Στη δικτατορία του Λουκασένκο κάθε αντίθετη φωνή έχει σβήσει: Xειρότερη από ποτέ η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία είναι «καταστροφική» και δεν παύει να γίνεται ολοένα χειρότερη.

Αυτό επισήμανε χθες η ειδική εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Το καθεστώς του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκάσενκο έχει επιδοθεί σε διωγμό της κοινωνίας των πολιτών και των τελευταίων φωνών διαφωνίας που απομένουν, τόνισε η Αναΐς Μαρέν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση παραμένει καταστροφική. Δυστυχώς, δεν σταματά να χειροτερεύει», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κυρία Μαρέν, «η απουσία λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τροφοδοτεί κλίμα φόβου μεταξύ των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Στον ρόλο αυτό εδώ και πέντε χρόνια, υπενθύμισε στο Συμβούλιο ότι είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια για τη «στροφή στον ολοκληρωτισμό» από πλευράς Μινσκ, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης το 2020.

Στην ετήσια έκθεσή της, η κυρία Μαρέν τόνισε πως πάνω από 1.500 άνθρωποι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους και ότι από το 2020 γίνονται κατά μέσον όρο 17 αυθαίρετες συλλήψεις καθημερινά.

«Έχω καλούς λόγους να πιστεύω ότι οι συνθήκες κράτησης είναι επίτηδες σκληρότερες για αυτούς που καταδικάζονται για πολιτικούς λόγους», καθώς και ότι εγκλείονται στην απομόνωση για «ήσσονα παραπτώματα», ανέφερε.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται μόνιμο διωγμό, πρόσθεσε, με πάνω από 1.600 «ανεπιθύμητες οργανώσεις να διαλύονται διά της βίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέμεναν».

Κάτι που «αντανακλά εσκεμμένη πολιτική του κράτους με σκοπό να εκκαθαριστεί ο δημόσιος χώρος από τα τελευταία διαφωνούντα στοιχεία», συνέχισε.

Η κυρία Μαρέν επισήμανε επίσης πως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές οργανώσεις», ενώ η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει τεθεί υπό «συστηματική επίθεση».

«Ο ιδεολογικός έλεγχος και τα πειθαρχικά μέτρα περιορίζουν την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης», στηλίτευσε.

Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβάλλονται επίσης σε «ιδεολογικό έλεγχο», με τα παιδιά να «αποθαρρύνονται να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις» και να υφίστανται «απειλές και συνέπειες» αν έχουν αποκλίνουσες γνώμες.

Προσφέρθηκε στη Λευκορωσία ο λόγος στο βήμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να απαντήσει.

Δεν ήταν παρών κανείς αντιπρόσωπός της.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη

Ο πόλεμος και η αιματοχυσία στο Σουδάν συνεχίζεται χωρίς σταματημό: Αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων καταρρίφθηκε στο Χαρτούμ ενώ επιχειρούσε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: