Σύσκεψη κορυφής στο Ελιζέ ενώ εντοπίζεται επιστροφή στην ηρεμία: Ο Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι 220 δημάρχους οι πόλεις των οποίων υπέστησαν καταστροφές

FILE PHOTO Riot police forces secure the area in front of the Arc de triomphe amid fears of another night of clashes with protestors in Paris, France, EPA, OLIVIER MATTHYS




Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φαινόταν να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις. Έζησε χθες Κυριακή μια –συγκριτικά– πιο ήσυχη νύχτα.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν ό,τι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμάτων.

Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

  • ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΧΘΕΣ, η οικία του δημάρχου της μικρής πόλη Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, έγινε στόχος επίθεσης με όχημα τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη διάρκεια της πέμπτης συναπτής ημέρας ταραχών στη Γαλλία, έγινε γνωστό από τη νομαρχία και τον ίδιο τον δήμαρχο.

Περίπου στη 1:30 τη νύκτα (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν ο οποίος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύκτας η αστυνομία προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι η νύκτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.

Για τρίτη συνεχόμενη νύκτα το υπουργείο είχε αναπτύξει 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 7.000 στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, ενώ ενισχύσεις έχουν σταλεί στη Μασσαλία και τη Λιόν, όπου έχουν σημειωθεί τα πιο βίαια επεισόδια.

  • Πάλι στους δρόμους 45 χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διατηρηθηκε και χθες το βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα η δύναμη των 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για την τήρηση της τάξης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς που αναστατώνουν τη χώρα μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ την Τρίτη, στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε “οδηγίες για αυστηρότητα” και ζήτησε “όπως και πριν να γίνουν συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν”, διευκρίνισαν συνεργάτες του.

Συγκεντρώσεις οργανώνονται σήμερα Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία μετά τη νέα επίθεση εναντίον δημάρχου

Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν σήμερα Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (…) και στο πλαίσιο αυτό αύριο (σήμερα) στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (…) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (…) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε χθες την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

  • Η γιαγιά του Ναέλ απευθύνει έκκληση για ηρεμία από την τηλεόραση

“Σταματήστε, μη σπάτε”: η γιαγιά του Ναέλ Μ., που σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, απηύθυνε χθες έκκληση για ηρεμία μετά την πέμπτη συνεχή νύχτα ταραχών, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 17χρονου εγγονού της.

“Σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Να μην σπάσουν τις βιτρίνες, να μην σπάσουν τα σχολεία, τα λεωφορεία. Σταματήστε, οι μαμάδες είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μαμάδες είναι αυτές που περπατούν έξω!”, προέτρεψε, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV.

“Θέλουμε αυτοί οι νέοι να μείνουν ήσυχοι. Ο Ναέλ, είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου”.

Οι σκηνές λεηλασίας, καταστροφής και βίας πλήθαιναν σε όλη τη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από τον πυροβολισμό σχεδόν εξ επαφής ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου από τον οποίο ο έφηβος προσπαθούσε να διαφύγει, βάζοντας μπρος καθώς ήταν στο τιμόνι ενός δυνατού αυτοκινήτου στα δυτικά προάστια του Παρισιού.

“Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς, γιατί ήταν δύο, αυτοί που έδωσαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά, μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι”, πρόσθεσε η γιαγιά.

“Του αφαίρεσαν τη ζωή”, υπογράμμισε, σοκαρισμένη από την πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο υπέρ του αστυνομικού, δράστη του θανάσιμου πυροβολισμού.

“Ραγίζει η καρδιά μου. Αυτός μου πήρε τον εγγονό μου. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πληρώσει, όπως όλοι. Αυτοί που σπάνε, που χτυπούν τους αστυνομικούς θα τιμωρηθούν επίσης. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Πιστεύω στη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.

Ο 38χρονος αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο πυροβολισμό κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και προφυλακίστηκε την Πέμπτη.

  • Επτά συλλήψεις στην Ελβετία για υλικές ζημιές σε επεισόδια εμπνεόμενα από αυτά στη Γαλλία

Έξι έφηβοι και ενήλικος συνελήφθησαν έπειτα από φθορές σε καταστήματα στη Λοζάνη κατά τη διάρκεια ταραχών εμπνεόμενων από αυτές στη Γαλλία, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η ελβετική αστυνομία.

Οι συλληφθέντες κατέστρεψαν προθήκες καταστημάτων πετώντας πέτρες, διευκρίνισε.

«Απηχώντας τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που μαίνονται στη Γαλλία, πάνω από εκατό νεαροί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Λοζάνης και επιδόθηκαν σε καταστροφές και λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων. Επτά πρόσωπα προσήχθησαν», ανέφερε η αστυνομία της Λοζάνης σε ανακοίνωσή της.

Η διαδήλωση ακολούθησε «εκκλήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Επανειλημμένα, μέλη της οποίας χρειάστηκε να διαλύσουν νεαρούς, με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιθετικούς, που πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον τους», χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί, πρόσθεσε η αστυνομία της ελβετικής πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Μανώλη Σπινθουράκη
Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Παρίσι, France – Λοζάνη, Switzerland

Ο Σολτς εκφράζει την «ανησυχία» του για τις ταραχές στη Γαλλία αλλά δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Μακρόν θα βρει λύση

Άνω των 670.000 ευρώ δωρεές υπέρ του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Ναέλ: «Ραγίζει η καρδιά μου» δήλωσε η γιαγιά του νεκρού 17χρονου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: