών των ελληνικών αρχών πριν την ανατροπή του σκάφους.

  • Τι συνέβη;

Στις 13 Ιουνίου, ένα αεροπλάνο που διαχειρίζεται ο Frontex, εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος στα διεθνή ύδατα κοντά στην Ελλάδα που ήταν «πολύ συνωστισμένο» και «πλοηγούσε με αργή ταχύτητα». Ο Οργανισμός είπε ότι ενημέρωσε Ιταλούς και Έλληνες αξιωματούχους για τη θεώρηση και την τοποθεσία του σκάφους.

«Το αεροπλάνο παρακολουθούσε το αλιευτικό σκάφος για 10 λεπτά πριν χρειαστεί να επιστρέψει στη βάση για ανεφοδιασμό. Ο Frontex πρόσφερε πρόσθετη αεροπορική υποστήριξη στις ελληνικές αρχές στις 13 Ιουνίου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση», ανέφερε ο Οργανισμός σε δήλωση στο CBS News.

Ο Frontex πρόσθεσε ότι Έλληνες αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Οργανισμό να στείλει αντ’ αυτού ένα drone σε άλλο περιστατικό διάσωσης μεταναστών πιο ανατολικά, στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης.

Το βίντεο που ελήφθη από το αεροπλάνο του Frontex δείχνει ότι το σκάφος ήταν εξαιρετικά γεμάτο εκείνη την ημέρα, με δεκάδες μετανάστες στο κατάστρωμα του πλοίου. Η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε ότι το πλοίο μετέφερε από 400 έως 750 μετανάστες.

Το Ελληνικό Λιμενικό είπε ότι ζήτησε από τα κοντινά σκάφη να βοηθήσουν το αλιευτικό σκάφος και αργότερα έστειλε το δικό του σκάφος, αφού ειδοποιήθηκε για το συμβάν. Το Ελληνικό Λιμενικό είπε ότι ένα από τα σκάφη του έφτασε στη θέση του αλιευτικού το απόγευμα της 13ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι μετανάστες στο σκάφος απέρριψαν την προσφορά βοήθειας και είπαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία.

  • Οι επιζώντες της τραγωδίας είπαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το αλιευτικό σκάφος ήταν πολύ γεμάτο. Κάποιοι είπαν ότι το σκάφος άρχισε να κινείται, αφού άλλα πλοία πρόσφεραν προμήθειες και οι άνθρωποι που επέβαιναν διαπληκτίστηκαν για αυτά.

Άλλοι επιζώντες είπαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος, γεγονός που ανάγκασε το σκάφος να κινηθεί μπρος-πίσω.

Κάποιοι από αυτούς έχουν κατηγορήσει εν μέρει Έλληνες αξιωματούχους για την τραγωδία. Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι οι αρχές προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος, υπονοώντας ότι το αλιευτικό βυθίστηκε λόγω βλάβης της μηχανής και μετακίνησης των μεταναστών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι συνήγοροι για τους μετανάστες είπαν ότι οι ελληνικές αρχές είχαν καθήκον να επέμβουν νωρίτερα και να απομακρύνουν τους μετανάστες από το σκάφος, ακόμη κι αν είχαν αρνηθεί τη βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Κυβέρνηση ανέφερε ότι διάφορα ερωτήματα, που τέθηκαν από το CBS News, βρίσκονταν υπό διερεύνηση και ότι δεν ήταν δυνατή η απάντηση λόγω νομικών περιορισμών που συνδέονται με μια εν εξελίξει έρευνα.

Ποιες είναι οι πολιτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες;

Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν σχετικά γενναιόδωρους νόμους για το άσυλο στα χαρτιά, αρκετές χώρες όπως η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα προσπάθησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους, να ενισχύσουν τους κανόνες ασύλου και να αυξήσουν τις απελάσεις.

  • Ακόμη και η Σουηδία, η οποία υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 μαζί με τη Γερμανία, πρότεινε πρόσφατα τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Οι ολοένα και πιο σκληροπυρηνικές πολιτικές έχουν στοχεύσει κυρίως νέες αφίξεις από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει παραπονεθεί ότι επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος των προσφυγικών ροών λόγω της θέσης της Ελλάδας στη Μεσόγειο και της γειτνίασης με την Ασία, έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό από αξιωματούχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση μεταναστών και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αναφορές έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που εγκατέλειψαν αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στη θάλασσα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και την πολιτική της ΕΕ.

Τίτλος: Migrant boat disaster: What to know about the tragedy off the coast of Greece

ΠΗΓΗ: δίκτυο CBS News, Camilo Montoya-Galvez– To video του CBS ΕΔΩ

Η Frontex απειλεί την Αθήνα: Εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει και να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο των άθλιων που διακινούν άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: