Στο «κόκκινο» οι θερμοκρασίες, σήμερα και αύριο η κορύφωση του καύσωνα: Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν θα λειτουργήσει [video]

Λουόμενοι δροσίζονται στην παραλία Αρβανιτιά στο Ναύπλιο, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στον “σκληρό πυρήνα” του καύσωνα “Κλέωνα” που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισέρχεται για ένα δύσκολο διήμερο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η χώρα με θερμοκρασίες που θα σκαρφαλώσουν ακόμα και στους 43 βαθμούς.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 με 43 βαθμούς πιθανώς τοπικά και τους 44, εως 39 με 40 στα νησιά μας.

Σε θερμική κορύφωση σήμερα και αύριο ο “Κλέων” – Ποια μέτρα ισχύουν, τι δεν θα λειτουργήσει
Στην Αττική, ηλιοφάνεια, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία από 26 έως 42 βαθμούς. Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία από 24 έως 40 βαθμούς.

Τo Σάββατο θα περάσει με ήλιο παντού και ίσως ελάχιστες μπόρες στα ορεινά της Θράκης. Οι βοριάδες 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, έως 42 με 44 βαθμούς στα υπόλοιπα.

Όσο για την Κυριακή οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και θα ρίξουν 2 με 4 βαθμούς κάτω τη θερμοκρασία στα ανατολικά.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ζήτημα των πυρκαγιών, καθώς ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ υψηλός λόγω ανέμων έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη:




Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αίθριος και ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στο Ιόνιο θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 και στο εσωτερικό της Στερεάς 42 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας 43 και πιθανόν κατά τόπους έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και στη νότια Κρήτη έως 37 με 39 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ποιες διαδικασίες αναστέλλονται 

Αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω του καύσωνα.

Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών.

Αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή. Ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία συστήνεται, “όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες”.

Αναβάλλονται τα ραντεβού 12:00 με 15:00 στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Επίσης τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι.

Αρχαιολογικοί χώροι

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ εκτίμησε ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης τουλάχιστον τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 17:00 εφόσον ο υδράργυρος φτάσει πάνω από 40 βαθμούς.

Κάτι ανάλογο θα γίνει στο Άργος και στη Λάρισα.

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε, την υποχρεωτική παύση εργασιών (χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο) σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αποφασίστηκε παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12 ως τις 5μμ.

Επίσης με σχετική εγκύκλιο προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα. Στην ίδια εγκύκλιο ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει Απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι:

  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε συστάσεις στους παραγωγούς η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες – από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00 – με αποφυγή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο ενεργοποίησε το τηλεφωνικό κέντρο 210 5256 379, έως την Τετάρτη 19/07, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, για παροχή καθοδήγησης και στήριξης, ενώ όλοι οι εθελοντές του Humanity Greece βρίσκονται στην 1η γραμμή στηρίζοντας τους ευάλωτους συνανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας μέσω της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.

Πηγή: ertnews

Διακοπές ρεύματος σε Ζωγράφου, Παγκράτι και Καισαριανή λόγω βλάβης σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: