Στον κανονισμό της ΕΕ προσκρούει η πρόθεση της Λευκωσίας να επιβάλει πρόστιμα στους Ελληνοκυπρίους που βάζουν βενζίνη στα Κατεχόμενα

File Photo: Το Οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. ΚΥΠΕ




Στον τοίχο του ευρωπαϊκού κανονισμού της Πράσινης Γραμμής φαίνεται ότι θα προσκρούσει η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα σε Ελληνοκύπριους που καθημερινά περνούν τα οδοφράγματα για να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με καύσιμα από τουρκοκυπριακά πρατήρια.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους 4 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης για κάθε Ελληνοκύπριο πολίτη που επιλέγει να μεταβεί στο βορρά για να εφοδιάσει το όχημά του με τα κατά σχεδόν 50% φθηνότερα καύσιμα.

Σε σχέση με το πώς οι κυπριακές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν αυτούς τους ελέγχους, εκπρόσωπος των κυπριακών τελωνείων δήλωσε ότι θα διενεργούνται έλεγχοι στους δείκτες καυσίμων των οχημάτων κατά την είσοδο τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Η εν λόγω εξαγγελία έχει ήδη δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων οι οποίες για την ώρα εκφράζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν είναι παράνομο» διαμηνύει η Κομισιόν

Η νέα συνθήκη στα οδοφράγματα αναμένεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού εν πρώτοις φαίνεται να καταστρατηγείται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής που εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2004, από τότε δηλαδή που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για κανονισμό ο οποίος εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέτρο οικονομικής στήριξης προς την τ/κ κοινότητα αλλά και ως μέτρο ενθάρρυνσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ήδη εκπρόσωποι της Κομισιόν απαντώντας σε ερωτήσεις ελληνοκυπριακών ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν πως με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, προϊόντα που δεν υπερβαίνουν τα 260 ευρώ και δεν μεταφέρονται για εμπορική χρήση απαλλάσσονται από οποιαδήποτε φορολογία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπόκεινται σε κατασχέσεις και πρόστιμα.

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Γιωργάλλας για το Κυπριακό: «Η τουρκική κατοχή δε μπορεί να διαιωνίζεται», η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: